În urmă cu nici o săptămână, Federația Română de Handbal devenea primul for sportiv din țara noastră care anunța reluarea competițiilor sportive pe care le păstorește. Într-o primă fază, pe 31 mai și respectiv 5 iunie, ar fi trebuit să înceapă competițiile de seniori din primul eșalon la băieți și fete, iar pe data de 12 iunie să debuteze turneele semifinale în care vor fi angrenate echipele care luptă pentru promovarea în Liga Națională. Decizia a părut una pripită, în condițiile în care atât secretarul de stat MAI Raed Arafat, cât și ministrul sănătății, Nelu Tătaru, au declarat că măsurile de relaxare care se vor lua după data de 14 mai nu înseamnă neapărat reluarea competițiilor sportive. Cu atât mai puțin acele întreceri care se desfășoară în interior, cum este cazul handbalului. Însă după ce Federația Europeană de Handbal (EHF) a anunțat că anulează meciurile care ar fi trebuit să se desfășoare în această vară în Champions League, Challenge Cup și în preliminariile campionatelor europene și mondiale, conducerea Federației Române de Handbal a hotărât să reacționeze. Forul condus de Alexandru Dedu a întocmit deja noi variante de încheiere a sezonului competițional 2019-2020, care vor fi discutate cu prilejul următoarei ședințe a Consiliului de Administrație, programată pe data de 4 mai. Astfel, conform noului plan, sezonul întrecerile oficiale se vor relua începând cu data de 14 iunie, adică la o lună distanță de la ieșirea din Starea de Urgență.
Turneu final în opt la promovare
Din păcate, deciziile luate de Federația Română de Handbal par unele pripite, și se schimbă aproape de la o zi la alta, creând haos printre combatante. Și ne referim acum la hotărârile ce privesc Divizia A masculină, acolo unde reprezentanta Sucevei, gruparea Clubul Sportiv Universitar, luptă pentru revenirea în primul eșalon. Conform ultimei variante puse pe tapet de forul handbalistic autohton, nu se vor mai juca nici turneele semifinale de promovare în Liga Națională, după ce, anterior, fusese înghețat și sezonul regulat. Se va trece direct disputarea meciurilor din turneul final, cu participarea echipelor clasate pe primele două poziții în cele patru serii ale Diviziei A, este vorba de CSU Suceava și Magnum Botoșani (Seria A), CSM Medgidia și CSM Alexandria (Seria B), Szejke Odorheiu Secuiesc și Universitatea Cluj (Seria C), CSM Oradea și Unirea Sânicolaul Mare (Seria D).
Pe data de 19 iunie se vor juca primele meciuri eliminatorii după schema 1A-2B, 1C-2D, 1B-2A, 1D-2C, astfel: CSU Suceava – CSM Alexandria, Szejke Odorheiu Secuiesc – Unirea Sânicolaul Mare, CSM Medgidia – Magnum Botoșani și CSM Oradea – Universitatea Cluj. A doua zi se vor confrunta câștigătoarele duelurilor CSU Suceava – CSM Alexandria cu Szejke Odorheiu Secuiesc – Unirea Sânicolaul Mare, și CSM Medgidia – Magnum Botoșani cu CSM Oradea – Universitatea Cluj. Învingătoarele vor primi automat biletele pentru Liga Națională, în vreme ce învinsele mai au o ultimă șansă de accedere în primul eșalon, în cadrul barajului pentru promovare în patru, programat între 28 și 30 iunie, la care vor mai participa echipele clasate pe pozițiile 11 și 12 în primul eșalon.
„Vă dați seama că suntem cu toții nerăbdători să reluam activitatea, vorbesc zilnic cu jucătorii mei și îmi spun că s-au săturat de stat în casă și abia așteaptă să vină din nou la sală. Sper să nu mai apară nimic neprevăzut la Suceava și să ieșim din Starea de Urgență odată cu restul regiunilor din România. Referitor la această nouă variantă de continuare a campionatului Diviziei A nu știu cât de mult ne este favorabilă nouă, în condițiile în care ne regăsim pe aceeași jumătate de tablou cu două dintre cele mai puternice echipe din eșalonul secund, este vorba de CSM Alexandria și Szejke Odorheiu Secuiesc. Dar repet, important este ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine în România în ceea ce privește pandemia de coronavirus, astfel încât autoritățile să ne permită să revenim pe terenul de handbal în condiții de maximă siguranță în ceea ce privește sănătatea jucătorilor”, a declarat Adrian Chiruț, antrenorul echipei CSU Suceava.
Sucevenii au și varianta promovării directe
În cazul în care criza COVID-19 nu va evolua satisfăcător, astfel încât echipele să poată reveni pe teren, Federația Română de Handbal are și un plan de înghețare a campionatului, fiind avansate un număr de trei propuneri în ceea ce privește situația la retrogradare și promovare la finalul actualei ediții de campionat. În întrecerea masculină, variantele luate în discuție sunt următoarele:
- Varianta 1: fără retrogradare din Liga Națională. Promovează două echipe din Divizia A, după un clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 16 echipe în Liga Națională. Play-off cu 8 echipe (conform regulamentului actual) și Play-Out tot cu 8 echipe, sistem de desfășurare identic cu al Play Off-ului;
- Varianta 2: retrogradează ultimele două clasate în urma întocmirii clasamentului pe modelul norvegian. Promovează cele mai bine două clasate din Divizia A după întocmirea clasamentului pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe în Liga Națională, Play-Off și Play-Out ca și până acum;
- Propunere 3: cu retrogradare stabilită în urma unui turneu de baraj între ultimele 2 clasate din Liga Națională și primele două clasate în Divizia A, în urma întocmirii clasamentului pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe în Liga Națională, Play-Off și Play-Out ca și până acum.
Ar fi de remarcat faptul că, în eventualitatea în care, dintr-un motiv sau altul, Federația Română de Handbal va alege să înghețe campionatele și va aplica drept criterii de departajare modelul norvegian, care se calculează împărțind pentru fiecare echipă în parte numărul de puncte acumulate la numărul de meciuri de meciuri disputate, atunci gruparea locală, CSU Suceava, ar promova automat în Liga Națională în cazul în care se vor lua în discuție primele două propuneri prezentate mai sus, ocupând poziția secundă într-un clasament întocmit între cele opt echipe clasate pe primele două poziții în cele patru serii ale Diviziei A.
Iată cum se prezintă această ierarhie stabilită după modelul norvegian:
1. Szejke Odorheiu Secuiesc 36 : 12 = 3 (coeficient)
2. CSU Suceava 31 : 12 = 2,58 (coeficient)
3. Magnum Botoșani 31 : 12 = 2.58 (coeficient)
4. CSM Oradea 46 : 18 = 2,55 (coeficient)
5. CSM Medgidia 45 : 18 = 2,5 (coeficient)
6. CSM Alexandria 42 : 18 = 2,33 (coeficient)
7. Sânicolaul Mare 42 : 18 = 2,33 (coeficient)
8. Universitatea Cluj 21 : 12 = 1,75 (coeficient)
Așadar, sucevenii i-ar depăși la mustață pe rivalii de la Magnum Botoșani grație golaverajului superior de care beneficiază în ierarhia la zi a Seriei A a Diviziei A, care se prezintă astfel:
1 CSU Suceava 12 10 1 1 437-237 31 pct.
2 Magnum Botoșani12 10 1 1 433-306 31 pct.
3 CSU Galați 12 5 0 7 403-319 15 pct.
4 Politehnica Iași 12 4 0 8 333-351 12 pct.
5 CSU Târgoviște 12 0 0 12 213-606 0 pct.