Reprezentativa României a învins, miercuri, la Bucureşti, cu scorul de 6-1 (1-0), selecţionata Albaniei şi a încheiat preliminariile Campionatului European din 2008 pe locul întâi al grupei G. În minutul 22, Răzvan Cociş a pătruns pe partea dreaptă, a centrat, mingea a ajuns la Dică, iar jucătorul Stelei a înscris de la aproximativ 7 metri. Jucătorul Albaniei, Erwin Skela, a trimis mingea în bara transversală de la aproximativ 18 metri, în minutul 31. Gabriel Tamaş a majorat scorul pentru România după ce a marcat în minutul 53 din lovitură liberă de la aproximativ 25 de metri, lateral dreapta. În minutul 61, Curri l-a faultat pe Marica şi a fost eliminat pentru cumul de cartonaşe galbene. Scorul a devenit 3-0 pentru România în minutul 63, atunci când Daniel Niculae a primit o pasă de la Dică şi a marcat.
Albania a redus din diferenţă în minutul 64, prin Kapllani, după o greşeală a lui Gabriel Tamaş. Daniel Niculae a marcat din nou, pentru 4-1, în minutul 66, din trei metri, după o pasă de la Gigel Bucur. În minutul 68, Raţ a fost faultat în interiorul careului, arbitrul a acordat penali, lovitura de departajare fiind transformată de Ciprian Marica.
Nicolae Dică a marcat din nou în minutul 70, din penalti, după ce Marica a fost faultat în careu, fază la care Dede a fost eliminat pentru cumul de cartonaşe galbene. Şi la primul şi la al doilea penalti, suporterii au scandat numele lui Bogdan Lobonţ, dorind ca portarul de la Dinamo să execute loviturile de departajare.
România a jucat în formula: 1. Lobonţ - 2. Ogăraru, 4. Tamaş (14. Marius Constantin '78), 15. D. Goian, 3. Raţ - 10. Fl. Petre (17. G. Bucur '64), 13. Mărgăritescu, 11. Cociş - 20. N. Dică, 21. Niculae - 9. Marica (7.Mazilu '74). Selecţioner: Victor Piţurcă
Partida a fost arbitrată de o brigadă din Croaţia, avându-l la centru de Edo Trivkovici. El a fost ajutat la cele două tuşe de arbitrii asistenţi Zeljko Novosel şi Robertino Dujela, iar rezervă a fost Drazenko Kovacici.
Feţele văzute şi nevăzute ale meciului
Înainte de meci, dar şi la pauză, campionul mondial la box, Lucian Bute, a fost în vestiarul tricolorilor. România nu a putut conta pe serviciile lui Adrian Mutu, Cristian Chivu şi Bănel Nicoliţă, toţi accidentaţi. La intrarea în teren, jucătorii au fost primiţi cu confetti, în trei culori: roşu, galben şi albastru. După intonarea imnului, jucătorii români au aruncat în tribune mingi de joc şi tricouri cu semnăturile lor. Meciul România - Albania a fost ultimul disputat pe Stadionul Naţional din Complexul Sportiv Lia Manoliu, arena urmând să fie demolată. La partidă au fost prezenţi, printre alţii, Principesa Margareta şi Principele Radu, actorul Marcel Iureş, acţionarul FC Dinamo, Vasile Turcu, directorul tehnic al FC Rapid, Nicolae Manea, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, dar şi oficialii FRF Sandu,Lupescu, Prunea. La partidă au asistat aproximativ 27.000 de spectatori. Finanţatorul stelist Gigi Becali a fost şoferul impresarului Ioan Becali, în maşina fostului preşedintele de la FC Dinamo mai luând loc Gigi Neţoiu şi Victor Becali. O parte din suporterii prezenţi la peluză a proferat injurii la adresa preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, şi a scandat: "La puşcărie", "Mitică la puşcărie". De asemenea, toţi suporterii au scandat numele lui Nicolae Dobrin.
Demolarea stadionului Naţional a început, simbolic, aseară
Mai multe scaune de la peluza I au fost demontate şi o bucată de beton a fost desprinsă din Stadionul Naţional. La finalul meciului, jucătorii României au salutat galeria şi apoi au făcut o horă la mijlocul terenului pentru a sărbători încheierea campaniei de calificare la Campionatul European de pe locul întâi al grupei G. De asemenea, la finalul partidei a fost organizat un foc de artificii, însă majoritatea spectatorilor părăsise arena. Stadionul Naţional va fi demolat, iar noua arenă va fi clasificată de categoria I şi va avea o capacitate de 55.000 de locuri. Proiectul noii arene are o valoare de 120 milioane de euro (fără TVA) şi va fi finalizat în luna mai 2010. Principalele caracteristici ale acestuia sunt următoarele: suprafaţa desfăşurată: 108.000 mp; două gradene: superioară - inferioară, cu circulaţii între ele; 40 de loje VIP cu baruri şi restaurante; şase niveluri, dintre care două subsoluri, astfel: subsol 1 - parcări şi spaţii tehnice; subsol 2 - mass-media, sala de conferinţe, spaţii pentru sportivi, vestiare, control medical; parter - accesul la tribuna principala, baruri şi restaurante, terasa VIP orientată spre câmpul de joc, spaţii tehnice; etaj 1 - intrarile spectatorilor la peluze, chioşcuri şi grupuri sanitare, loje VIP; etaj 2 - loje VIP, grupuri sanitare, administraţia stadionului, forţe de ordine, spaţii tehnice; etaj 3 - circulaţii pentru spectatori, grupuri sanitare, chioşcuri; acoperiş din membrana pe structura din cabluri de oţel (membrană translucidă, care permite iluminarea în mod natural a stadionului pe timp de zi).
Olanda a mâncat bătaie în Belarus
Tot ieri, Belarus a produs surpriza şi a învins mult mai titrata naţională a Olandei, scor 2-1 (0-0), prin golurile marcate de Buliga şi Koritko, respectiv van der Vaart. În celălalt meci, Bulgaria a învins în Slovenia, scor 2-0 (0-0), goluri marcate de Gheorghiev şi Berbatov deşi a avut un om în plus timp de o repriză.
Clasamentul final al grupei G:
1. România 12 9 2 1 26-7 29
2. Olanda 12 8 2 2 15-5 26
3. Bulgaria 12 7 4 1 16-7 25
4. Belarus 12 4 1 7 17-23 13
5. Albania 12 2 5 5 12-18 11
6. Slovenia 12 3 2 7 9-16 11
7. Luxemburg 12 1 0 11 2-23 3
Incidente între spectatori şi jandarmi
Mai mulţi suporteri de la peluza a II-a a Stadionului Naţional din Complexul Sportiv Lia Manoliu au aruncat cu scaune, beţe de steaguri şi sticle în jandarmi cu câteva minute înainte de încheierea meciului România - Albania. Incidentele au izbucnit în minutul 88 al partidei, când la peluza a II-a aproximativ 15 persoane, care făceau parte probabil din două grupuri rivale de suporteri, au intrat în conflict, însă jandarmii au intervenit rapid şi au pus capăt bătăii. Ulterior, aproximativ 50 de jandarmi au fost aliniaţi în faţa peluzei, iar suporterii au început să arunce cu scaune, beţe de steaguri şi sticle înspre forţele de ordine.