După ce sezonul 2019-2020 al handbalului românesc a fost stopat brusc din cauza pandemiei de coronavirus, federația de specialitate a hotărât ca, la barajul pentru promovare în Liga Națională masculină, să se lupte pentru cele două locuri disponibile formațiile clasate pe primele două poziții în cele patru serii ale eșalonului secund, în momentul suspendării campionatului.
Astfel, în urma tragerii la sorți efectuată în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, echipa de handbal masculin a Clubului Sportiv Universitar din Suceava a fost repartizată în Grupa A, alături de Szejke Odorheiu Secuiesc, CSM Alexandria și Unirea Sânnicolau Mare, din grupa B făcând parte CS Medgidia, Magnum Botoșani, Universitatea Cluj și CSM Oradea.
Surpriza a fost că până pe 15 iulie, termenul limită până la care trebuia confirmată participarea la turneul de baraj, doar jumătate dintre echipe au anunțat în mod oficial că se vor prezenta la competiție, este vorba de CSU Suceava, Magnum Botoșani, CSM Alexandria și Unirea Sânnicolau Mare. Alte patru formații, CSM Medgidia, Universitatea Cluj, Szejke Odorheiu Secuiesc și CSM Oradea, au fost nevoite să spună „pas”, motivând probleme financiare.
Federația ar putea fi forțată să renunțe la turneul de promovare și să aplice sistemul norvegian
Problema este că au mai rămas exact trei săptămâni până la startul ediției 2020-2021 a Ligii Naționale, iar Federația Română de Handbal nu le-a comunicat încă echipelor calificate o dată la certă și condițiile în care se poate disputa turneul pentru promovare, date fiind restricțiile existente în ceea ce privește desfășurarea competițiilor sportive în sălile de sport. De aceea pare aproape imposibil de crezut că se mai pot organiza meciurile de baraj într-un timp atât de scurt, așa că Federația Română de Handbal pare din ce în ce mai decisă să aplice drept criterii de departajare modelul norvegian, care se calculează împărțind pentru fiecare echipă în parte numărul de puncte acumulate în sezonul regulat la numărul de meciuri disputate. În această eventualitate CSU Suceava și Magnum Botoșani vor fi declarate promovate în Liga Națională, în condițiile în care au cel mai bun procentaj, formația antrenată de Adrian Chiruț și Iulian Andrei având avantajul golaverajului superior în raport cu echipa botoșăneană.
Iată cum se prezintă această ierarhie stabilită după modelul norvegian:
1. CSU Suceava 31 : 12 = 2,58 (coeficient)
2. Magnum Botoșani 31 : 12 = 2.58 (coeficient)
3. CSM Alexandria 42 : 18 = 2,33 (coeficient)
4. Unirea Sânnicolau Mare 42 : 18 = 2,33 (coeficient)
Oricum, ca urmare a bugetului și a lotului de care dispun, precum și prin prisma achizițiilor efectuate în această vară, CSU Suceava și Magnum Botoșani erau considerate de către specialiști favorite clare în cursa pentru accederea în Liga Națională.
Formația antrenată de Adrian Chiruț și Iulian Andrei a foarte activă pe piața transferurilor în intersezon, izbutind să înregimenteze nu mai puțin de nouă jucători, unii dintre ei cu cărți de vizită impresionante, este vorba de Kostadin Petrov (AC Ciudad de Gudalajara – Spania), Baran Nalbantoglu (Besiktas – Turcia), Valentin Anton (CSM Bacău), Alin Câmpan (CSM Făgăraș), Alex Dascălu (CSM Bacău), Darius Makaria (BM Sinfin - Franța), Ștefan Grigoraș (CSM Făgăraș), Viacheslav Sadovyi (CSM Bacău) și Botond Balazs (Szejke Odorheiu Secuiesc).
Nici rivalii de la Magnum n-au stat însă cu mâna în sân. Nu mai puțin de cinci handbaliști au ajuns în curtea vecinilor de la Botoșani, este vorba de portarul Ciprian Bobeică (HC Buzău), Elod Szasz (Odorhei), Adrian Mihăilescu (CSM Oradea), Marius Negru (CSM Reșița) și Sebastian Polocoșer (CSM Vaslui), jucător format de LPS Suceava. Acesta din urmă a mărit la șapte numărul handbaliștilor suceveni care activează la gruparea din județul vecin, Bogdan Șoldănescu, Cristian Adomnicăi, Claudiu Lăzurcă, Andrei Lazoreac și Ștefan Nicolaievici evoluând la Botoșani de la începutul campionatului, în condițiile în care Florin Ciubotariu a fost numit recent în funcția de antrenor principal.
Posibil duel cu CSM București în prima etapă
Mai precizat că, în eventualitatea în care Federația Română de Handbal va abandona definitiv ideea organizării turneului de promovare și va recurge la sistemul norvegian, formația antrenată de Adrian Chiruț va evolua în prima etapă a Ligii Naționale în deplasare, cu CSM București, în vreme ce botoșănenii vor juca tot în Capitală, împotriva Stelei.
Iată cum se prezintă programul rundei inaugurale a ediției de campionat 2020-2021 din Liga Națională, care ar trebui să debuteze pe 19 august: CSM Reșița – CSM Focșani, CSM București – Locul 1 turneu promovare, HC Dobrogea Sud Constanța – CSM Bacău, Dunărea Călărași – HC Buzău, Minaur Baia Mare – CSM Vaslui, SCM Poli Timișoara – Potaissa Turda, Steaua București – Locul 2 turneu promovare, CSM Făgăraș – Dinamo București.