Cele şase jucătoare române prezente pe tabloul principal de simplu al Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, vor avea parte de meciuri dificile în primul tur, după ce tragerea la sorţi efectuată, vineri, la Melbourne, le-a scos în cale adversare valoroase.
Sorana Cîrstea (locul 60 WTA) şi Alexandra Dulgheru (locul 66 WTA) au cea mai grea misiune, urmând a întâlni sportive cu o prezenţă constantă în Top 10 WTA.
Samantha Stosur (locul 6 WTA) este câştigătoare la US Open, ediţia 2011, şi finalistă la Roland Garros, în 2010, şi a întâlnit-o de două ori pe Sorana Cîrstea până acum. Ambele meciuri s-au disputat în 2009, anul cel mai bun din cariera româncei, în care a atins cea mai înaltă poziţie în ierarhia WTA, locul 23, şi a înregistrat cea mai bună performanţă a carierei, calificarea în sferturile de finală la Roland Garros. De altfel, drumul sportivei din Târgovişte spre semifinalele turneului parizian a fost întrerupt chiar de Stosur, care a învins-o în două seturi, 6-1, 6-3, în sferturi.
Apoi, Cîrstea şi Stosur s-au întâlnit în semifinalele turneului de la Los Angeles, iar australianca a câştigat din nou, cu scorul de 6-3, 6-2.
Dulgheru cu Zvonareva
Rusoaica Vera Zvonareva (locul 7 WTA), finalistă la Wimbledon şi la US Open în 2010, a trecut de Alexandra Dulgheru tot în două rânduri, scoruri 6-2, 7-6 (2), în turul trei la US Open (2010), şi 6-0, 6-1, în sferturile de finală ale turneului de la Bruxelles, în 2011.
Nici Monica Niculescu, românca cel mai bine clasată în ierarhia WTA, pe poziţia 32, nu are vreo victorie împotriva adversarei de la Australian Open, Alize Cornet (locul 90 WTA). Ele s-au întâlnit o dată, în 2007, în calificările turneului de la Wimbledon, când franţuzoiaca s-a impus cu scorul de 3-6, 6-4, 6-2.
Alexandra Cadanţu (locul 109 WTA), debutantă pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam, şi Roberta Vinci (locul 24 WTA) nu s-au mai întâlnit până în prezent.
Halep are cel mai uşor adversar
Exceptând-o pe Simona Halep, locul 57 WTA, care trebuie să aştepte finalul turneului de calificare pentru a afla cu cine va evolua, Irina-Camelia Begu, locul 41 WTA, este singura jucătoare din România prezentă pe tabloul principal de la Australian Open ce are un palmares pozitiv cu adversara din primul tur, jucătoarea spaniolă Carla Suarez Navarro, locul 58 WTA. Cele două sportive s-au întâlnit anul trecut în semifinalele turneului ITF de la Bucureşti, iar Begu s-a impus în două seturi, scor 6-4, 7-5.
"Legiunea" româncelor prezente pe tabloul principal la Melbourne ar putea spori dacă Mădălina Gojnea, locul 186 WTA, va trece, sâmbătă, de turul trei de calificare, fază în care o va întâlni pe franţuzoaica de origine sârbă Irena Pavlovici, locul 218 WTA. Pavlovici are avantajul unei victorii împotriva jucătoarei române în singura întâlnire disputată între ele, scor 3-6, 6-2, 6-4, în semifinalele turneului ITF de la Poitiers, ediţia din 2011.
La simplu masculin îl avem doar pe Hănescu
Pe tabloul masculin de simplu, România este reprezentată doar de Victor Hănescu, locul 88 ATP, care îl va întâlni în primul tur, în premieră, pe germanul Tobias Kamke, locul 95 ATP.
Un alt român care va juca la competiţia australiană este Horia Tecău, în proba de dublu masculin şi, posibil, în cea de dublu mixt. Tecău şi partenerul său, suedezul Robert Lindstedt, îşi vor cunoaşte adversarii din primul tur săptămâna viitoare.
Cele mai bune performanţe înregistrate de românce la Australian Open aparţin Virginei Ruzici şi Irinei Spârlea. Prima a atins sferturile de finală în 1980, fază a competiţiei în care a fost învinsă de Hana Mandlikova, cu scorul de 1-6, 6-3, 6-4, jucătoarea din Cehoslovacia câştigând atunci trofeul.
După 17 ani, Spârlea pierdea tot în sferturi şi tot în faţa viitoarei câştigătoare a turneului, Martina Hingis din Elveţia, scor 5-7, 2-6.
La băieţi, cele mai bune rezultate la Australian Open le-a obţinut Andrei Pavel, calificat de două ori în optimile de finală. În 1999, al doilea cel mai bun jucător român din toate timpurile a fost eliminat de rusul Evgheni Kafelnikov după un meci "maraton" de cinci seturi: scor 3-6, 6-7 (5), 7-6 (5), 6-3, 4-6. Şi Kafelnikov a beneficiat de "mâna bună" a românilor, câştigând în acel an competiţia australiană.
În 2004, Pavel a fost oprit în optimi de spaniolul Juan Carlos Ferrero, după un meci pierdut cu scorul de 4-6, 6-3, 3-6, 2-6.
De la ultima performanţă a lui Pavel, românii nu au mai trecut de turul 3 la Melbourne Park. Anul trecut, Niculescu a fost eliminată în turul 3 de italianca Francesca Schiavone, cu scorul de 6-0, 7-6 (2), iar Halep de Agnieszka Radwanska (Polonia), scor 6-1, 6-2, în aceeaşi fază a competiţiei.
Meciurile de pe tabloul principal al turneului Australian Open vor începe luni.