Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, s-a declarat, vineri, la Buzău, nemulţumit de infrastructura existentă în ţară în materie de sport.
"Din punct de vedere al infrastructurii suntem zero barat. Infrastructura e aceeaşi din anii '50-'60 cu mici retuşuri, igienizări. Doar câteva locuri s-au renovat în adevăratul sens, stadionul din Piatra Neamţ, cel din Cluj, stadionul Steaua şi cam atât. E mult prea puţin într-un fotbal în care vrem să concurăm cu marile puteri din Europa şi din lume. Nu mai departe de grupa pe care o avem la Campionatul European, cu Franţa, Italia şi Olanda: dacă ar fi să cumulăm numărul stadioanelor din ţările astea, care ajung la zeci de mii, cu mizeriile de la noi... Şi totuşi dorim să câştigăm", a punctat Sandu.
Se modifică şi sistemul competiţional din ligile inferioare
Mircea Sandu a precizat că în cadrul întâlnirii de vineri s-a discutat şi despre modificarea sistemului competiţional în eşaloanele inferioare, necesară din cauza problemelor financiare. "La nivel competiţional, eşaloanele doi şi trei trebuie să înţeleagă că în 2011-2012 va trebui, din cauza recesiunii, a creşterii costurilor, a lipsei banilor, a lipsei unei legislaţii favorabile activităţii noastre, să restructurăm activitatea competiţională după modelul din vest: cu o singură serie de Liga a II-a, trei sau patru de liga a III-a şi cu o dezvoltare a bazei între amatori şi profesionism, o categorie competiţională care să fie tranzitorie. Dar mai facem consultări", a explicat Sandu.
Refacerea terenurilor, până la în 2012
Preşedintele FRF a subliniat că până în 2012 toate cluburile din Liga a II-a vor trebui să aibă terenurile refăcute. "Vom participa şi noi, federaţia, cu un sprijin, un anumit procent din costuri. Vom merge, pe aceeaşi perioadă, pe anumite acte de donaţie pentru Liga a III-a, pentru fotbalul feminin şi juvenil", a adăugat Mircea Sandu.
Sandu a apreciat că manifestările violente de pe stadioane sunt o consecinţă a comportamentului conducătorilor de club şi al jucătorilor. "Din păcate, conducătorii de astăzi dau o altă conotaţie meciurilor de fotbal, acest comportament este transmis şi în tribune, unde continuă cu manifestări care duc la situaţii de criză. Conducătorii, antrenorii şi chiar jucătorii generează astfel de evenimente. Atitudinea din tribună este o consecinţă a modului în care se comportă cei din teren. E o problemă de mentalitate şi de caracter", a comentat preşedintele FRF.