Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, o schimbare importantă pentru Clubul Sportiv Universitar din Suceava. În momentul de faţă, din punct de vedere organizatoric, CSU Suceava se află în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale şi are o organigramă de şase posturi, stabilită prin hotărâre de Guvern. În baza modificării legislaţiei în vigoare, respectiv a Legii Educaţiei Naţionale, a apărut de puţin timp posibilitatea ca universităţile din România să ia în subordine cluburile sportive universitare, lucru care se va întâmpla şi cu CSU.
„Am făcut această propunere pentru CSU Consiliului de Administraţie al Universităţii şi a primit aviz favorabil, după care a primit şi o aprobare de începere a procedurii în Senatul Universităţii, iar la finalul săptămânii trecute am înaintat documentaţia spre minister. Deşi pare doar o schimbare simplă de coordonator, există o serie întreagă de avantaje, cu schimbări importante pentru club. În primul rând vom putea adapta organigrama clubului în conformitate cu nevoile existente, deoarece în prezent numărul de posturi este insuficient pentru a coordona şi organiza toate secţiile sportive, mai ales cea mai importantă, cea de handbal. În plus, avem posibilitatea să ocupăm posturi noi ce vor fi nominalizate de către rector, în timp ce cele nedidactice vor primi avizul Consiliului de Administraţie al USV”, a explicat Valentin Popa.
Rectorul USV este de părere că această schimbare este benefică pentru clubul universitar din toate punctele de vedere, dar mai ales din cel al finanţării.
„Vom vedea cum vom asigura finanţarea, deoarece vom putea să avem subvenţii de la bugetul de stat, de la minister, pentru cluburile sportive aflate în subordinea universităţilor, pe baza unei metodologii ce se bazează pe rezultatele sportivilor. Ele au existat şi până acum şi sunt convins că voi reuşi să cresc valoarea lor pe viitor. În continuare putem să asigurăm finanţare şi din partea universităţii, cu aprobarea Senatului USV. Principalii finanţatori vor rămâne Primăria şi Consiliul Local Suceava. Această schimbare de subordonare va asigura şi fuzionare a patrimoniului celor două instituţii ce erau distincte şi vom putea asigura mult mai uşor, fără birocraţie, facilităţile de pregătire pentru toţi sportivii noştri”, a adăugat Valentin Popa.
Acesta a mai explicat faptul că universitatea va aloca în continuare un fond destul de mare, între 500 şi 600 mii de lei pentru bursele studenţilor ce sunt sportivi în cadrul clubului, dar şi alţi bani în special pentru acţiuni ocazionale, precum participări la Campionate Europene sau deplasări în străinătate, cheltuieli ce sunt neprevăzute şi nu apar în buget. Ministerul poate asigura 700 – 800 de mii de lei pentru club, în special pentru secţia de handbal, şi nu numai, dar şi salariile din organigramă.