Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a convocat conducătorii grupărilor de Liga III-a la o întrunire în cadrul unei videoconferințe, prilej cu care s-a discutat despre problemele cu care se confruntă cluburile din acest eșalon, încercând să se pună pe tapet diverse variante de reluare a sezonului întrerupt după etapa a XVI-a. Conducătorii FRF și-au expus opinia, s-au ascultat și alte puncte de vedere, dar o decizie va fi luată în perioada următoare, după ce Guvernul României va exprima o poziție clară în privința competițiilor sportive. Ținând cont de poziția fruntașă pe care o ocupă județul nostru în ceea ce privește infectările cu virusul COVID-19, s-a discutat chiar despre oportunitatea ca, în cazul reluării campionatului pe data 5 iunie, echipele din Seria I a Ligii a III-a să facă deplasarea la Suceava.
„A fost o discuție pe această temă, însă nu a fost vreo poziție fermă a vreunei echipe din Moldova, care să anunțe că refuză să facă deplasarea la Suceava. Oricum, situația noastră este mult mai complicată din acest punct de vedere, pentru că există și probabilitatea ca pentru noi, cei din zona Sucevei, să nu se relaxeze începând cu 15 mai măsurile împotriva coronavirusului, iar situația de carantină să fie prelungită. De aceea, e greu de spus cum vor decurge lucrurile pentru Foresta, ținând cont că Suceava este zona cea mai afectată de criza COVID-19”, a precizat Andrei Ciutac, președintele Forestei.
FRF cere părerea cluburilor în privința reluării campionatului Ligii a III-a
Oricum, incertitudinea a rămas maximă în ceea ce privește campionatul Ligii a III-a. În acest sens, Federația Română de Fotbal va trimite în perioada următoare un chestionar tuturor cluburilor, pentru a aduna păreri cu privire la reluarea și modul de continuare al campionatului. Nu mai puțin de trei echipe sucevene se află în acest moment pe tabloul de concurs al Ligii a III-a, este vorba de Foresta, Bucovina Rădăuți și Șomuz Fălticeni.
„S-au discutat diverse teme de actualitate în cadrul videoconferinței care a avut loc săptămâna trecută, între șefii de la Casa Fotbalului și reprezentanții echipelor de eșalonul al treilea. S-a hotărât că FRF va trimite cluburilor un chestionar, prin care să afle părerea tuturor. În funcție de majoritate, se va lua o decizie, dar nu mai repede de 10 mai. Singurul scenariu prezentat în videoconferința de marți a fost continuarea campionatului cu toate cele 14 etape rămase, dar acest scenariu este puțin probabil. Dacă sezonul se va relua, singura variantă ar fi cea cu play-off și play-out”, a declarat Andrei Ciutac.
Se discută inclusiv despre varianta înghețării actualului sezon
Nu a fost scoasă din discuție nici varianta ca sezonul 2019-2020 să fie înghețat, asta dacă echipele participante nu vor putea îndeplini măsurile cerute de Ministerul Sănătății, printre care se numără testarea obligatorie a jucătorilor și efectuarea antrenamentelor în grupuri restrânse de câte trei. „FRF este focusată în acest moment pe găsirea unei soluții pentru începerea antrenamentelor după data de 15 mai, în condiții de siguranță și cu respectarea protocolului cu Ministerul Sănătății. În condițiile în care măsurile cerute de Ministerul Sănătății vor fi drastice și greu de îndeplinit de către cluburi, atunci se ia în calcul chiar varianța înghețării actualului sezon. În acest moment, Federația încearcă să obțină acceptul Ministerului Sănătății de a putea testa componenții echipelor la cerere, o procedură care însă nu există astăzi în România. Sunt clinici private care testează, dar contra cost, iar acele teste nu sunt precise. Apoi se pune problema ca antrenamentele să se facă în prima fază în grupuri restrânse de jucători, însă va fi greu de respectat acest lucru, ținând cont de lipsa infrastructurii de la nivelul Ligii a III-a. Practic, nu există posibilitatea ca echipele să se poată antrena simultan, pe mai multe terenuri”, a precizat Ciutac.
În cadrul videoconferinței a fost ridicată și problema jucătorilor cărora le expiră contractul la 30 iunie, Foresta având aproximativ 10 fotbaliști în această situație. „În cazul în care un jucător își termină contractul la 30 iunie, acesta devine liber, însă are posibilitatea de a-și prelungi înțelegerea până la terminarea actualei ediții de campionat, printr-un act adițional. În cazul în care, jucătorul a semnat cu alt club de la 1 iulie, acesta poate evolua la vechiul club doar cu acordul grupării la care urmează să activeze. Situația este valabilă și pentru jucătorii împrumutați. FRF nu poate obliga însă jucătorii să semneze acte adiționale, dar nici nu le va permite să se legitimeze la alte cluburi decât după terminarea actualului sezon”, a explicat conducătorul Forestei.