Peste 20 de atleţi din elita mondială şi-au anunţat prezenţa la Toyota Romanian International Marathon, competiţie ce va avea loc duminică, pe străzile Bucureştiului.
Printre numele importante care s-au înscris deja pe lista acestui eveniment se află kenyanul Rotich John Kipngeno, care deţine cel mai bun timp dintre participanţi (2h12'05''), şi conaţionalii săi Mwangi Morris Mureithi, Muriuki Patrik Wachira şi Thumbi Erastus Maina. Alte nume importante mai sunt Errebbah Mostafa (Italia), Abubakirov Marat (Rusia), Bartkiewicz Krysztof (Polonia), Olari Ruslan, Lungu Sergiu, Produis Roman, Scutaru Alexei (toţi din Moldova) şi Uhrbom Fredrik (Suedia). Şi la feminin vor participa nume importante, cum ar fi: Rakiec Karolina (Polonia), Aiybei Joan Jepkorir, Kipkoech Pasalia Chepkorir şi Njeri Lydia Mathathi (toate din Kenya). Printre atleţii care au confirmat participarea la maratonul din Capitală se află un singur român, Ioan Vaida.
Atleţii români încă se lasă aşteptaţi
Fosta campioană olimpică la canotaj, de la JO din Los Angeles din 1984, Valeria Răcilă van Groningen, acum preşedintele Asociaţiei Bucharest Running Club, unul dintre organizatorii maratonului de la Bucureşti, s-a plâns de faptul că perioada în care este organizată această competiţie coincide cu disputarea altor maratoane de tradiţie din atletismul mondial. "Din păcate, ştim cu toţii că atleţii importanţi din România se pregătesc pentru maratonul de la Chicago sau de la Rio de Janeiro. Noi i-am invitat pe toţi sportivii noştri şi sperăm ca până la data limită de înscrieri să avem cât mai mulţi români la linia de start", a declarat Valeria Răcilă van Groningen, într-o conferinţă de presă.
Organizarea maratonului de la Bucureşti a fost lăudată şi de managerul tehnic al Federaţiei Internaţionale de Atletism, Paoaolo Ottone, care a spus că acest eveniment va ajunge printre cele mai importante din Europa. Toyota Romanian International Marathon va avea loc duminică, 12 octombrie, şi va cuprinde cinci curse: maratonul (42,195 km), semimaratonul (21,095 km), maratonul ştafetă (42,195 km), cursa populară (4 km) şi cursa destinată copiilor (1 km).