Un sport cu o tradiție de aproape 60 de ani la Suceava și cu performanțe notabile – rugby-ul, a ajuns la un pas de a deveni istorie, din cauza unei decizii luate în pripă, la nivel național, de comasare a ligii I cu a II-a, în Liga Națională de Rugby.
Salvarea CSM Bucovina Suceava depinde de o decizie a Consiliului Local Suceava, în ședința de joi, 31 martie, când pe ordinea suplimentară va fi pusă în discuție o propunere de majorare a alocării bugetare aferente acestei activități sportive, încât să se încadreze în noile cerințe, de Ligă Națională.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a oferit să vină în Consiliul Local cu un proiect de suplimentare cu 300.000 de lei a sumei alocate rugby-ului, încât echipa să dispună de un buget de 500.000 de lei.
“Am aflat cu regret că nu mai putem merge mai departe, să ne înscriem în competiții, cu echipa de rugby. Rugby-ul este un sport foarte iubit la Suceava, iar municipalitatea a finanțat timp de 18 ani, fără întrerupere, această activitate. Inclusiv anul trecut au avut alocate fonduri, chiar dacă nu s-au putut consuma banii pentru că au fost probleme legate de Ministerul Tineretului.
Anul acesta au prinsă suma de 200.000 de lei pentru rugby. Din păcate, au apărut aceste modificări la nivel național, cu contopirea celor două divizii.
Am avut miercuri dimineață o discuție cu Constantin Vlad, un nume reprezentativ pentru rugby-ul sucevean, fost jucător la echipa Sucevei în perioada de glorie și fost antrenor la echipa națională.
Am discutat și cu Vasilică Băițan, directorul CSM, iar Primăria Suceava este de acord cu o suplimentare a bugetului, dacă vin cu o soluție, o măsură concretă prin care să meargă mai departe. Vrem ca rugby-ul să existe în continuare la Suceava!”, a spus primarul Ion Lungu.
În urma acestei discuții, reprezentanții CSM și ai echipei s-au pus de acord să vină cu o altă abordare a problemei, după ce inițial au anunțat federația că nu se pot înscrie în Liga Națională de Rugby.
”Dacă va fi luată hotărârea Consiliului Local Suceava prin care se va suplimenta bugetul, vom înscrie echipa în Liga Națională de Rugby. Am discutat deja cu antrenorul, vom înscrie echipa și vom căuta să aducem ceva jucători de la Iași, în primă fază. Chiar dacă avem un buget bun, jucătorii sunt cei care sunt, lotul este subțire. Este greu, dar vom încerca să facem față în această ligă unde ne vom confrunta cu echipe profesioniste, cu jucători care fac 6-7 antrenamente pe săptămână”, a declarat Vasilică Băițan, director CSM Suceava.
Practic, la Suceava, în liga a II-a, se făcea rugby mai mult de plăcere, în sensul că jucătorii aveau locuri de muncă și se antrenau când puteau, iar în Liga Națională se vor înfrunta cu echipe profesioniste.
Soluțiile pentru salvarea echipei de rugby au fost discutate după ce Monitorul de Suceava a semnalat în ediția de marți iminenta dispariție a unui sport cu tradiție, iubit de mulți suceveni.
Suceava a debutat în campionatul României în aprilie 1963, iar dacă piedicile apărute acum se vor rezolva, la anul vor putea fi marcați 60 de ani de rugby la Suceava.