Rugby Club Gura Humorului se pregătește cu aplomb pentru noul sezon al Diviziei Naționale de Rugby, urmând a se baza în 2024 pe un nucleu de jucători care vor avea asigurate burse lunare și vor avea obligația de a se pregăti măcar într-un regim semi-profesionist.
Humorenii vor avea în acest an în lot și patru străini, un fijian care va fi și antrenor și jucător, doi kenyeni și un sud-african.
Străinii au debutat într-un meci de pregătire jucat cu CSM Bucovina Suceava, duminică, pe stadionul Unirea.
Humorenii s-au impus clar în duelul cu sucevenii, deși nu scorul a contat în acest meci școală.
Managerul Ștefăniță Rusu a subliniat că Asociația ”Mingea Ovală” va asigura pentru RC Gura Humorului în acest an bursele a opt sportivi, patru străini și patru tineri jucători locali.
Alți șase rugbiști humoreni vor avea și ei indemnizații lunare în urma implicării unor sponsori locali, care au decis să ajute clubul în acest mod, prin susținerea lunară a câte unui sportiv.
Așadar, 14 dintre membrii lotului vor avea burse lunare, care le vor aduce sume lunare, dar și obligația de a se antrena mai mult și a performa.
Sean Morrell, un fijian în vârstă de 37 de ani, multiplu campion național la rugby în România, cu Știința Baia Mare, este noul antrenor al Rugby Club Gura Humorului. Acesta va fi și jucător pentru RC Gura Humorului.
Pe lista străinilor se mai află kenyenii Ian Karanja și Geofrey Okwach (amândoi au jucat și pentru naționala Kenyei) și Angelo Koekemoer, din Africa de Sud, aflat la al doilea sezon la RC Gura Humorului.
”Mingea Ovală susține financiar cei 4 străini, plus 4 jucători crescuți la noi, și încearcă să identifice și alți jucători din zonă care să corespundă cerințelor lor. Sunt căutați tineri serioși, de perspectivă, care să îmbine sportul de performanță cu școala. Evident, prin intrarea în acest program, sportivii își asumă și ei obligația de a se pregăti serios pentru rugby și de a performa”, a explicat managerul Ștefăniță Rusu.
Ștefăniță Rusu a subliniat că prioritatea o reprezintă rugbiștii români, mai ales cei din județul Suceava.
RC Gura Humorului face eforturi și pentru a reactiva jucători cu experiență.
Alexandru Croitoru (pilier) a revenit pe teren după o accidentare și se încearcă și reactivarea lui Andrei Nistor, care joacă centru.
Noul sezon al ligii a II-a a rugbiului românesc (se revine la două ligi după ce comasarea tuturor formațiilor din România într-un singur eșalon nu a adus vreo urmă de uniformizare a valorilor) va avea la start cel mai probabil 10 echipe, deci va fi un sezon destul de lung, astfel că se încearcă ca lotul RC Gura Humorului să depășească un total de 30 de jucători.
De principiu, vor fi 18 meciuri la rugby în 15, plus 3 etape în Campionatul de Rugby în 7, și se va încerca și participarea în Cupa României la rugby, cu echipele din primul eșalon.
Noul sezon al campionatului va începe în primul weekend din aprilie.
Oricum ar fi, cert este că la RC Gura Humorului un proiect sănătos crește de la an la an, iar 2024 poate fi anul în care echipa să obțină un loc fruntaș în campionat.
Acesta este și obiectul staff-ului, deși oficial nu a fost stabilit încă un obiectiv. Se așteaptă primele 2-3 meciuri pentru a se putea face o apreciere mai realistă asupra nivelului echipei.
Important de precizat, aceste progrese de management, prin crearea unui regim semi-profesionist, s-au obținut deși RC Gura Humorului nu a beneficiat în ultimii ani de nici un leu de la bugetul local al Primăriei Gura Humorului, nici măcar pentru costurile curente legate de deplasări, arbitraje, asistență medicală etc.