Delegația României a câștigat patru medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo: una de aur, prin echipajul de dublu vâsle feminin, și trei de argint, prin Ana-Maria Popescu la spadă și echipajele masculine de patru rame și de dublu rame. Remarcabil este faptul că nu mai puțin de șase din cei nouă medaliați provin din județul Suceava. Alți doi, Simona Radiș și Mugurel Semciuc, sunt de loc din județul Botoșani, în vreme ce Ana-Maria Popescu este bucureșteancă.
Nicoleta-Ancuța Bodnar, din Vatra Moldoviței, împreună cu botoșăneanca Simona Radiș, ambele în vârstă de 22 de ani, au câștigat medalia de aur pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce s-au impus în proba de dublu vâsle feminin, în urma unei curse fantastice.
Radiș și Bodnar s-au prezentat în concurs la un nivel uriaș, au impus un ritm infernal și au condus cursa încă de la început, distanțându-se constant de rivale pe durata celor 2.000 de metri! Au terminat cursa cu un timp de 6.41,03, stabilind un nou record olimpic.
Tot miercuri, barca de patru rame masculin a României, cu un echipaj format din sucevenii Mihăiță Vasile Țigănescu, Ștefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari și botoșăneanul Mugurel Semciuc, a izbutit să cucerească medalia de argint.
„Tricolorii” au avut un final de cursă incredibil, recuperând spectaculos din diferența față de Australia. După 1500 de metri, România era la 2,64 secunde de primul loc, dar la final, diferența a fost una minimă, de trei zecimi de secundă.
O zi mai târziu, joi, a venit rândul altor doi suceveni, Marius Cozmiuc (28 ani) și Ciprian Tudosă (24 ani), să-și îndeplinească visul de a urca pe podiumul de premiere la Jocurile Olimpice. Cei doi au obținut medalia de argint în proba de dublu rame, fiind devansați în clasament doar de frații croațiMartin și Valent Sinkovic, multipli campioni europeni și mondiali, care s-au prezentat la Tokyo în postura de deținători ai titlului olimpic, cucerit în 2016, la Rio.
21 de suceveni au concurat la Tokyo, din totalul de 101 sportivi români calificați
Trebuie precizat că din totalul de 101 sportivi cu care România s-a prezentat la Jocurile Olimpice din Japonia, o parte însemnată dintre aceștia, 21, sunt suceveni la origine, iar majoritatea dintre ei au obținut locuri fruntașe.
Dublele campioane mondiale Ionela-Livia Cozmiuc și Gianina-Elena Beleagă au încheiat proba feminină de dublu vâsle categorie ușoară pe poziția a șasea, la capătul unei curse foarte strânse, în vreme ce Vlad Dascălu a ocupat locul al șaptelea la cross-country, ceea ce reprezintă cea bună clasare olimpică din istoria ciclismului românesc.
Echipajul de dublu vâsle masculin, din care face parte Ioan Prundeanu, a terminat competiția pe poziția a noua, la fel ca cel de patru rame feminin, care le are în componență pe Elena Logofătu și Roxana Anghel.
De asemenea, barca de 8+1 a României, cu sucevenii Florin-Sorin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu-Vasile Bejan și Florin Arteni-Fîntînariu printre competitori, nu a reușit calificarea în finală, după ce a încheiat cursa de recalificare pe locul al cincilea.
În fine, la doar 18 ani ai săi, Mădălina Amăistroaie a obținut o calificare neașteptată la Jocurile Olimpice, acolo unde, după ce a terminat pe locul 37 concursul de clasament al probei de tir cu arcul, a fost eliminată greu, în primul tur, de o sportivă din China.
Singura probă de la Tokyo care va mai beneficia de prezență suceveană pe tabloul de concurs este cea de canotaj, Maria-Magdalena Rusu, Viviana-Iuliana Bejinariu și Maria Tivodariu fiind angrenate în cursa feminină a bărcilor de 8+1. România este creditată cu șanse mari la medalie în proba care începe vineri dimineață, la ora 04.05, în condițiile în care fetele noastre au corectat recordurile mondial și olimpic, cu câteva zile în urmă, în sesiunea de calificări.