Sâmbătă, 22 iulie, foşti jucători, antrenori şi oficiali care în urmă cu zeci de ani au evoluat sub culorile echipelor Chimia Fălticeni, Foresta Fălticeni sau echipa „pepinieră”, Filatura Fălticeni, dar şi câţiva din mai tinerii colegi care au activat la Şomuzul şi-au dat întâlnire pe stadionul „Constantin Jamaischi” pentru un meci de fotbal ca-n zilele bune, de altădată.
A fost frumos, a fost prietenie şi mare bucurie pentru că s-a putut organiza şi în acest an tradiţionalul meci de fotbal old-boys de Zilele Municipiului Fălticeni, la care au participat peste 40 de fotbalişti.
Jucătorii au fost împărţiţi în două echipe care au purtat numele conform culorii echipamentului, respectiv echipa albă şi echipa violet. Majoritatea au îmbrăcat cu emoţie tricourile cu numerele pe care le purtau atunci când erau cunoscuţi de toţi suporterii echipelor care au evoluat la Fălticeni, erau aplaudaţi când marcau un gol sau dădeau o pasă bună ori erau apostrofaţi atunci când greşeau.
Pe teren s-au aflat şi doi sărbătoriți: Gică Lăcătuş, care, la 74 de ani, a demonstrat că sportul de performanță făcut în tinereţe şi mişcarea pe care o faci în fiecare zi la această vârstă te menţine tânăr şi Carol Lichtenstein, care a fost aniversat în avans la împlinirea vârstei de 81 de ani, care a jucat câteva minute şi a marcat un gol în loviturile de departajare de la 11 metri.
După ce au salutat publicul, înainte ca arbitrul internaţional FIFA Sebastian Gheorghe să fluiere începutul partidei, a avut loc un moment de reculegere în memoria foştilor jucători, antrenori şi oameni care s-au ocupat de destinele fotbalului din urbea de pe Şomuz.
Scorul cu care s-a încheiat partida chiar că nu a contat, a fost egalitate atât după cele 70 de minute de joc (2 reprize a câte 35 de minute), scor 5 – 5, cât şi după loviturile de departajare, care au fost rezervate exclusive jucătorilor peste 50 de ani.
Spunem doar că tinereţea şi, bineînţeles, viteza pe suta de metri a jucătorilor care au evoluat în echipele anilor ’90 şi 2000 a avut câştig de cauză în faţa tehnicii mult mai rafinate şi subtilităţilor veteranilor cu părul alb pe care fălticenenii îi aplaudau când jucau pe stadionul Chimia, devenit mult mai târziu „Nada Florilor” în anii ’70 şi ’80.
Un meci cu echipele de veterani ale fotbalului fălticenean
Doi foşti jucători, Narcis Iordache şi Eduard Lichtenstein, împreună cu fostul antrenor, profesorul Cornel Anton, au pus la cale întâlnirea, la sugestia şi cu susținerea primarului Cătălin Coman, a membrilor Consiliului Local, o parte dintre ei susţinându-şi favoriţii din tribună şi participând, la final, la festivitatea de premiere, cât şi de reprezentanţii Clubului ACS „Şomuz Fălticeni”.
„Felicitări tuturor jucătorilor, domnului profesor antrenor Cornel Anton şi celor care s-au implicat în organizarea unui un eveniment sportiv prin care să putem păstra o tradiţie, un meci cu echipele de veterani ale fotbalului fălticenean .
În urmă cu 56 de ani, pe 2 iulie, la Bucureşti, în Cupa României, sezonul 1966-1967, pentru prima dată în istoria competiţiei, o formaţie din eşalonul al treilea, Foresta Fălticeni, ajungea în finala Cupei României. Chiar dacă au pierdut disputa finală în faţa puternicei formaţii Steaua Bucureşti, jucătorii din oraşul de pe Şomuz au făcut istorie, eliminând formaţii cunoscute din prima divizie: Steagul Roşu Braşov, Politehnica Timişoara, Poli Iaşi şi Rapid Bucureşti, care era atunci campioana României”, a precizat Gheorghe Cătălin Coman.
Ambele echipe au fost pregătite de antrenorul Cornel Anton, iar la final cei mai buni jucători au fost răsplătiţi cu diplome, medalii şi tricouri, festivitatea de premiere fiind oficiată de primarul Cătălin Coman.
Repriza a „III-a” a avut loc la restaurantul „E85”, cei prezenţi dând frâu liber amintirilor.