Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că există cel mult cinci la sută şanse să fie convocată Adunarea Generală Extraordinară pentru a lua în discuţie demiterea sa, aşa cum doreşte finanţatorul Stelei, Gigi Becali.
"Nu ştiu dacă sunt cinci procente şanse să se convoace Adunarea Generală. Au alte probleme oamenii acum, a început campionatul. Şi în plus, nu se vând pe doi ţechini ca să vină la curtea împăratului. Opoziţia e împărăţia. Avem o opoziţie, e bine că ne ţine treji ", a declarat Sandu.
Mircea Sandu crede că tot scandalul creat în jurul "cazului valiza" este legat de un cerc de persoane, aşa-numita opoziţie. "Eu ştiu că pentru cinci sau şapte persoane din jurul familiei fotbalului suntem indezirabili, dar în acelaşi timp suntem şi indestructibili, alcătuim o echipă aleasă de Adunarea Generală. Dorim să continuăm ceea ce am început acum doi şi jumătate. Astăzi eu sunt acuzat de un băieţel, fost procuror, fost judecător ce o fi fost el, angajat la o instituţie publică, deci funcţionar public, când eu am luptat şi am reuşit să conving modificarea statutului privind excluderea Comitetului Executiv ca ultimă instanţă în problemele fotbalului", a mai spus Sandu.
Ameninţă cu redeschiderea cazului „vliza”
Şeful FRF consideră că una dintre cele trei comisii de judecată ale FRF, care au analizat "cazul valiza", a greşit şi spune că dosarul va fi redeschis în cazul în care instanţa va da un alt verdict decât cel al Curţii de Arbitraj pentru Fotbal: "Decizia Curţii de Arbitraj pentru Fotbal este o hotărâre definitivă şi irevocabilă, cu amendamentul că raportul ne va spune ce comisie a greşit, pentru că una dintre ele a greşit, cel puţin una dintre ele a greşit, şi dacă se va ajunge la instanţă cu acest caz, federaţia va redeschide acest dosar. Când Florea Daniel a fost corect, pe data de 3 iulie sau ulterior, când, ca o marionetă manevrată, a început să facă fel de fel de declaraţii, absolut neconforme, interesat, manevrat, dirijat? Dacă era să influenţez îl influenţam şi pe Florea, îl puneam pe Florea să facă cum voiam eu dacă era să influenţez. Pe domnul Florea nu îl mai anchetăm pentru că nu e o persoană atât de importantă. Şi-a spus punctul de vedere. S-a spălat de păcate".
Cine este Florea, omul care l-a salvat pe Becali
Preşedintele FRF spune că nu ştie cine l-a recomandat pe Daniel Florea ca preşedintele al Curţii de Arbitraj pentru Fotbal, dar specifică faptul că directorul general al federaţiei, Ionuţ Lupescu, nu a intervenit pentru finul său. "Cred că regret numirea lui Florea la vremea respectivă, chiar nu am stat să cântăresc. Lupescu a venit şi a spus chiar de când a fost pus Florea că nu ştie cine l-a adus, cine l-a recomandat. L-am rugat pe secretarul general să se uite în stenograme să vedem cine l-a recomandat. Cartea lui de vizită era foarte bună, tânăr, de 8 ani procuror, apoi era la AVAS, adică a urcat nişte trepte. Lupescu a spus, domnule dacă se poate să nu-l puneţi pe ăsta că e finul meu şi nu vreau să se interpreteze. Noi l-am pus, asta e, am greşit n-am greşit asta a fost", a declarat Sandu.
Gigi Becali nu renunţă la strângerea de semnături pentru demiterea lui Sandu
Finanţatorul stelist Gigi Becali a declarat, luni, că preşedintele FRF, Mircea Sandu, îi sună pe conducătorii cluburilor pentru a nu completa lista cu semnăturile necesare convocării Adunării Generale Extraordinare, în care ar urma să se discute eventuala înlocuire din funcţie a şefului federaţiei.
"Nu o să plece (n.r. - Mircea Sandu) când vreau eu, ci când vrea Adunarea Generală. Capul de tabel e făcut, săptămâna asta se strâng semnăturile şi se va anunţa Comitetul Executiv. Eu duc acţiunea până la capăt. Bine, acum îi sună pe toţi, manipulări din astea, dar cred că oamenii nu îi vor mai asculta de data asta. Eu încerc să îmi fac datoria, dacă nu îl dă afară Adunarea Generală, e problema lor. Şi dacă rămâne, d'aia nu mai pot eu!", a spus Becali.
Gigi Becali crede că vor fi peste 200 de voturi împotriva lui Mircea Sandu. "Cazul «Valiza» s-a terminat, s-a făcut şi comisia aia (n.r. - Comisia formată din Dumitru Costin şi Constantin Anghelache, în urma căreia se va decide care dintre cele trei comisii, Disciplină, Apel sau CAF a dat un verdict greşit). Anghelache a spus că hotărârea e perfect regulamentară, dar văd că el tot o ţine cu cazul «Valiza». O să vedem ce va fi la Adunarea Generală, indiferent ce va fi, eu nu am nicio problemă cu el, nu este un război al meu cu el, eu voi spune Adunării Generale ce s-a întâmplat şi cum conduce el. Cred că o să fie peste 200 sau poate chiar 250 de voturi împotriva lui", a subliniat Becali.
Un scandal imens în jurul unei valize
Echipa Steaua Bucureşti a fost penalizată, la 4 iunie, cu şapte puncte, iar formaţia Universitatea Cluj cu şase puncte de către Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal (FRF), după scandalul "valiza cu bani" din ultima etapă a Ligii I, sezonul 2007/2008. De asemenea, finanţatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani şi i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeaşi perioadă şi a primit o amendă de 200.000 de lei, iar preşedintele grupării ardelene, Anton Doboş, a primit aceeaşi sancţiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucătorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi Petre Marin (Steaua) au fost suspendaţi câte şase luni şi amendaţi cu 180.000 de lei. Comisia de Apel a păstrat aceste sancţiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal a anulat toate deciziile luate de Comisia de Disciplină. Becali a primit o suspendare de şase luni, care nu îi interzice accesul pe stadion.
După hotărârea CAF, Gigi Becali l-a acuzat pe Mircea Sandu că a stat la baza "regiei" prin care Steaua a fost depunctată pentru a fi exclusă din Liga Campionilor şi că acesta "comandă" comisiile. Preşedintele FRF a cerut înfiinţarea unei comisii care să ancheteze eventuala sa implicare în deciziile în cazul valizei cu bani.
În 7 mai, în ziua etapei a XXXIV-a, ultima a Ligii I, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reţinut, la Cluj-Napoca, cinci persoane care aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, bani de la Gigi Becali, care se presupune că urmau să ajungă la jucătorii Universităţii Cluj dacă aceştia ar fi obţinut cel puţin un egal în meciul cu concitadina CFR şi Steaua ar fi devenit campioană.
DNA a anunţat ulterior că Gigi Becali, Teia Sponte, preşedintele Universităţii Cluj, Anton Doboş, şi o cunoştinţă a acestuia, Traian Bendorfean, sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.