O ceremonie religioasă impresionantă a fost organizată duminică, la 1.857 m altitudine, pe vârful masivului Giumalău. A fost vorba despre o slujbă de pomenire a celor care au înălţat monumentul şi de mulţumire pentru reuşita lucrărilor de refacere a acestuia.
Crucea de beton armat măsoară nouă metri şi este amplasată chiar pe vârful celui mai înalt munte din zonă, supranumit “Acoperişul Bucovinei”. Monumentul a fost ridicat iniţial în 1908, de Fondul Bisericesc Ortodox Român Bucovina, cu ajutorul localnicilor. În anul 1915 a fost doborât de artilerie şi distrus aproape complet. Abia în 1947, familiile Coca şi Breabăn din comuna Pojorîta, cu ajutorul pădurarului Dumitru Breabăn, au iniţiat reînălţarea crucii de pe Giumalău, cu sprijinul altor nouă familii de localnici.
Potrivit precizărilor primarului comunei Pojorîta, Bogdan Codreanu, crucea a fost profanată în vremea comuniştilor. S-a deteriorat şi s-a înclinat şi a fost aproape de o nouă prăbuşire, dar în 2007 pojorenii au decis să o refacă integral şi au reuşit. Deşi locul ceremoniei este mai greu accesibil, peste 150 de persoane au ţinut să asiste. Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de 12 preoţi de la Mănăstirea “Sf. Ioan Iacob”, Mănăstirea Putna şi de la parohiile din zonă.