Federaţia Română de Fotbal (FRF) susţine, într-un comunicat postat pe site-ul oficial, că în cazul directorului de relaţii internaţionale Florin Prunea se aplică prezumţia de nevinovăţie, chiar dacă acesta a fost pus oficial sub acuzare pentru trafic de influenţă şi luare de mită.
FRF menţionează, în comunicatul citat, că Prunea a depus o cerere de concediu fără plată, pentru a se pune la dispoziţia autorităţilor şi subliniază că o decizie în privinţa ocupării în continuare a funcţiei deţinute se va lua la încheierea definitivă a unui eventual proces.
"De la bun început, domnia sa a respectat întocmai toate prevederile ordonanţei. Printre altele, a depus o cerere de concediu fără plată, tocmai pentru a se pune la dispoziţia autorităţilor statului. În condiţiile în care oficialii FRF şi toţi cetăţenii României sunt egali în faţa legii, până în momentul pronunţării unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile, există, în toate cazurile, prezumţia de nevinovăţie, care se aplică, aşa cum spuneam, tuturor oamenilor, indiferent de funcţiile pe care le deţin. Domnul Prunea nu a fost trimis în judecată. Nu putem anticipa ce se va întâmpla, dar, chiar dacă va fi trimis, până la încheierea definitivă a unui eventual proces, se va aplica evocata prezumţie de nevinovăţie", se spune în comunicatul FRF.
Prunea beneficiază de prezumţia de nevinovăţie
FRF remarcă faptul că "există destui oficiali din lumea fotbalului urmăriţi penal, care au procese pe rol (fie ele legate de fotbal sau nu), dar care, la rându-le, beneficiază de aceeaşi prezumţie de nevinovăţie. Pornind de la această premisă, persoanele respective continuă să ocupe funcţii la nivel de cluburi şi nu numai".
"Federaţia Română de Fotbal militează pentru ceea ce vrea întreaga suflare din ţara noastră, adică pentru un fotbal curat şi cinstit. În atare condiţii, solicităm autorităţilor abilitate ale statului să facă lumină cât mai repede în acest caz, ca şi în toate speţele care vizează lumea fotbalului, contribuind astfel la însănătoşirea acestuia. FRF asigură autorităţile statului de concursul şi de colaborarea sa totale în vederea realizării demersului mai sus amintit", se mai arată în comunicatul FRF.
Directorul de relaţii internaţionale al FRF, Florin Prunea, a fost pus oficial sub acuzare pentru trafic de influenţă şi luare de mită în legătură cu anularea unei amenzi de 300.000 de lei, primită de patronul FC Argeş, Cornel Penescu, de la Comisia de Disciplină a FRF.
Conform unor surse judiciare, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Florin Prunea, care este acuzat că ar fi primit suma de aproximativ 10.000 de dolari de la Cornel Penescu, pentru a interveni în rezolvarea favorabilă a amenzii primite de patronul FC Argeş. Prunea ar fi primit banii, în schimbul cărora trebuia să intervină pe lângă membrii comisiilor FRF, în sensul de a îi influenţa în deciziile lor, mai susţineau sursele citate.
Stenogramele incriminatoare
În stenogramele convorbirilor telefonice din cazul de corupţie din arbitrajul românesc investigat de procurorii DNA apare şi o discuţie între finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, şi directorul de relaţii internaţionale din cadrul FRF, Florin Prunea. Potrivit stenogramei unei discuţii din 8 octombrie 2008, finanţatorul FC Argeş îl întreabă pe Prunea despre arbitrul meciului cu FC Vaslui, iar oficialul FRF îl recomandă pe Sorin Corpodean.
Directorul de relaţii internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal declara pentru MEDIAFAX, în 24 aprilie, că înregistrarea telefonică nu îl incriminează cu nimic şi că nu este implicat în acest caz de corupţie.
Procurorii anticorupţie au început prezentarea materialului de urmărire penală persoanelor cercetate în dosarul corupţiei din fotbal, la sediul DNA Piteşti prezentându-se, luni, finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, directorul Pic Liviu Făcăleaţă, fostul vicepreşedinte al CCA, Marcel Lică, fostul preşedinte al CCA, Gheorghe Constantin, arbitrii Marcel Savaniu, Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu, precum şi Gheorghiţă Pieca, administrator al societăţii Pic şi preşedinte al CA al FC Argeş.
În dosarul corupţiei din arbitraj, în 14 aprilie au fost arestaţi preventiv finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, directorul general al hypermarketului PIC, Liviu Făcăleaţă, precum şi fostul director al OPC Argeş Cristian Libertatu. Cornel Penescu şi Liviu Făcăleaţă sunt acuzaţi de dare de mită, iar Gheorghe Constantin şi Cristian Libertatu de luare de mită.
În 23 aprilie, în dosarul corupţiei din fotbal au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, şi arbitrii Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean şi vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, sub acuzaţia de luare de mită.
Ulterior, arbitrii Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu au fost puşi în libertate sub control judiciar, în baza unei decizii a Curţii de Apel Piteşti. Mai apoi a fost eliberat Marcel Lică, după ce atât Tribunalul, cât şi Curtea de Apel au decis să nu îi mai fie prelungit mandatul de arestare preventivă.
Ultima persoană arestată în acest dosar este arbitrul Aurelian Bogaciu, în cazul căruia magistraţii Tribunalului Argeş au decis ca mandatul de arestare preventivă să nu fie prelungit. Curtea de Apel Piteşti a respins apoi recursul făcut de procurori la această decizie, astfel că şi Aurelian Bogaciu a fost pus în libertate.