Eurodeputatul liberal Renate Weber afirmă că mecanismul de verificare şi cooperare din Uniunea Europeană nu conferă posibilitatea tăierii, la această oră, a fondurilor pentru România, din partea UE, condiţionat de raportul pe justiţie. Parlamentarul european a declarat, miercuri, la Suceava că, dacă raportul pe justiţie nu va fi favorabil, maximul posibil este ca hotărârile judecătoreşti din România să nu fie recunoscute în UE.
„Pe mecanismul de verificare şi cooperare, chiar dacă am avea un raport prost, ceea ce nu îmi doresc, nu ai cum să tai fonduri”, a spus Weber, într-o conferinţă de presă.
Ea a arătat că măsura maximă ce se poate adopta este ca hotărârile judecătoreşti din România să nu fie recunoscute, dar că, în condiţiile în care se creează un spaţiu de justiţie european, ea nu crede că cineva îşi va asuma o asemenea măsură.
Weber a spus că şi comparaţia cu Bulgaria nu are nici o legătură cu situaţia României, deoarece în Bulgaria a existat un raport al OLAF care evidenţia cheltuirea incorectă a unor fonduri europene. „Nu este cazul României”, a spus Weber.
Eurodeputatul liberal a mai arătat că în ceea ce priveşte condiţionarea împrumutului de cinci miliarde de euro de la UE de reforma în justiţie şi combaterea corupţiei este de neacceptat întrucât nu sunt fonduri nerambursabile ci un împrumut care urmează a fi returnat cu tot cu dobândă.
„Pentru acest împrumut este firesc să ştii pe ce categorii de cheltuieli se folosesc banii şi eu îmi doresc să fie pe investiţii, dar atât. Condiţionarea de reforma în justiţie este de neacceptat”, a spus Weber, care crede că atât acordul de împrumut cu UE cât şi cel cu FMI trebuie să fie făcute publice.