Veniturile obţinute de persoanele cu care cluburile de fotbal au încheiat convenţii civile, respectiv sportivii şi personalul tehnic şi administrativ, sunt de natură salarială şi ar fi trebuit să fie impozitate ca atare, potrivit Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
"Activitatea prestată de persoanele cu care cluburile au încheiat convenţii civile, respectiv sportivii profesionişti şi personalul tehnic şi administrativ, este o activitate dependentă, veniturile din această activitate fiind în conformitate cu prevederile art. 55 din Legea 571/2003 (privind Codul Fiscal, n.r.) şi pct. 67 din HG 44/2004 (prin care au fost aprobate normele de aplicare a Codului Fiscal, n.r.)venituri de natură salarială şi ca urmare ar fi trebuit să fie impozitate în consecinţă", se arată într-un comunicat al ANAF.
Se amână debutul Ligii I?
Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că viitoarea ediţie de campionat a Ligii I va fi amânată pentru că "finanţele şi ANAF fac abuzuri" şi intenţionează să crească taxele datorate de către cluburi "de la 16% la 68%".
Potrivit ANAF, convenţiile cu sportivii arată că aceştia nu derulează o activitate întâmplătoare, conjuncturală, care să poată fi considerată independentă, o condiţie pentru încheierea unui parteneriat de acest fel.
Sportivi, angajaţi ca electricieni şi şoferi
ANAF arată că inspecţiile fiscale efectuate la cluburile de fotbal în această perioadă au ca obiect verificarea modalităţii de calcul a impozitului pe venitul din salarii şi a contribuţiilor sociale aferente.
Agenţia a constatat că unele cluburi au încheiat contracte de prestări servicii (convenţii civile) cu persoane fizice pentru funcţii de electrician, contabil, şofer, director tehnic, director sportiv, precum şi cu sportivi profesionişti, care deţin licenţă eliberată de Federaţia Română de Fotbal în condiţiile Legii educaţiei fizice şi sportului.
Reprezentanţii cluburilor prevăd falimentul fotbalului românesc
Oficialii mai multor cluburi au criticat ANAF pe tema impozitării veniturilor.
Astfel, directorul economic al FC Dinamo, Marian Albu, a declarat, luni, că grupările din Liga I intenţionează să dea în judecată ANAF pentru că solicită taxe conform Codului Muncii, fără a lua în seamă ordonanţa care reglementează Legea Sportului.
Totodată, directorul general al clubului Oţelul Galaţi, Marius Stan, a spus că i se pare incredibil că reprezentanţii Guvernului încearcă să treacă peste criza economică prin intermediul sportului, apreciind că prin creşterea impozitelor se încearcă "omorârea" acestui domeniu.
La rândul său, finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat că în cazul în care ANAF va păstra decizia de mărire a cotei de impozitare a salariilor sportivilor de la 16% la 68% tot sportul românesc va fi falimentat.