Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că în şedinţa de sâmbătă şapte membri ai Comitetului Executiv al forului au votat pentru un sistem cu 18 echipe în Liga I în sezonul 2013/2014, iar unul a votat pentru 17 formaţii.
"După luări de cuvânt ale majorităţii membrilor Comitetului Executiv am supus la vot numărul de echipe: din opt membri, şapte au votat pentru 18, un vot a fost pentru 17. Apoi s-a trecut la prezentarea criteriilor de departajare: criteriul sportiv, criteriul de licenţiere... La propunerea lui Costin (n.r.-Dumitru Costin), cu şapte voturi pentru şi unul împotrivă, Comitetul Executiv a aprobat desfăşurarea unui baraj la Ploieşti între Concordia, echipă fără criteriul sportiv, şi Rapid, fără criteriul de licenţiere, sâmbătă, la Ploieşti, la ora 21.00", a spus Mircea Sandu.
Preşedintele FRF a precizat că în cazul în care meciul nu se va putea desfăşura la Ploieşti, se va căuta altă variantă: "Dacă nu vom încerca o altă soluţie, poate chiar în Bucureşti".
Mircea Sandu este de părere că decizia Comitetului Executiv de a organiza un meci de baraj este echilibrată, chiar dacă nu respectă întocmai regulamentele. "Hotărârea Comitetului Executiv o găsesc echilibrată în sens sportiv, pentru că a împărţit cele două părţi, sportiv şi licenţierea. S-a spus să amestecăm cele două criterii, sportiv şi licenţierea, şi să dăm posibilitatea părţii sportive să decidă cine va rămâne în Liga I. Că nu îndeplineşte în totalitate prevederile regulamentelor, se poate. E o soluţie de compromis", a subliniat Sandu, care a precizat că atât Concordia, cât şi Rapid, vor putea folosi ce jucători doresc, din actualul lot sau din cel cu care au evoluat în sezonul trecut.
Întrebat dacă a votat pentru rămânerea în Liga I a 17 echipe, Sandu a răspuns: "Eu mi-am exprimat votul şi nu fac decât să accept decizia Comitetului Executiv. E suficient. Am dreptul la un vot şi mi-l exprim".
Următorul campionat ar putea avea 18, 16 sau 14 echipe
Mircea Sandu a afirmat că preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, şi-a cerut scuze pentru ieşirea nervoasă pe care a avut-o la ultimul Comitet Executiv al FRF. "După ce am cerut domnului Dragomir să înţeleagă că este o conducere colectivă şi că punctele de vedere ale fiecăruia dintre noi, în cunoştinţă a regulamentelor, dar cu propria conştiinţă, în mod cert, şi voturile ne aparţin individual. Excesul pe care l-a avut acum două săptămâni şi l-a însuşit că a greşit, a solicitat scuze membrilor Comitetului Executiv, i-au fost acceptate", a completat Sandu.
Sandu a precizat că LPF va analiza în următoarea şedinţă a Adunării Generale numărul de echipe care vor evolua în prima ligă începând cu sezonul 2014-2015. "Miercuri, în cadrul şedinţei Ligii vor dezbate sistemul competiţional pe 2014-2015 şi vor veni la Comitetul Executiv cu o propunere dacă vor fi 18, 16, 14 sau câte vor propune dumnealor. Probabil că în viitor această atribuţie să revină Ligii, de a alcătui sistemul competiţional şi calendarul competiţional al Ligii I", a adăugat Sandu.
O altă hotărâre luată în Comitetul Executiv al FRF este înfiinţarea unui fond de garantare prin care jucătorii să fie plătiţi pentru situaţiile în care au câştig de cauză la comisia pentru soluţionarea litigiilor. "Am propus şi în general au fost de acord, să se constituie la Ligă un fond de garantare pentru eventuale plăţi ale jucătorilor, în cazul în care nu sunt plătiţi pe perioadă lungă, iar deciziile comisiilor intră în vigoare. Un fond de garantare de aproximativ 500.000 de euro, cu plată lunară de 50.000 de euro în fiecare lună de fiecare club. De asemenea, un buget la copii şi juniori de minimum 200.000 de euro. Sper ca discernământul şi modul în care vor gândi cei de la AG a Ligii să conveargă spre această decizie, pentru că este o protecţie pe care şi-ar asigura-o", a explicat Sandu.
Dacă Rapid rămâne în prima ligă nu va primi nici un ban din drepturile de televizare
Mircea Sandu îi recomandă preşedintelui LPF, Dumitru Dragomir, ca în cazul care Rapid va rămâne în Liga I să nu îi achite nicio sumă de bani din drepturile de televizare până când nu va avea planul de reorganizare aprobat de tribunal. "Oamenii aceştia care sunt creditori, au cheltuit bani, unii au recuperat, unele cluburi s-au falimentat. Cred că doar Porumboiu nu şi-a recuperat banii. Mitică le spune patroni, eu le spun altfel, creditori. George e de admirat, dar să ştiţi că e foarte greu. Îi recomand lui Dragomir să nu plătească nicio sumă către Rapid, până nu are planul de reorganizare aprobat. Poate doar urmăreşte să ia banii şi apoi să falimenteze clubul. Liga va trebui să fie foarte circumspectă cu cluburile care au declarat insolvenţa şi nu au planul de reorganizare aprobat. Toate cluburile vor merge acum spre insolvenţă", a conchis Sandu.
Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a decis, în şedinţa de sâmbătă, ca în ediţia 2013/2014 a Ligii I să participe 18 echipe, Rapid şi Concordia Chiajna urmând să dispute, în data de 13 iulie, un baraj de menţinere.
Comitetul Executiv al FRF a hotărât ca în primul eşalon să participe 18 formaţii, după ce, în această săptămână, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a dat dreptate clubului Universitatea Cluj, care a contestat deciziile instanţelor Sistemului Naţional de Licenţiere al FRF, de a nu-i permite să evolueze în Liga I. După decizia TAS, în Liga I erau 17 echipe care îndeplinesc criteriile sportiv şi de licenţiere.
Cluburile Rapid şi Universitatea Cluj, aflate în insolvenţă, nu au primit licenţa pentru Liga I din partea Sistemului Naţional de Licenţiere din cadrul FRF, dar îndeplinesc criteriul sportiv, clasându-se la finalul sezonului trecut pe locurile 8, respectiv 12. Rapid nu s-a mai adresat TAS deoarece Tribunalul Bucureşti a amânat până în septembrie pronunţarea în ceea ce priveşte planul de reorganizare a societăţii care administrează clubul.
În schimb, grupările Concordia Chiajna şi CSMS Iaşi au primit licenţa, însă au retrogradat din punct de vedere sportiv, terminând ediţia trecută a Ligii I pe poziţiile 15, respectiv 17. Pe locul 16 s-a clasat CS Severin, echipă care nu a primit licenţa şi care a retrogradat în acelaşi timp, iar pe locul 18 a fost Gloria Bistriţa. Din liga a II-a au promovat patru echipe, toate având licenţă pentru primul eşalon.