Chiar dacă fostul mijlocaş al Cetăţii Mihai Roman pare să fi ieşit momentan din vederile selecţionerului Victor Piţurcă, Suceava continuă să aibă doi reprezentanţi la echipa naţională. Puţină lume ştie că în afara lui Dorin Goian, care a purtat chiar banderola de căpitan în ultimul meci cu Grecia, în anturajul primei reprezentative se află şi fizioterapetul Gheorghe Păcurariu, originar din comuna Şcheia. Ghiţă maseorul, după cum îl cunoaşte toată lumea, are în spatele lui o poveste de viaţă interesantă. În prezent în vârstă de 37 de ani, eroul nostru a fost un redutabil luptător de greco-romane în tinereţe. Legitimat fiind la CSS Suceava şi mai apoi la Dacia Piteşti, a reuşit să devină de numai puţin de zece ori campion al României la diferite categorii de vârstă şi greutate, trecându-şi totodată în palmares un titlu balcanic şi mai multe participări cu clasări onorante la campionatele mondiale şi europene. „Faptul că am făcut sport de performanţă şi am avut şansa să lucrez cu profesorul Lazăr Tipa mi-a fost de mare ajutor în viaţă. Domnul Tipa nu mi-a fost doar antrenor, ci şi un pedagog şi un mentor foarte bun, care a fost alături de mine şi m-a ajutat să depăşesc momentele grele”, a declarat Gheorghe Păcurariu.
Şi-a făcut ucenicia pe muşchii voleibalistelor
Confruntându-se în viaţa de luptător cu multiple accidentări care de care mai serioase, suceveanul nostru s-a văzut pus în situaţia ingrată ca, la doar 21 de ani, să renunţe la o carieră sportivă ce se anunţa prodigioasă şi să se orienteze către altceva. „Pentru că îmi plăcea să fac masaj în timpul cantonamentelor prelungite de care am avut parte ca luptător de performanţă, m-am gândit că această pasiune a mea mă poate ajuta să rămân în lumea sportului, de care mă ataşasem atât de mult”, a mărturisit Gheorghe Păcurariu.
Aşa se face că pe când se afla în primul an de facultate, Ghiţă a primit şansa de a debuta în noua sa meserie ca maseor al echipei feminine de volei Dacia Piteşti. „Aşadar, aş putea spune că mi-am făcut ucenicia pe muşchii voleibalistelor. Lucrând cu fete atât de frumoase, masajul trebuie tratat cu puţină indiferenţă, ceea ce nu a fost un lucru uşor pentru un tânăr în vârstă de doar 21 de ani”, a precizat Ghiţă.
A fost adus în fotbal de „Comisarul” Moldovan
Învăţat de mic cu munca şi disciplina, suceveanul nostru şi-a făcut repede un nume şi în această nouă îndeletnicire, astfel că un an mai târziu, în 1996, a fost cooptat de antrenorul Ion Moldovan în staff-ul grupării de Liga I FC Argeş. Acesta a fost primul contact cu lumea fotbalului pentru foarte tânărul pe atunci Gheorghe Păcurariu, care în perioada de 8 ani petrecută în Trivale a avut şansa să deprindă toate tainele meseriei şi să-şi definitiveze studiile. Pe lângă Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, a mai absolvit o şcoală postliceală de kinetoterapie şi masaj, obţinând ulterior şi masterul în management sportiv.
Prima experienţă la Naţională a avut loc în mandatul lui Puiu Iordănescu
Pentru Ghiţă a urmat apoi o nouă experienţă în Liga I, la Universitatea Craiova, în această perioadă primind o solicitare care avea să-l lase cu gura căscată. „Am fost întrebat de reputatul doctor Pompiliu Popescu dacă nu vreau să lucrez la echipa naţională. Vă spun sincer că mi-au dat lacrimile de bucurie. Cu toate că mi-am făcut tot timpul meseria cu dragoste şi profesionalism, nu credeam vreodată că voi ajunge să profesez la un nivel atât de sus. Aşa s-a produs debutul meu în fotbalul mare, în timpul celui de-al doilea mandat al lui Anghel Iordănescu la echipa naţională. Am avut şansa să prind finalul generaţiei de aur a fotbalului românesc, fiind onorat să lucrez cu jucători de legendă precum Dorinel Munteanu, Viorel Moldovan, Ionel Ganea, Bogdan Stelea, Adrian Mutu sau Cristi Chivu”, a relatat maseorul Ghiţă.
