Oficialii FR de Tenis au anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că organizarea meciului de Cupa Davis România - Franţa, la Sibiu, a costat 324.000 de euro, dintre care numai 90.000 de euro provin din bugetul federaţiei alocat special acestui eveniment.
"Este adevărat că a fost aprobată, prin Hotărâre de Guvern, suma de 700.000 lei pentru organizarea meciului de Cupa Davis România - Franţa, dar noi nu am avut efectiv aceşti bani. Ei existau, ştiam că îi vom primi, pe baza unor facturi de decont, dar nu îi aveam propriu-zis. În mare, pentru organizarea meciului de la Sibiu s-a cheltuit suma de 324.000 de euro, a căror provenienţă este următoarea: 100.000 de euro de la omul de afaceri Aurel Munteanu, plus 30.000 de euro tot de la el, special pentru prime acordate jucătorilor, 55.000 de euro de la Primăria Sibiu, 28.000 de euro de la Consiliul Local Sibiu, 21.000 de euro a costat asfaltul, iar 90.000 de euro sunt de la federaţie. Practic, din suma alocată pentru acest meci, vom deconta 90.000 de euro, restul urmând să intre în bugetul federaţiei pentru acest an", a explicat consilierul FR de Tenis Mircea Pascu.
Deconturile încă nu s-au făcut
Acuzat în presă că ar fi umflat intenţionat sumele necesare organizării întâlnirii România - Franţa, directorul general al FRT, Dumitru Hărădău, a explicat că nu este nimic anormal ca un deviz estimativ să fie mai mare decât decontul final. Hărădău a spus că a cerut 700.000 de lei pentru a fi sigur că poate acoperi toate cheltuielile, fără a se baza pe promisiunile de cazare gratuită sau de reduceri la costul suprafeţei de joc. "Este adevărat că în 8 februarie am plătit un avans pentru terenul care a fost instalat la Sibiu, că altfel nu l-am mai fi primit. La acel moment, devizul estimativ nu se mai afla la mine, era la ANS, aşa că nu s-au mai efectuat modificări la costul terenului de joc. În plus, am primit în scris oferta de reducere de preţ a terenului în 2 februarie", a afirmat oficialul FRT.
Când Hărădău a fost întrebat insistent de ce a trecut în devizul estimativ 37.000 de euro costul terenului, când el ştia deja din 8 ianuarie că el costă mult mai puţin, vicepreşedintele FRT Adrian Marcu a intervenind punctând: "Ce contează până la urmă cât scrie în devizul estimativ? Putea să fie trecut acolo şi un milion, că noi tot 25.000 de euro, plus TVA decontam! Nu poţi să îţi însuşeşti bani fără să ai facturi, aşa că un deviz estimativ nu înseamnă nimic".
Dumitru Hărădău a menţionat că deconturile nu au fost încă realizate, sumele făcute publice în cadrul conferinţei de presă fiind doar nişte calcule preliminare. "În cel mai scurt timp vom face şi deconturile", a asigurat oficialul FRT.