Canotoarea Camelia Lupaşcu, dublu medaliată cu aur şi bronz la Campionatele Europene de la Varese, a criticat condiţiile precare de pregătire, declarându-se sceptică în ceea ce priveşte viitorul canotajului românesc, la antrenamente având doar trei culoare de pistă, care nici măcar nu sunt drepte.
"Nu ştiu cum va fi viitorul canotajului românesc. Comparând cu ceea ce se întâmplă afară suntem destul de în urmă la nivel de medicamentaţie, refacere şi tehnologie. În canotaj nu e doar antrenament şi muncă, mai sunt şi alte lucruri care fac diferenţa şi noi, din păcate suntem cam în urmă. Cred că ar trebui să lucrăm mult la capitolul ăsta pentru a ne putea compara cu cei mai buni. Dacă ne comparăm la rezultate, ar trebui să ne comparăm şi la condiţii. Cred că în primul rând ne-ar trebui o pistă olimpică, pentru că noi nu avem. Nu mai e nicăieri în Europa aşa ceva. Noi avem o pistă de trei culoare. Aşa ceva nu e pe nicăieri, nici în ţările care nu intră în finală la Campionatele Europene sau mondiale. Ei au piste olimpice, lac de refacere, lac de încălzire. Iar noi avem doar trei culoare, care nu sunt nici măcar drepte. În plus apar probleme cu vegetaţia din lac, cu şalupele. Eu am dreptul să visez la o minune, dar nu ştiu dacă se va realiza", a declarat Lupaşcu după festivitatea de premiere de la sediul ANST pentru rezultatele obţinute la CE de la Varese.
Camelia Lupaşcu a mai precizat că medalia de bronz de la CE de la Varese a fost foarte greu de obţinut: "Au fost două medalii pentru care am muncit foarte mult, mai ales pentru cea de bronz, unde a fost foarte greu. Nu e atât de uşor să faci şi vâsle şi rame. Pentru noi a fost ca un aur. Nu văd de ce ar avea echipa de suferit după retragerea Vioricăi Susanu şi a Gergetei Andrunache, ca în orice domeniu poate apărea altcineva mai bun. E păcat că se retrag, dar şi cei mai buni sportivi ajung la acest pas".
România a cucerit la Campionatele Europene de la Varese, două medalii de aur, la dublu rame feminin şi 8+1 feminin, o medalie de argint la patru rame fãrã cârmaci masculin, şi două de bronz, la dublu vâsle feminin şi patru vâsle feminin.