Naţionala de handbal feminin a României a învins, joi, la Dijon, în primul meci din grupa principală a II-a a Campionatului Mondial, reprezentativa similară a Coreei de Sud, cu scorul de 31-27 (14-15).
Coreea de Sud a năucit România în primele şase minute, conducând cu 5-1, datorită vitezei superioare în joc, dar şi apărării avansate, pe două linii, extrem de incomodă. Portarul Tereza Tamaş a încerat să facă faţă tirului asiatic, dar a fost schimbată cu Huţupan, în speranţa readucerii liniştii în defensivă. În minutul 8, România înregistra un record negativ, fiind condusă cu 6-1, linia noastră de 9 metri părând inexistentă atât în atac, dar mai ales în apărare. La mijlocul primei reprize, lucrurile nu stăteau mai bine, 10-4, în favoarea Coreei, cu încă un record negativ în dreptul României: 6 pase greşite. Mai mult, Valeria Beşe încasase deja două eliminări de câte două minute, astfel că axul central al apărării tricolorelor era destabilizat (min. 18).
Meciul a continuat halucinant, cu o echipă a României de nerecunoscut, letargică şi fără soluţii în faţa adversarei, care a părut să nu-şi mai găsească nici ea ritmul în ultimele zece minute. Tricolorele s-au apropiat însă la 9-11 (min. 23) şi 11-12 (min. 26), în primul rând datorită unei apărări mai agresive, dar şi concentrării mai mari în ofensivă. Totuşi, cu patru minute înainte de final, România avea 11 mingi pierdute, procentaj prea mare pentru nivelul unui Campionat Mondial. În ultimul minut, Narcisa Lecuşanu abia intrată a marcat providenţial pentru 14-14, dar Coreea a avut o reuşită la ultimul atac, stabilind scorul pauzei, 14-15, după 30 de minute în care extrema dreaptă Sunhee Woo, care evoluează la Rulmentul Braşov, şi Ona Kim au făcut « zile fripte » echipei României.
Repriza a doua, o altă echipă a României
Repriza secundă a părut să fie cu totul altfel, debutând pozitiv, 15-15, cu un gol al pivotului Gîlcă. Pentru prima dată, în minutul 34, România a preluat conducerea, 17-16, prin Beşe, iar apoi Lecuşanu a dus scorul la 18-16. Pe banca tehnică, pentru prima dată la acest Campionat Mondial, antrenorul Tadici a renunţat la bluza de trening, agitându-se ca de obicei, dar în tricoul ud de transpiraţie. Coreea a răbufnit în minutul 40, printr-o aeriană aplaudată, marca Moon, după care a revenit în meci, conducând cu 20-21 (min. 43). Ultimul sfert de oră a fost ca la ruletă, cu ambele formaţii dominând, şi un moment crucial, în minutul 47, când portarul Huţupan a apărat trei mingi într-un singur atac al asiaticelor. Cu zece minute înainte de final, România conducea cu 24-22, dar Valeria Beşe a fost eliminată definitiv, pentru cumul de trei penalităţi de câte 2 minute. Antrenorul Tadici îşi făcea cruce pe bancă, după ce extrema Ramona Maier a ratat pe contraatac, şi aceeaşi jucătoare a pierdut încă o minge în acelaşi atac, România fiind în doar cinci jucătoare pe teren. Coreea a egalat, 24-24 (min. 53), dar Maier a înscris de la 7 metri, 25-24 (min. 54), iar Kim i-a urmat exemplul, 25-25 (min. 55). Maier a mai ratat o dată, şutând în bară, dar Ada Nechita a reuşit poate cea mai importantă fază a meciului (min. 57), interceptând în apărare şi marcând pe contraatac, pentru 27-25, după care Lecuşanu a mărit avantajul de la 7 metri, 28-25. În poartă, Luminiţa Huţupan a făcut minuni, recuperând mingi foarte preţioase pentru ofensivă. În minutul 59, Meiroşu a înscris pentru 29-26, Huţupan (cu un total de 20 de intervenţii) a mai apărat o dată, iar antrenorul Tadici a cerut time-out pentru a-şi felicita elevele, care chiar dacă nu au strălucit, au obţinut o victorie providenţială, acumulând prima victorie, dar şi 4 puncte în grupa a II-a principală.
Scor final: 31-27, stabilit de Narcisa Lecuşanu din aruncare de la 7 metri.
Programul pentru zilele următoareProgramul următor al naţionalei României în grupa a II-a principală, la Dijon, este următorul: cu Spania, locul 2 în grupa E (sâmbătă, ora 19.30), cu Ungaria, locul 1 grupa E (duminică, ora 17.30) şi cu Germania, locul 1 grupa F (la 11 decembrie, ora 17.30). România nu va mai juca cu Polonia, calificată şi ea de pe locul 2, cu care s-a întâlnit deja în grupa preliminară.