Premieră la graniţa cu Ucraina. Consiliul Judeţean Suceava şi Consiliul Regional Cernăuţi (Ucraina) s-au reunit astăzi în sala Teatrului din Cernăuţi într-o şedinţă comună pentru a dezbate o serie de probleme de interes pentru ambele părţi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur a subliniat că această zonă trebuie să devină cea mai dinamică şi că există premisele pentru acest deziderat. În opinia şefului administraţiei judeţene, pentru dezvoltarea acestei zone există posibilitatea atragerii de o sută de milioane de euro prin proiecte transfrontaliere.
La rândul său, şeful Administraţiei de Stat din Cernăuţi şi preşedinte în exerciţiu al Consiliului Euroregiunii „Prutul de Sus”, Vladimir Culiş, a precizat că această şedinţă dovedeşte că după o sută de ani, Bucovina revine în Uniunea Europeană, în Europa regiunilor.
Adunarea deputaţilor regiunii ucrainene Cernăuţi şi consilierii judeţeni suceveni au decis să transmită o scrisoare comună guvernelor celor două ţări pentru acordarea de sprijin în vederea modernizării legăturilor de transport transfrontaliere.
Cele două regiuni au mai stabilit să coopereze pentru reconstrucţia infrastructurii transfrontaliere prin atragerea de fonduri europene. În acest sens, în şedinţa comună s-a decis ca până la sfârşitul anului 2008, împreună cu ceilalţi membri ai Euroregiunii „Prutul de Sus” şi cu sprijinul organelor centrale, să fie elaborate proiectele transfrontaliere, cu argumentarea lor tehnico-economică, proiectarea şi coordonarea cu structurile internaţionale pentru dezvoltarea căilor de transport transeuropene şi locale transfrontaliere şi realizarea infrastructurii de frontieră necesare pentru includerea în Programul Operaţional Comun „România-Ucraina-Moldova” şi Programul Sud-Est 2007-2013, cu asigurarea cofinanţării acestor lucrări.
De asemenea s-a mai decis un program comun de monitorizare, avertizare, prevenire şi lichidare a consecinţelor situaţiilor de urgenţă în bazinele râurilor de frontieră.
Autorităţile din Cernăuţi şi Suceava au mai stabilit să realizeze o prezentare comună a regiunii la Bruxelles, în anul 2009, iar până atunci să participe împreună la mai multe manifestări unde să promoveze zona, dar şi să realizeze un ghid turistic comun.