Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, după Adunarea Generală a forului, că în cazul în care echipa de handbal a României ar obţine calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra, delegaţia ar fi mai mare ca la Beijing, când au participat 102 sportivi.
"Suntem foarte aproape să avem un număr de sportivi echivalent cu cel de la Beijing. Dacă s-ar califica şi fetele de la handbal, am fi peste, dar avem meciuri foarte grele cu Franţa, Muntenegru şi Japonia. În urmă cu un an ne temeam că o să avem doar 50 sau 60 de sportivi în delegaţie", a spus Morariu.
Întrebat cine va purta drapelul la ceremonia de deschidere, Octavian Morariu a răspuns: "Sunt mai multe criterii pentru purtătorul drapelului, iar cel mai important este de natură tehnică, respectiv momentul de intrare în competiţie a sportivului. Din ultimele veşti de la Sebastian Coe, intrarea sportivilor ar fi undeva pe la ora locală 23.00. De exemplu la Beijing defilarea ţărilor a durat două ore şi 20 de minute, iar România a intrat la 1.48 dimineaţa. Acum, Marea Britanie care închide defilarea ţărilor ar urma să intre la ora 1 şi ceva, iar noi pe la 1 fără un sfert. Din punct de vedere medical ni se spune că nu ar trebui să poarte drapelul un sportiv care intră în concurs în prima săptămână, pentru că recuperarea este mai dificilă, având în vedere programul strict pe care îl au sportivii. Alina Dumitru intră a doua zi în concurs, la fel fetele de la canotaj. Desemnarea se va face după ce vom discuta şi cu sportivii susceptibili de a purta steagul".
Octavian Morariu a afirmat că pregătirea sportivilor pentru Londra nu a întâmpinat dificultăţi mari, chiar dacă bugetul COSR este la doar 30 la sută din necesar. "A fost un moment de bilanţ anual pe 2011. Pe 2012 am vorbit de strategii, dar şi despre ce se va întâmpla după 2012. Am fost foarte înţelepţi, cumpătaţi şi gospodari, iar rezultatele financiare ne permit să trecem cu bine de acest an olimpic. Era foarte important să avem rezultate financiare, de fapt am pus bani pentru zile negre. Asta ne face să ne ducem la Londra cum trebuie şi o delegaţie convenabilă", a completat Morariu.
În ciuda problemelor financiare, centrele olimpice de juniori vor fi păstrate, susţine Morariu. "Nu închidem porţile la centrele de copii şi juniori după Londra, deşi fondurile sunt la jumătate din necesar. 80 la sută dintre sportivii din aceste centre se integrează în loturile de seniori. Aceşti tineri au ales să facă sport de performanţă, şi-au modificat viaţa lor şi chiar pe cea a părinţilor. E foarte greu să îi spun aşa ceva unui copil şi să se apuce de altceva", a adăugat Morariu.
Octavian Morariu a menţionat că la începutul lunii mai se va întâlni cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi va discuta despre problemele financiare din sportul românesc. "Tot sportul românesc trebuie reaşezat de jos până sus şi pentru asta avem nevoie de sprijin guvernamental. La începutul lunii mai, chiar mă voi întâlni cu premierul Ungureanu. Nu vreau să-şi imagineze cineva că dacă avem acelaşi număr de sportivi şi de medalii merge şi aşa, mă enervează foarte mult. Mă întreb dacă merge şi aşa unde am fi dacă am avea fonduri, am fi iar între primele zece naţiuni", a explicat Morariu.