A trăit sub acelaşi acoperiş cu Mutu, în Italia
Aproximativ în aceeaşi perioadă în care a activat la echipa naţională a României pregătită pe atunci de Anghel Iordănescu, Gheorghe Păcurariu a fost solicitat de Adrian Mutu să devină maseorul personal al acestuia. Ghiţă al nostru a fost practic nedespărţit de Mutu pe când acesta evolua în Italia pentru formaţiile Parma şi Juventus. „Toată lumea ştie ce mare fotbalist este Mutu şi faptul că dă un asemenea randament pe teren se datorează atenţiei speciale pe care o acordă pregătirii fizice şi recuperării după efort. Nici nu vă daţi seama cât poate să fie iubit Adrian în Italia. Fabio Capello, antrenorul lui Juve, era pur şi simplu îndrăgostit de el. Experienţa italiană a fost una foarte importantă pentru mine, deoarece am avut şansa să văd cum se lucrează în poate cel mai important campionat din lume şi am avut posibilitatea să interacţionez cu unii din cei mai mari fotbalişti ai planetei, mă refer aici la un Taffarel, Adriano, Ibrahimovic, Del Piero sau Cannavaro, pe atunci deţinător al Balonului de Aur”, a povestit suceveanul originar din comuna Şcheia.
În prezent e coleg cu Luci Goian la Astra Ploieşti
După frumoasa poveste trăită în Cizmă, Ghiţă a revenit în România, fiind înregimentat în 2006 de Prefab Modelu, o grupare de liga secundă antrenată de Ţiţi Dumitriu, care nutrea ambiţii mari la acea vreme. Proiectul iniţiat de Marian Miluţ s-a dezumflat însă după doar doi ani, însă Gheorghe Păcurari nu a rămas prea mult pe drumuri, fiind ofertat de gruparea de primul eşalon Astra Ploieşti, acolo unde lucrează şi în prezent. „Sunt de trei ani la acest club şi mă simt foarte bine. Aici am cunoscut un alt sucevean, pe Lucian Goian, care pe lângă faptul că este un băiat extraordinar, este un fotbalist foarte important pentru Astra”, a mărturisit apreciatul maseor.
E fan Victor Piţurcă
În paralel cu activitatea desfăşurată la gruparea ploieşteană, începând din acest an, suceveanul nostru a fost rechemat la echipa naţională, fiind cooptat în staff-ul noului antrenor Victor Piţurcă. „Am revenit la lot cu mare bucurie, pentru mine a îmbrăca treningul cu însemnele naţionale e ceva sfânt. Nu pot visa la mai mult şi de aceea îmi doresc ca lucrurile să meargă bine pentru a putea rămâne cât mai mult acolo. Sunt optimist din acest punct de vedere, pentru că Victor Piţurcă este un mare profesionist, iar rezultatele pe care le-a avut până acum nu sunt întâmplătoare. Sunt impresionat de modul de lucru al selecţionerului şi de felul în care ne tratează. Ne acordă tuturor respectul cuvenit, simt cu adevărat că formăm o echipă”, a conchis masorul naţionalei României.
Gheorghe Păcurariu: „Vreau să fie apreciat pentru că sunt omul Ghiţă”
Chiar dacă acum se consideră un om realizat, ajungând să lucreze la cel mai înalt nivel posibil, Gheorghe Păcurariu este neschimbat pentru cei care l-au cunoscut. „Am rămas cu picioarele pe pământ şi vreau să fiu apreciat pentru că sunt omul Ghiţă. Să ştiţi că a fi maseor nu este o meserie uşoară, este chiar foarte greu să faci masaj la atâţia sportivi cu o masă musculară uriaşă într-o singură zi, această activitate necesită un efort fizic uriaş. Dacă-ţi respecţi meseria, atunci fii sigur că vor veni şi rezultatele. Eu mi-am văzut doar de treaba mea, n-am căutat să intru în conflict cu nimeni. De aceea, sunt respectat de cei cu care lucrez şi asta contează cel mai mult pentru mine”, a concluzionat fostul luptător de performanţă.
Ajunge acasă o dată pe săptămână
Lăsând deoparte meseria care i-a adus atâtea şi atâtea satisfacţii, Ghiţă al nostru se simte împlinit şi din punct de vedere familial. Cu toate că părinţii i-au rămas la Suceava, el a ales să se stabilească de ani buni la Piteşti, acolo unde trăieşte împreună cu soţia sa Claudia, care este asistentă medicală şi cu fiica sa Emilia în vârstă de 14 ani. „Suntem foarte fericiţi chiar dacă ne vedem foarte rar. Eu fiind mai tot timpul plecat prin cantonamente, ajung acasă, în medie, o zi pe săptămână. Mă bucur că şi fiica mea a îmbrăţişat dragostea pentru sport, ea fiind legitimată la o echipă de volei”, a precizat Gheorghe Păcurariu.
E „frate” cu Dani Coman
Dintre prietenii pe care şi i-a făcut din lumea fotbalului, Ghiţă se simte cel mai apropiat de actualul portar al Rapidului, Dani Coman, precum şi de Emil Săndoi, antrenorul echipei naţionale de tineret a României, care este şi naşul de botez al fiicei sale. Prieteni în adevăratul sens al cuvântului îi consideră şi pe suceveanii Adrian Grigoruţă, în prezent legitimat la Milsami Orhei în Republica Moldova, şi pe Vasile Olariu, ex-Victoria Băneşti, în prezent la FC Oleksandria (Ucraina), originar din comuna Baia.