Anul financiar greu pentru toată lumea se va răsfrânge puternic asupra sportului, semnalele în acest sens fiind deja clare. Incertitudini sunt și la Suceava, echipele locale neavând încă nici o garanție privind bugetele pe care le vor primi în acest an.
Abordăm în acest articol subiectul rugbiului, județul având două echipe de seniori în acest sport.
La rugby, România a obținut deja calificarea la următorul campionat mondial, reușind să se mențină în top 20 mondial.
În Diviza Națională de Seniori evoluează și echipele locale CSM Bucovina Suceava și Rugby Club Gura Humorului, iar din acest eșalon sunt deja vești foarte proaste.
Două echipe care au jucat sezonul trecut, inclusiv campioana CSM Constanța, au anunțat că nu se înscriu în sezonul 2025 din cauza lipsei resurselor financiare.
La acest moment ar mai fi nouă echipe care ar putea juca în Divizia Națională, dacă nu mai apar alte surprize.
- CSM Bucovina Suceava se bazează pe tinerii campioni naționali la juniori, dar are nevoie de un buget decent și oferit la timp
În aceste condiții, ne-am interesat care este optica celor două echipe privind noul sezon.
La Suceava, deși anul 2024 a fost unul prost, echipa terminând pe ultimul loc, iar bugetul, minim, a fost livrat doar în parte de Primăria municipiului Suceava, antrenorul-jucător Marcel Crețuleac a dat asigurări că echipa va participa în noul sezon.
Antrenorul a început deja pregătirea în sală, bazându-se pe tinerii care fac parte și din echipa de juniori U 20 a LPS Suceava.
Tinerii rugbiști vor trebui așadar să se împartă între campionatul de juniori, unde vor încerca să obțină un nou titlu național, și echipa de seniori.
Pentru ca echipa să se descurce mai bine în campionat este nevoie de un buget stabil, ideal fiind ca lotul să fie și întărit.
Cum bugetul municipiului Suceava nu a fost încă aprobat, nu se poate vorbi de certitudini, însă sunt promisiuni că echipa va fi sprijinită de Primăria municipiului Suceava. Mai mult, sunt semnale că și de la nivelul Consiliul Județean Suceava se dorește o discuție cu privire la obiectivele echipei de rugby a Sucevei și cum poate fi ajutată aceasta.
Clubul se va baza și pe un mic buget de la Ministerul Sportului, prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Suceava, un buget care însă poate acoperi doar cel mult o parte din costurile competiționale.
- Humorenii au avut rezultate bune anul trecut și vor și mai mult
De cealaltă parte, Rugby Club Gura Humorului, care a încheiat sezonul trecut pe locul III în Divizia Națională, se va baza și în 2025, se pare, pe fonduri private.
Cu burse asigurate de către Asociația Mingea Ovală și de alți sponsori locali, RC Gura Humorului speră să aibă un prim 15 format din jucători care să aibă asigurată o indemnizație lunară.
Managerul Ștefăniță Rusu a declarat: ”Nu se pune problema să nu participăm în campionat, noi avem un plan pe termen mai lung, zicem noi bine pus la punct. Există multe probleme de rezolvat pe partea financiară, dar sperăm să avem măcar 15 jucători semiprofesioniști, cu burse lunare, chiar dacă acestea nu sunt mari”.
Humorenii au început pregătirea din luna ianuarie, antrenându-se pe terenul acoperit și în sala de forță, prin colaborarea cu Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului.
În lotul RC Gura Humorului sunt și mai mulți străini cu burse asigurate de Asociația Mingea Ovală.
Anul 2024 a fost unul bun pentru humoreni, care au terminat eșalonul II al rugbiului din România în primele trei.
Cei care se ocupă de RC Gura Humorului speră ca într-un viitor nu foarte îndepărtat echipa să facă pasul spre prima ligă a României, unde însă nivelul este mult mai ridicat și este nevoie de cu totul alt buget și de cu totul altă pregătire.