În municipiul Suceava ar urma să se construiască o centrală termică nouă, a anunţat, astăzi, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu. El a precizat că în şedinţa de săptămâna viitoare a Consiliului Local Suceava va fi supus aprobării un proiect care prevede reactualizarea strategiei de participare la capitalul privat al societăţii de termoficare Termica SA.
„Aşa cum se ştie, noi am avut o strategie care nu a dat roade, respectiv ideea de a privatiza în totalitate Termica. Reactualizarea strategiei va consta în faptul că îi împuternicim pe cei de la Adunarea Generală a Acţionarilor a SC Termica SA, să putem construi o centrală dimensionată la necesităţile populaţiei în ceea ce priveşte energia termică”, a spus Lungu.
El a arătat că viitoarea centrală termică va trebui să producă minim 200.000 gigacalorii pe an, astfel încât să asigure necesarul de agent termic pentru întreg municipiul. Primarul Sucevei a precizat că în momentul de faţă nu s-a stabilit ce combustibil urmează a se folosi pentru noua centrală termică, însă municipalitatea ia în calcul şi utilizarea biomasei.
„Noi am mai avut discuţii pe această temă, şi la prima vedere este o variantă avantajoasă, numai că este o problemă de capacitate. Trebuie să fim siguri că printr-o centrală pe biomasă se pot asigura în municipiul Suceava minim 200.000 de gigacalorii pe an, mai ales în perioada de iarnă, de vârf. Este posibil să facem centrala pe biomasă şi pe gaz metan, sau altă sursă de combustibil, gen păcură”, a mai explicat Ion Lungu.
Pe de altă parte, Ion Lungu a dat asigurări că începând cu data de 15 octombrie 2009 va fi reluată furnizarea apei calde în municipiul Suceava. El a spus că acest lucru se va întâmpla „în orice condiţii”, iar în funcţie de modul în care se finalizează şi celelalte lucrări de termoficare, se va furniza şi căldură.
(19 sep 2009, 10:10:13