Federația Română de Rugby a luat o decizie care pare a fi din categoria celor impuse din disperare. Din cauză că sunt doar patru echipe care mai vor să evolueze în primul eșalon, Super Liga de rugby, Federația a decis să comaseze cele două divizii de seniori.
Așa se face că cele zece cluburi care urmau să joace în Divizia Națională de Rugby (al doilea eșalon) au fost anunțate luni, 21 martie, că se va organiza o singură competiție, Liga Națională de Rugby, cu toate echipele din cele două eșaloane. Printre cele zece se află și echipele care reprezintă județul Suceava, CSM Bucovina Suceava și RC Gura Humorului.
De reținut că acest anunț s-a făcut în condițiile în care calendarul ligii a II-a deja era făcut, iar echipele noastre urmau să debuteze pe 2 aprilie, așadar peste mai puțin de două săptămâni.
Această promovare forțată ar putea părea din exterior un motiv de bucurie, însă în realitate nu este deloc așa.
Explicăm pe scurt pentru cei mai puțin familiarizați. Echipele din primul eșalon sunt 100% profesioniste. Sportivii fac doar rugby, iar echipele de top (Steaua, Dinamo, Baia Mare, Timișoara) au mulți jucători străini, din emisfera sudică. Prin comparație, în al doilea eșalon cei mai mulți sportivi sunt amatori, iar rugbiul îl practică în timpul liber. Mai ales că este vorba de un sport dur, de contact, pe lângă diferența imensă de valoare sunt și pericole reale pentru integritatea fizică a celor din eșalonul II.
În cazul CSM Bucovina Suceava, încă se făceau eforturi pentru a se strânge un lot pentru al doilea eșalon când a venit această decizie a FRR.
„Pentru noi această decizie este ca o moarte subită. Nu avem cum să ne prezentăm în fața unei echipe profesioniste, nici ca nivel de joc și nici ca finanțare. Joi va fi o întâlnire a federației cu toate echipele din țară și sperăm să se găsească o soluție pentru a se continua și cu o a doua ligă”, a declarat Marcel Crețuleac, antrenorul celor de la CSM Bucovina Suceava.
Cei de la RC Gura Humorului sunt și ei rezervați cu privire la această propunere, din aceleași motive.
”Nu cred că putem participa așa, de la o săptămână la alta, să pui față în față jucători care fac doar rugby și 7-8 antrenamente pe săptămână cu unii care se antrenează când pot, ori se adună doar la meci în unele cazuri. Personal nu agreez această propunere, cu argumente logice zic eu”, a declarat antrenorul Andrei Varvaroi.
Humorenii se bazează și ei pe un lot format pe de o parte din veterani și pe de altă parte din sportivi foarte tineri, care sunt angrenați și în campionatul de juniori U 19.
Joi, 24 martie, Federația Română de Rugby va lua decizia finală, care vine oricum extrem de târziu. O decizie normală ar fi trebuit să vină acum trei-patru luni de zile, nu acum când campionatele deja trebuie să înceapă, iar cluburile și-au calculat bugetele după numărul de meciuri.
Echipelor din eșalonul II li se reproșează că nu vor să facă pasul de ani buni în prima ligă. Federația nu a venit însă în acești ani cu o propunere concretă de sprijin, chiar financiar, pentru aceste echipe.
Dacă Federația Română de Rugby rămâne consecventă deciziei de a forma o singură ligă, este o certitudine că vor mai dispărea câteva cluburi din România, și așa foarte puține.