Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că în cazul în care fotbalul profesionist nu va beneficia de facilităţi fiscale, societăţile care administrează cluburile din Liga I s-ar putea muta în Bulgaria, unde taxele sunt mai mici.
Oficialul LPF consideră aceasta ca o variantă mai bună de a evita fiscalitatea ridicată din România decât solicitarea fotbaliştilor de a deveni cetăţeni ruşi, după modelul celebrului actor francez Gerard Depardieu. "De ce să ceară fotbaliştii cetăţenie rusă, pot merge cluburile aici, în Bulgaria, că e lângă noi, şi au taxe mici bulgarii. Trebuie discutat cu noul guvern. Categoric vom găsi înţelegere. Dacă moare sportul, moare ţara. Şi aşa avem o ţară bolnavă, asta ar mai trebui să dispară şi sportul. Vom avea întâlnire cu membrii guvernului, dar numai după Adunarea Generală a ligii, să vedem ce poziţie au cluburile. Nu fac nimic fără aprobarea Adunării Generale. O să dispară fotbalul profesionist în viitor, vă spun de acum. Dacă situaţia economică nu se îndreaptă şi guvernul nu vine cu facilităţi pentru sport, sportul moare. Nu fotbalul profesionist, sportul în general moare. Toate sporturile de echipă sunt pe ducă în România. Eu nu spun că ar trebui să se dea bani fotbalului profesionist, să nu se înţeleagă greşit. Eu aş vrea să facă ce au făcut ungurii. Ungurii au făcut 80 de centre de copii şi juniori, să facă şi guvernul nostru măcar opt. În plus, dacă nu scade fiscalitatea sportul moare", a declarat Dragomir.
Mitică apelează la coarda sensibilă a politicienilor
Şeful ligii speră ca oameni de fotbal precum Gigi Becali sau Gigi Neţoiu, aleşi în Parlamentul României, să poată obţine facilităţi fiscale pentru fotbalul profesionist: "Noi avem prim-ministru un fost sportiv de performanţă, avem şeful Senatului şi probabil viitorul preşedinte, care a fost unul dintre cei mai buni miniştrii pe care i-am avut la sport. Vă spun asta pentru că eu am prins mulţi miniştri în ultimii 50 de ani. În afară de ei, ministru la sport este acum tânărul Bănicioiu, care mi-a fost coleg în Parlament, un om foarte muncitor şi căruia îi place sportul. Îl mai avem pe Gigi Becali în Parlament, e Neţoiu, mai mulţi. Eu am făcut o lege singur, fără ajutorul lor. Acum să facă şi ei, că sunt grup mare, să modifice legea, să avem şi noi facilităţi. Să ajungem măcar ca Ucraina, să plătim doar 13 la sută impozite şi taxe. Îmi pun speranţa în oamenii politici care conduc ţara. Vom vedea ce stabileşte Adunarea Generală, cine să reprezinte liga, s-ar putea să o reprezinte unul dintre parlamentari, să vedem ce va fi. E o treabă şi a Federaţiei Române de Fotbal, trebuie să se implice şi Mircea Sandu, nu numai eu să dau din gură, să scot în evidenţă toate chestiunile astea".
Contractele de muncă, un dezastru pentru cluburi
Dumitru Dragomir are încredere că acordul impus de UEFA, ca toţi fotbaliştii să aibă contracte de muncă şi implicit cluburile să fie nevoite să plătească toate taxele şi impozitele, nu va intra în vigoare până când legea nu va fi modificată în favoarea grupărilor sportive. "Eu nu cred că se va impune totuşi regula asta cu contractele de muncă. Nu poate nimeni să ne oblige pe noi, în ţara noastră ne călăuzim după legile româneşti. Dar nu se poate ca pentru un salariu de fotbalist de 100.000 de euro să dai la stat 82.000. Cluburile dau faliment în cazul ăsta. Eu ce să fac? Dau din gură pe la televiziuni, poate află şi guvernanţii de nenorocirea care s-a instaurat în sportul românesc", a mai spus Dragomir.
Cluburile de fotbal din România vor fi obligate să încheie cu jucătorii contracte de muncă, în urma cărora vor plăti impozite către statul român conform legislaţiei în vigoare, a declarat, marţi, prim vicepreşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, Emilian Hulubei.
Acordul semnat de UEFA şi de asociaţiile patronale şi sindicale la nivel european în ceea ce priveşte contractul cadru care va trebui implementat într-un an în fotbalul românesc a creat nemulţumiri în rândul conducătorilor de cluburi.