Dinamo Bucureşti domină de câţiva ani handbalul în România, iar mai nou reuşeşte să convingă şi în Europa. Trupa din Ştefan cel Mare a avut o toamnă incredibilă, cu 10 meciuri fără înfrângere şi 17 puncte câştigate din 20 posibile. La această ascensiune de excepţie a contribuit din plin şi suceveanul Răzvan Gavriloaia.
Fostul echipier al CSU Suceava a dovedit faptul că se poate conta pe el, şi a fost, nu o dată, cel mai bun marcator graţie golurilor marcate pe contraatac.
Suporterii dinamovişti sunt încântaţi, în ţară au ajuns jucători la nivel de Top 10 mondial, România mai „respiră” pe plan internaţional şi la masculin. Handbalul a recreat, practic, spiritul lui Dinamo. Care sunt planurile echipei pentru a rămâne în top? Am încercat să găsim nişte răspunsuri, după ce am pus cap la cap mai multe informaţii.
Dinamo şi-a reluat zilele trecute pregătirile într-o formulă redusă, pentru a doua jumătate a sezonului 2019-2020. „Alb-roşii” au mai mulţi jucători plecaţi în aceste zile la echipele naţionale, dar până la primul mare obiectiv al sezonului, „dubla” cu Sporting Lisabona în play-off-ul Ligii Campionilor, mai este timp suficient (22 februarie – turul în Portugalia; 1 martie – returul în România). Tocmai de acea confruntare pot depinde şi planurile ulterioare ale echipei Dinamo. Să oblige EHF să-i acorde un wildcard în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor.
Din dorinţa de a dezvolta mai mult handbalul, pentru a atrage spectatori, sponsori etc., EHF a pregătit o nouă „revoluţie” la nivelul cupelor europene, începând cu sezonul 2020-2021. În Liga Campionilor vor mai avea acces doar 16 echipe. Vor avea acces primele nouă naţiuni în ierarhia EHF, un loc va fi oferit celei mai bune ţări în Cupa EHF, iar şase echipe vor participa pe baza unei invitaţii. România este pe locul 13 la masculin, retrogradând două locuri, pentru că punctele acumulate în Challenge Cup nu mai sunt luate în considerare! Aşadar, EHF încearcă să aducă Liga Campionilor pe urmele Euroligii din baschetul masculin. Iar pentru o astfel de competiţie nu va mai ţine cont numai de Ranking. Ori Dinamo luptă pentru cele şase locuri disponibile, fiind într-o competiţie la distanţă cu echipe precum Kiel, Flensburg, Montpellier, Pick Szeged, Brest Meshkov, Pick Szeged, Motor Zaporojie, Kristianstad.
Din punct de vedere al lotului, nu se pune problema ca Dinamo să facă achiziţii în această perioadă. Cu sau fără criterii de valoare impuse de Federaţie Română de Handbal, clubul din Ştefan cel Mare are o echipă bine acoperită pe posturi. Din vară însă, dacă va fi acceptată în Liga Campionilor, poate că ar mai avea nevoie de 2-3 handbalişti pentru a se apropia şi mai mult de „cei mari”. Nu ar mai avea motive să schimbe, ci doar să mai împrospăteze lotul.
Dinamo a trecut de perioada în care a schimbat câte 7-8 jucători de la un sezon la altul. A ajuns la un nivel în care a început să aibă acces la jucătorii de top. „La ora actuală, dacă dăm un telefon şi spunem că suntem de la Dinamo, lumea începe să stea de vorbă. Nu mai închide telefonul, începe să te asculte, să te întrebe”, povestesc oamenii din Ştefan cel Mare. Chiar Ante Kuduz a relatat în vestiar un episod interesant de la naţionala Croaţiei, un dialog pe care l-a avut cu marele Duvnjak de la THW Kiel: „Ce se întâmplă la Dinamo, de ce vin jucători străini de la echipe bune? E totul în regulă, aveţi banii la zi?”. Europa a început să se uite şi spre Dinamo, care a avut nevoie însă de vreo 5-6 ani pentru a consolida acest proiect. Constanţa a avut la rândul ei nevoie de mulţi ani pentru a ajunge sus, la nivel de optimi de finală în Champions League.