La sfârşitul săptămânii trecute, Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a aprobat reforma sistemului competiţional pentru Ligile a II-a şi a III-a, care se va face în următoarele trei sezoane. Intenţia finală a FRF este de a se ajunge în vara anului 2013 la două serii de câte 12 echipe cu sistem de play-off/play-out în Liga a II-a, respectiv 6 serii de câte 12 echipe cu sistem de play-off/play-out în Liga a III-a. Iată cum se prezintă fazele modificării sistemului competiţional:
Sezonul 2011-2012. Număr total de echipe: 146
Liga I: 18 echipe (34 de etape)
Retrogradează echipele clasate pe locurile 15-18 (4 echipe)
Liga a 2-a: 32 echipe (2x16, 30 de etape)
Promovează în Liga I echipele clasate pe locurile 1 şi 2 în cele două serii
Retrogradează în Liga a 3-a echipele clasate pe locurile 12-16 în fiecare serie, în total 10 echipe
Liga a 3-a: 96 echipe (6x16, 30 de etape)
Promovează în Liga a 2-a echipele clasate pe primul loc în cele şase serii (6 echipe)
Retrogradează în Liga a 4-a un număr de 37 de echipe, respectiv, echipele clasate pe locurile 11-16, plus o echipă de pe locul 10, cel mai slab clasată. Pentru stabilirea acestei echipe se întocmesc clasamente speciale ale fiecărei serii numai pe baza rezultatelor înregistrate de echipa de pe locul 10 în jocurile cu echipele de pe locurile 1-9. Retrogradează echipa care acumulează cel mai mic număr de puncte în clasamentul special astfel întocmit. În cazul în care două sau mai multe echipe de pe locul 10 se află la egalitate de puncte după întocmirea clasamentelor speciale, departajarea acestora se face, pe baza acestor clasamente, prin aplicarea, în ordine, a următoarelor criterii:
a) Numărul mai mare de victorii
b) Golaverajul general mai bun
c) Numărul mai mare de goluri marcate
d) Numărul mai mare de goluri marcate în deplasare
e) Numărul mai mic de jucători eliminaţi
Dacă urmare a aplicării criteriilor de mai sus nu s-a putut determina echipa care va retrograde, se va proceda la stabilirea acesteia prin tragere la sorţi.
Promovează din Liga a 4-a în Liga a 3-a cele 21 de echipe câştigătoare ale jocurilor de baraj, organizate între echipele care s-au clasat pe primul loc campionatele organizate de AJF/AMFB
Sezonul 2012-2013. Număr total echipe: 130/minus 16
Liga I: 18 echipe (34 de etape)
Retrogradează în Liga a 2-a echipele clasate pe locurile 15-18
Liga a 2-a: 28 echipe (2x14, 26 de etape)
Promovează în Liga I echipele clasate pe locurile 1 şi 2 în cele două serii
Retrogradează în Liga a 3-a echipele clasate pe locurile 10-14 în fiecare serie, în total 10 echipe
Liga a 3-a: 84 echipe (6x14, 26 de etape)
Promovează în Liga a 2-a echipele clasate pe primul loc în fiecare serie
Retrogradează din Liga a 3-a în Liga a 4-a un număr total de 37 de echipe, respectiv, echipele clasate pe locurile 9-14, plus o echipă de pe locul 8, cel mai slab clasată. Pentru stabilirea acestei echipe se întocmesc clasamente speciale ale fiecărei serii numai pe baza rezultatelor înregistrate de echipa de pe locul 8 în jocurile cu echipele de pe locurile 1-7. Retrogradează echipa de pe locul 8 care acumulează cel mai mic număr de puncte în clasamentul special astfel întocmit. În cazul în care două sau mai multe echipe de pe locul 8 se află la egalitate de puncte după întocmirea clasamentelor speciale, departajarea acestora se face, pe baza acestor clasamente, prin aplicarea, în ordine, a următoarelor criterii:
f) Numărul mai mare de victorii
g) Golaverajul general mai bun
h) Numărul mai mare de goluri marcate
i) Numărul mai mare de goluri marcate în deplasare
j) Numărul mai mic de jucători eliminaţi
Dacă, urmare a aplicării criteriilor de mai sus nu s-a putut determina echipa care va retrograde, se va proceda la stabilirea acesteia prin tragere la sorţi.
Promovează din Liga a 4-a în Liga a 3-a un număr de 21 de echipe câştigătoare ale jocurilor de baraj.
Sezonul 2013-2014. Număr total echipe: 114 / minus 16
Liga I: 18 echipe (34 de etape)
Retrogradează în Liga a 2-a echipele clasate pe locurile 15-18
Liga a 2-a: 24 echipe (2x12, 32 de etape cu play off/play out, 22+10)
Campionatul se joacă în două faze. În prima fază echipele din fiecare serie joacă între ele tur-retur (în total 22 de jocuri). Faza a II-a se desfăşoară astfel:
a) Play-off: echipele clasate pe locurile 1-6, în clasamentul întocmit după desfăşurarea primei faze, joacă între ele tur-retur ,10 etape. Promovează în Liga I echipele care se clasează pe primele două locuri în fiecare play-off.
b) Play-out: echipele clasate pe locurile 7-12, în clasamentul întocmit după terminarea primei faze, joacă între ele tur-retur, 10 etape. Retrogradează în Liga a 3-a echipele clasate pe locurile 10 -12 în fiecare play-out, în total 6 echipe.
Liga a 3-a: 72 echipe (6x12, 32 de etape, play off play out )
Campionatul se joacă în două faze. În prima fază echipele din fiecare serie joacă între ele tur-retur (în total 22 de jocuri). Faza a II-a se desfăşoară astfel:
a) Play-off: echipele clasate pe locurile 1-6, în clasamentul întocmit după desfăşurarea primei faze, joacă între ele tur-retur ,10 etape. Promovează în Liga a 2-a echipele care se clasează pe primul loc în fiecare play-off.
b) Play-out: echipele clasate pe locurile 7-12, în clasamentul întocmit după terminarea primei faze, joacă între ele tur-retur, 10 etape. Retrogradează din Liga a 3-a în Liga a 4-a un număr de 21 de echipe, respectiv echipele clasate pe locurile 10-12 în play-out-ul din fiecare serie (18 echipe), plus alte trei echipe de pe locul 9, cel mai slab clasate. Pentru departajarea echipelor de pe locul 9 se va alcătui un clasament special al acestor echipe, în care se vor lua în calcul numai jocurile susţinute în play out de echipele de pe locul 9 cu echipele clasate pe locurile 7 şi 8. Pentru departajarea echipelor aflate pe locul 9 în play out se vor aplica, în ordine, următoarele criterii:
a) numărul mai mare de puncte obţinute ;
b) golaverajul general mai bun;
c) numărul mai mare de goluri marcate;
d) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare;
e) numărul mai mic de jucători eliminaţi
Promovează din Liga a 4-a în Liga a 3-a un număr de 21 echipe câştigătoare ale jocurilor de baraj.
Rapid şi Sporting speră să n-aibă probleme cu retrogradarea
Întrucât judeţul Suceava nu are în acest moment nici o reprezentantă în primele două eşaloane valorice ale fotbalului românesc, aceste modificări le vizează doar pe grupările Rapid şi Sporting, care sunt înscrise pe tabloul Ligii a III-a. „În mod clar competiţia o să fie mai dură, toată lumea o să caute să se întărească cât mai mult. Probabil că majoritatea echipelor o să-şi propună drept obiectiv evitarea retrogradării şi sper ca noi să nu avem probleme în acest sens, chiar dacă nu avem un obiectiv clar stabilit până la această dată”, a declarat antrenorul Rapidului, Bogdan Tudoreanu. Ovidiu Ciobanu, antrenorul celor de la Sporting, are în linii mari acelaşi punct de vedere cu omologul său de la Rapid. „Trebuie să fim atenţi şi să gestionăm foarte bine campionatul. Fiind o echipă nou promovată şi neavând jucători cu prea mare experienţă în lot, suntem conştienţi că ne aşteaptă un sezon cât se poate de dificil în condiţiile în care vor la finalul campionatului vor retrograda aproape jumătate dintre echipe”, a precizat Ciobanu.