Directorul general al FRF, Ioan-Angelo Lupescu, a declarat, vineri, că federaţia a ajutat DNA cu aproximativ 700 de dosare în ultimii doi ani, precizând că în perioada următoare urmează ca alţi 50-60 de impresari să fie anchetaţi. "De un an şi jumătate sau doi ani colaborăm cu DNA şi toate autorităţile statului în problema transferurilor. Noi am pus la dispoziţie toate actele care ni s-au cerut. Noi n-avem nimic de ascuns. Pentru noi nu e o surpriză ce se întâmplă acum, anticipam acest scandal. Cred că noi am dat cam 700 de dosare de transferuri, nu ştiu exact, dar cam aşa. Şi cu siguranţă vor mai apărea şi alte cazuri de transferuri. Sunt 50 -60 de impresari licenţiaţi de federaţie, nu ştiu câţi au făcut transferuri în perioada respectivă. Probabil că şi ei urmează să fie anchetaţi, dar cred că cel mai bine ştiu asta cei de la DNA", a spus directorul general.
Pe site-ul oficial al FIFA sunt înregistraţi 55 de agenţi de jucători din România, în timp ce pe site-ul FRF se regăsesc doar 47.
FRF, prejudiciată cu 600.000 de euro
Lupescu susţine că din cauza diferenţei dintre sumele reale încasate prin transferurile de fotbalişti şi sumele efectiv înregistrate în contabilitatea cluburilor, Federaţia Română de Fotbal a fost prejudiciată cu o sumă mai mare decât cea anunţată de DNA, de 600.000 de euro. "Noi am făcut o socoteală în mare a prejudiciului care s-a adus federaţiei în urma acestor transferuri şi este mai mare de 600.000 de euro cât s-a anunţat. Nu pot să spun dacă e vorba de milioane, dar cu siguranţă e mai mult decât 600.000", a mai afirmat Lupescu.
Lupescu îi vrea la puşcărie pe vinovaţi
Oficialul FRF nu este convins că declanşarea urmăririi penale a celor 10 oameni de fotbal va pune capăt transferurilor dubioase din Liga I. El menţionează însă că federaţia va lua de asemenea "la puricat" toţi agenţii de jucători. "Problema asta a transferurilor a avut-o şi fotbalul din Italia, Germania şi Anglia. Normal că nu e o perioadă plăcută pentru fotbalul românesc. Dar cred că dacă autorităţile au dovezi clare, atunci o să vină cu soluţii. E greu de spus dacă acest scandal va pune capăt transferurilor dubioase. Dar noi din acest an vom lua la puricat încă o dată agenţii de jucători. UEFA ne permite să facem un control la ei sau să îi testăm", a explicat directorul general al FRF.
Întrebat dacă a venit vremea ca un om de fotbal să intre în puşcărie pentru a se face curăţenie în fotbalul românesc, Lupescu a răspuns: "Nu ştiu. Dar orice om de fotbal, ca oricare cetăţean al acestei ţări, trebuie să respecte legile României".
FIFA şi UEFA încă nu s-au interesat de scandal
Ioan-Angelo Lupescu precizează că FIFA şi UEFA nu au solicitat până în momentul de faţă Federaţiei Române de Fotbal informaţii despre ancheta care se desfăşoară în fotbalul românesc. "Normal că şi cei de la FIFA şi UEFA au aflat despre ce se întâmplă aici, dar din mass-media. Până acum nu ne-au contactat în legătură cu acest subiect, dar poate o să ni se ceară informaţii, vom vedea", a adăugat Lupescu.
Echipa pentru DNA
Potrivit unui comunicat de joi al Ministerului Public, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început, în 10 ianuarie, urmărirea penală pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani împotriva unor oameni de fotbal. Aceştia sunt: Ioan Becali - fost impresar, Victor Becali - impresar, Gheorghe Copos - acţionar majoritar FC Rapid Bucureşti, Sică Puşcoci - avocat, Mihai Stoica - fost director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi, actual preşedinte la Unirea Urziceni, Cristian Borcea - preşedintele executiv al FC Dinamo, Jean Pădureanu - preşedinte al clubului de fotbal Gloria Bistriţa, Mircea Stoenescu - fost preşedinte la Dinamo, Gheorghe Popescu - fost impresar şi Gheorghe Neţoiu - fost acţionar la FC Dinamo.
Potrivit probelor administrate de procurori, respectiv răspunsurile primite în cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate în mai multe state din Europa şi Asia (între care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum şi din analizele efectuate de Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) şi Garda Financiară a rezultat că persoanele respective, împreună sau în parte, prin tranzacţii ilegale şi folosire de interpuşi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activităţi de impresariat.
12 transferuri de fotbalişti anchetate
Astfel, a adăugat sursa citată, în perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate în conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine şi Olanda, iar ulterior, unii dintre învinuiţi şi-au însuşit în interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi rezultate din transferul în străinătate a unui număr de 12 fotbalişti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sânmărtean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea şi Iulian Arhire.
Prin faptele respective, cele patru cluburi au fost prejudiciate cu peste zece milioane de euro, reprezentând diferenţa dintre sumele real încasate prin transferurile de fotbalişti şi sumele efectiv înregistrate în contabilitatea cluburilor.
De asemenea, prin neînregistrarea în contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri şi implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o sumă de peste 1,7 milioane de euro, a adăugat sursa citată.
În perioada 14-17 ianuarie, toţi învinuiţii au luat la cunoştinţă infracţiunile pentru care sunt cercetaţi, potrivit art.6 alin3 din Codul de Procedură Penală, a conchis sursa citată.