Fericita inițiativă de deschidere a unei clase de judo în cadrul Bucovina Health Club a venit din partea conducerii centrului de sănătate, iar clubul solicitat pentru realizarea acestui proiect a fost Shinzo-Ran din Suceava, condus de instructoarea de judo Brândușa Vărăreanu. Locația foarte bună și timpul pe care l-au primit din partea celor care conduc complexul sportiv este bine-venit pentru cei care au dorit să îmbrățișeze acest sport, permițând lărgirea activității și spre alte categorii de vârstă.
”Ni s-a permis astfel să oferim șansa persoanelor, indiferent de vârstă, de a învăța și practica judo. Noi ne dorim să putem organiza un program atât pentru copii, cât și pentru părinți și poate, de ce nu, un program pentru copii împreună cu părinții. În același timp am vrea să organizăm și un program de judo pentru femei, pentru cele care își doresc îmbunătățirea încrederii în ele sau a posibilităților de autoapărare”, a spus Brândușa Vărăreanu.
Judo este cunoscut astăzi ca un sport care oferă mult, nu doar pe plan fizic, ci și intelectual, pornind de la respect, care este primordial în acest sport prin dezvoltarea acestuia față de tine, față de persoanele din jur și chiar față de sala de antrenament. Judo reprezintă un mod de educație, de viață, care dezvoltă în același timp încrederea și curajul. Cei care practică acest sport de ani de zile spun că sunt o ”familie judo”, la orice nivel pe întregul glob. Din acest motiv încearcă să facă totul ca într-o familie, respectând un cod moral pe care orice om trebuie să-l respecte: prietenie, socializare, onoare, modestie, încredere, respect.
- Experiența unei cariere sportive puse în slujba celor care vor să-și deschidă orizontul, practicând judo
Brândușa Vărăreanu, instructorul de judo și inima acestei activități sportive și educaționale, a început să practice judo în 1978 și este antrenoare din anul 1991. Din 1985 a devenit arbitru în cadrul competițiilor de judo, acumulând multă experiență în practicarea acestui sport. Primii interesați de acest nou mod de viață au început deja antrenamentele.
Brândușa Vărăreanu vorbește despre intențiile sale: ”Antrenamentele au început de circa două săptămâni, în cadrul unei perioade promoționale cu antrenamente gratuite, urmând de la începutul lunii februarie să se stabilească și tarifele pentru antrenament. O deschidere oficială a acestui nou început în judo va fi organizată în cursul după-amiezii de mâine, vineri, 5 februarie, când la antrenamentul organizat în jurul orei 16.00 i-am invitat pe veteranii judo-ului din Suceava, cei care au promovat și au făcut ceva pentru acest sport în zonă, începând cu anii 60-70. La acest demers unii au răspuns pozitiv și vor fi prezenți vineri, începând cu ora 16, la programul de antrenament din cadrul Bucovina Health Club. În orarul sălii a fost marcat ca program de Judo Veterani, pentru că la nivel mondial există competiții de judo pentru această categorie de vârstă. Această întâlnire îi va stimula pe cei trecuți de prima tinerețe, de a intra pe saltea în onoarea acestui sport care rămâne veșnic în inimile celor care l-au practicat. Va fi o întâlnire între cei mai vechi și cei mai noi practicanți ai acestui sport, într-o demonstrație a faptului că acest sport nu are vârstă și sperând în participarea unor veterani ai sportului cu vârste de peste 70 de ani.”
Programul antrenamentelor de judo va suferi probabil transformări după începerea școlii, dar deocamdată cuprinde zilele de luni, marți, joi, vineri, de la 15.00 la 17.00 pentru copii, pentru ca marți și joi de la 19.00 să existe un program de antrenament pentru adulți. În mod deosebit sâmbăta va fi un program de lucru pentru copiii cu dizabilități, cu sindrom Down sau autism, o activitate pe care Brândușa Vărăreanu a îmbrățișat-o de circa 10 ani.