Municipiul Suceava va „exporta” deşeuri menajere în municipiul învecinat, Fălticeni.
Conducerea Primăriei Suceava a transmis deja o solicitare Consiliului Local al municipiului Fălticeni pentru a primi acordul de a depozita în groapa de gunoi de acolo deşeurile menajere produse de suceveni.
Această situaţie ciudată, în care gunoiul menajer produs în Suceava va fi transportat pe o distanţă de aproximativ 25 de kilometri pentru a fi depozitat la o groapă de gunoi, vine ca urmare a închiderii gropii de gunoi a Sucevei, de la 1 ianuarie 2009.
În Suceava va fi amenajată o rampă de selectare a deşeurilor, pe o suprafaţă de două hectare de teren, aflate în proprietatea Primăriei. Prin acţiunea de sortare selectivă şi de compactare a resturilor menajere, se estimează că la Fălticeni va fi trimis doar 15% - 20% din volumul de deşeuri colectate din municipiul reşedinţă de judeţ.
Primarul Sucevei a spus că soluţia este doar una temporară, până când Rosal va reuşi să amenajeze prima celulă ecologică de depozitare a deşeurilor menajere, pe cele 22 de hectare deţinute de municipalitate în comuna Moara.
O consecinţă directă a transportării deşeurilor produse la Suceava până la groapa de gunoi de la Fălticeni vor fi costurile mult mai mari, rezultate din consumul de carburant şi necesarul de utilaje pentru executarea acestor operaţiuni.
Totuşi, primarul Ion Lungu spune că populaţia nu va resimţi aceste costuri mai mari, pentru că nu va mări taxa de salubrizare lunară, care este în prezent de 2,5 de lei de persoană.
“Diferenţele de cost vor fi acoperite din bugetul Primăriei, până la deschiderea gropii de gunoi ecologice de la Moara”, a spus Lungu.
Închiderea gropilor de gunoi existente şi amenajarea a două gropi de gunoi ecologice sunt obligatorii, în baza legislaţiei de mediu.
( 9 oct 2008, 17:28:58