Costurile organizării Jocurilor Olimpice de vară de la Atena, din 2004, au contribuit la creşterea datoriei publice a Greciei, a declarat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, într-un interviu acordat cotidianului Kathimerini, informează AFP.
"JO au avut rolul lor. Dacă ne uităm la datoria externă a Greciei, doi până la trei la sută din aceasta ar putea fi o urmare a Jocurilor Olimpice", a spus Rogge.
Finanţate în mare parte de statul grec, Jocurile Olimpice de la Atena, primele organizate după atentatele din 11 septembrie de la New York, au costat aproximativ 13 miliarde de euro, din această sumă un miliard fiind folosit pentru achiziţionarea unui sistem de securitate de la firma americană SAIC.
Jacques Rogge, care se afla la conducerea CIO şi în 2004 şi a urmărit îndeaproape pregătirile pentru competiţia de la Atena, a precizat că în opinia sa costurile ar fi putut fi mai mici dacă nu s-ar fi înregistrat întârzieri importante ale lucrărilor pentru JO. "Planificarea pentru rentabilizarea locurilor de desfăşurare a JO ar fi putut fi mai bună", a mai spus el.
Lucrările la infrastructura pentru JO-2004 s-au finalizat, în majoritatea cazurilor, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea competiţiei. Totuşi, Rogge a felicitat în 2004 Grecia pentru că a organizat "Jocuri Olimpice de vis, de neuitat".
Grecia, ţara cu cele mai mari dificultăţi financiare din zona euro, are o datorie publică de peste 350 de miliarde de euro. Printre măsurile luate pentru depăşirea crizei se numără şi un vast program de privatizare de 50 de miliarde de euro, ce cuprinde şi câteva foste locuri de desfăşurare a Jocurilor Olimpice.