Delegaţia care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Beijing a revenit, marţi, în ţară, cu opt medalii, patru de aur, una de argint şi trei de bronz.
Aeronava care i-a transportat pe sportivi şi oficiali a aterizat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă în jurul orei 17.15. Primul sportiv ieşit pe pistă a fost sabrerul Mihai Covaliu, medaliat cu bronz la Beijing, care a fluturat un steag al României. Membrii delegaţiei României au fost aşteptaţi pe pista aeroportului Henri Coandă de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Bellu, şi de preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu.
De asemenea, în Salonul Oficial au fost prezente peste o sută de persoane, rude, prieteni, colegi şi reprezentanţi ai cluburilor de la care provin sportivii ce au participat la JO.
România a terminat ediţia a 29-a a Jocurilor Olimpice, desfăşurată la Beijing, pe locul al 17-lea în clasamentul pe medalii, cu un total de 8 medalii. Medaliile de aur ale României la Beijing au fost aduse de judoka Alina Dumitru, la categoria 48 kg, de canotoarele Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu, la dublu rame fără cârmaci, de Constantina Diţă Tomescu, la maraton, şi de gimnasta Sandra Izbaşa, la sol, medalia de argint a fost câştigată de Ana Maria Brânză, la spadă, iar cele de bronz de echipa feminină de gimnastică, de sabrerul Mihai Covaliu şi de echipajul feminin de 8+1, la canotaj.
Premii de la sponsori
Medaliaţii români la Jocurile Olimpice de la Beijing au fost premiaţi cu suma totală de 100.000 de euro de către Niro Investment Group, unul dintre sponsorii oficiali ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR).
"Este foarte important să le arătăm acestor sportivi excepţionali că susţinerea noastră nu se rezumă doar la cuvinte goale, ci avem în vedere un sprijin material şi moral. Sunt oameni care muncesc pe brânci pentru aceste performanţe şi din acest motiv merită tot respectul nostru. Nu facem nici un secret din faptul că am fi fost complet fericiţi dacă am fi putut premia mult mai mulţi sportivi", a precizat într-un comunicat directorul de comunicare al companiei, Ion Badea.
Fosta gimnastă Nadia Comăneci a apreciat că recompensarea performanţelor de către companii private reprezintă un stimulent suplimentar pentru sportivii români. "Condiţiile de pregătire în România nu sunt dintre cele mai bune, sportivii fac sacrificii imense, iar în acest context, acţiuni precum cele iniţiate de Niro Investment merită o atenţie aparte”, a afirmat Nadia Comăneci, care, în decembrie 2006, a semnat un parteneriat pentru reprezentarea imaginii acestei companii.
Sportivii premiaţi la Jocurile Olimpice au intrat în posesia cecurilor încă de la Beijing, dar festivitatea de premiere oficială va avea loc în cadrul unui eveniment ce se va desfăşura la Bucureşti.
Veterana Diţă Tomescu vrea să ia aurul şi la Londra
Atleta română Constantina Diţă Tomescu, medaliată cu aur în proba de maraton de la Jocurile Olimpice 2008, a declarat, marţi, la sosirea în România, că a visat mult timp că va termina pe primul loc la Beijing şi că acest trofeu era singurul care îi lipsea din palmares.
"Sunt foarte bucuroasă, foarte fericită că am putut lua medalia de aur. Era singura medalie care îmi lipsea din palmares şi am visat la acest vis de mult să ajung la Jocurile Olimpice şi să iau medalie. Cine nu este fericit când ia o medalie de aur la Jocurile Olimpice? Sunt cel mai fericit om din lume. Era singurul lucru care îmi lipsea", a spus Constantina Diţă Tomescu.
Atleta în vârstă de 38 de ani a mai spus că încă mai are timp să se gândească dacă va participa şi la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra.