Directorul general al FRF, Ioan-Angelo Lupescu, a declarat, luni, că ancheta DNA privind transferurile din Liga I trebuie dusă la capăt, pentru că indiferent de rezultatul acesteia fotbalul românesc va avea de câştigat.
"Această anchetă este spre binele fotbalului, indiferent cum ar fi ea. Dacă se găseşte un vinovat sau vinovaţi, atunci fotbalul se curăţă de rele şi toată lumea va fi mulţumită. În caz că cei acuzaţi vor fi găsiţi vinovaţi este din nou un lucru bun pentru că se va vedea că în fotbalul românesc nu sunt probleme. Aşa că ancheta asta trebuie dusă până la capăt şi indiferent care va fi rezultatul ei fotbalul românesc are de câştigat", a spus oficialul FRF.
Prejudiciu de 600.000 de euro la FRF
Lupescu a menţionat în cadrul şedinţei Comitetului Executiv al FRF, care a avut loc, luni, la Casa Fotbalului, nu s-a discutat despre scandalul legat de transferurile din Liga I, anchetate de DNA.
Directorul general al FRF declarase, vineri, că federaţia a ajutat DNA cu aproximativ 700 de dosare în ultimii doi ani, precizând că în perioada următoare urmează ca alţi 50-60 de impresari să fie anchetaţi. Lupescu susţine că din cauza diferenţei dintre sumele reale încasate prin transferurile de fotbalişti şi sumele efectiv înregistrate în contabilitatea cluburilor, Federaţia Română de Fotbal a fost prejudiciată cu o sumă mai mare decât cea anunţată de DNA, de 600.000 de euro.
Bani spălaţi prin firme off-shore
Potrivit unui comunicat de joi al Ministerului Public, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început, în 10 ianuarie, urmărirea penală pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani împotriva unor oameni de fotbal. Aceştia sunt: Ioan Becali - fost impresar, Victor Becali - impresar, Gheorghe Copos - acţionar majoritar FC Rapid Bucureşti, Sică Puşcoci - avocat, Mihai Stoica - fost director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi, actual preşedinte la Unirea Urziceni, Cristian Borcea - preşedintele executiv al FC Dinamo, Jean Pădureanu - preşedinte al clubului de fotbal Gloria Bistriţa, Mircea Stoenescu - fost preşedinte la Dinamo, Gheorghe Popescu - fost impresar şi Gheorghe Neţoiu - fost acţionar la FC Dinamo.
În perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate în conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine şi Olanda, iar ulterior, unii dintre învinuiţi şi-au însuşit în interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi rezultate din transferul în străinătate a unui număr de 12 fotbalişti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sânmărtean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea şi Iulian Arhire.