Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a declarat, marţi seară, la ceremonia de premiere a sportivilor medaliaţi la JO cu câte un autoturism, că Olimpiada de la Londra a fost dură, dar în sensul bun al cuvântului.
"Echipa României s-a întors cu fruntea sus, am depăşit un număr total de 300 de medalii, competiţia a fost dură în sensul bun al cuvântului. Marile puteri ale lumii şi-au adjudecat mai multe medalii ca până acum. Cu toate acestea sportivii noştri au punctat şi au făcut încă o dată să se intoneze imnul României. Lor li se datorează aceste medalii", a declarat Morariu.
Fiecare medaliat de la Londra a fost recompensat cu câte un autoturism Renault, marţi seară, evenimentul având loc în faţa sediului COSR.
Maşinile sunt de culoare albă, personalizate, pe spate fiind scris numele fiecărui sportiv, alături de sigla lotului olimpic. Sportivii şi-au primit cheile, unii dintre ei, ca Sandra Izbaşa şi Cătălina Ponor, dublu medaliate, având câte două maşini.
Astfel, Alin Moldoveanu şi Sandra Izbaşa, medaliaţi cu aur, au primit câte un autoturism Renault Latitude, gimnasta mai primind şi o maşină Twingo pentru medalia de bronz cu echipa.
Medaliaţii cu argint la individual Alina Dumitru, Corina Căprioriu, Cătălina Ponor şi Roxana Cocoş au primit câte un autoturism Megane, Ponor primind şi un Twingo pentru medalia de bronz la echipe.
Halterofilul Răzvan Martin, componenţii echipei masculine de sabie şi fetele din echipa de gimnastică au primit câte un autoturism Twingo.
România a fost reprezentată la JO de 103 sportivi din 15 discipline şi a încheiat competiţia pe locul 27 în clasamentul pe naţiuni, cu nouă medalii (2-5-2): aur - Alin Moldoveanu (tir) şi Sandra Izbaşa (sărituri); argint - Alina Dumitru, Corina Căprioriu (ambele judo), Roxana Cocoş (haltere), echipa masculină de sabie, Cătălina Ponor (sol); bronz - echipa feminină de gimnastică şi Răzvan Martin (haltere). România nu a mai obţinut un număr atât de mic de medalii de aur, două, de la JO de la Tokyo din 1964, dar atunci au mai fost cucerite patru de argint şi şase de bronz. După olimpiada japoneză, sportivii români au obţinut la fiecare ediţie a JO minimum patru medalii de aur, cu excepţia JO din 1972 de la Munchen, când au fost câştigate trei medalii de aur.
„Veteranele” Ponor şi Izbaşa, motorul echipei de gimnastică
Antrenorul echipei olimpice de gimnastică a României, Octavian Bellu, a declarat, marţi, că se bucură că din lotul participant la JO au făcut parte şi veteranele Cătălina Ponor şi Sandra Izbaşa, pentru că altfel rezultatele ar fi fost mult mai slabe.
"Nu pot spune că sunt mulţumit, pentru că şi noi ne făcusem un plan realist. Putem spune că se putea mai mult, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că s-ar fi putut să luăm şi mai puţine. A fost o competiţie extraordinar de dură. Mă bucur că cele două veterane au fost în echipă, pentru că altfel ar fi fost mult mai rău şi chiar public, de fiecare dată, am dorit să le mulţumesc, pentru că fără Sandra şi Cătălina, probabil că echipa României ar fi suferit foarte mult. Per total, gimnastica şi-a făcut datoria, a luat 33 la sută din medaliile delegaţiei şi rămâne ca celelalte detalii să fie discutate cu cele care îşi vor continua activitatea", a spus Bellu.