Săptămâna trecută, la Câmpulung Moldovenesc, arheologul expert dr. Mugur Andronic, de la Complexul Muzeal Bucovina, a realizat o nouă descoperire arheologică de excepţie, un sit arheologic vechi de circa 20.000 de ani. Această descoperire reprezintă rezultatul eforturilor de zeci de ani al specialiştilor suceveni, de a alcătui viitorul repertoriu arheologic al judeţului Suceava.
După informaţiile oferite de specialistul Mugur Andronic, la Câmpulung au fost găsite numeroase unelte din piatră realizate din gresie de provenienţă locală, cu proprietăţi de crăpare în lamele, pe care le-a descoperit în sectorul estic al oraşului Câmpulung, pe vârful înălţimii Cocoara Mică (sau Bâtcă), amplasată pe partea dreaptă a pârâului Izvorul Alb. Inventarul litic se compune din lame, vârfuri şi răzuitoare.
Importanţa deosebită a descoperirii, a mai explicat dr. Mugur Andronic, constă nu numai în vechimea sa, dar şi în raritatea de excepţie a siturilor, a punctelor locuite, în zona de munte, unde omul a locuit sporadic în preistorie sub forma taberelor de vânătoare, locuirea umană permanentă fiind doar o realitate începând cu evul mediu.