Pe parcursul a cinci zile, peste 1.300 de elevi şi cadre didactice de la 43 de şcoli din România, Ucraina şi Republica Moldova s-au întrecut la mai multe discipline sportive la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului "Zilele Sportului Şcolar". La deschiderea oficială a festivalului au fost prezenţi şi primarul comunei Putna, George Coroamă, şi reprezentantul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava în teritoriu, inspectorul Hrişcă Bogdan.
În prima zi a acţiunii s-au desfăşurat întrecerile la şah şi handbal băieţi. La şah s-au impus Izabela Lăcrămioara Lazăr şi Constantin Miron, de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Rădăuţi la clasele I-IV, Petru Costîn, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuţi şi Ioana Velnicer de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuţi la clasele V-VI, Ana Maria Cociorvan, de la Școala Gimnazială Burla, şi Ciprian Costîn, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuţi, la clasele VII-VIII. La handbal băieţi, Şcoala Gimnazială Milişauţi a câştigat competiţiile rezervate claselor V-VI şi VII-VIII, iar Școala Gimnazială Nr. 1 Vicovu de Sus s-a impus la clasele I-IV. Vineri, la tenis de masă s-au impus Melania Foca şi Paul Gheţău, de la Şcoala Gimnazială Nr. 5 Rădăuţi, la clasele V-VIII. În competiţia de handbal fete, trofeele au fost adjudecate de Şcoala Gimnazială Milişăuţi, la clasele I-IV şi V-VI, iar Școala Gimnazială Bilca a câştigat la clasele VII-VIII.
Crosul Olimpic a fost organizat cu sprijinul Academiei Olimpice Române – filiala Suceava
Sâmbătă, 1 iunie, s-au desfăşurat întrecerile la tenis de câmp, atletism şi Crosul Olimpic, manifestare organizată cu sprijinul Academiei Olimpice Române – filiala Suceava. Profesorul Virgil Larionescu, reprezentantul Academiei în teritoriu, a citit cuvântul preşedintelui Comitetului Olimpic internaţional, Thomas Bach, şi le-a oferit celor 250 de participanţi tricouri, medalii şi diplome. La tenis de câmp, la băieţi s-a impus Andrei Gîngă de la Şcoala Putna, iar la fete, Miriam Viţega, de la Şcoala Nr. 2 Rădăuţi. În probele de atletism (60 m, aruncarea mingii de oină, 600 m, 800 m, 1.000 m, ştafetă 4x300 m) s-au impus elevi de la şcolile din Putna, Gura Putnei, Straja, Ulma, Falcău, Vicovu de Sus, Rădăuţi, Marginea, Poiana Stampei, Gălăneşti, Măneuţi, Volovăţ, Frătăuţii Vechi şi de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie. Premierea a fost făcută de profesorul Mihai Androhovici, vicepreşedintele Federaţiei Române Sportul pentru Toţi şi reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Suceava.
În competiţia de fotbal au fost prezente nu mai puţin de 50 de echipe
Duminică s-au desfăşurat competiţiile de fotbal, cu participarea a nu mai puţin de 50 de echipe, dintre care una din Republica Moldova – Şcoala Zagarancea (raionul Ungheni) şi una din Ucraina – Şcoala Cuciuru Mare (raionul Storojineţ). La fete, Şcoala Gimnazială Dimitrie Onciul Straja a câştigat la clasele I-IV, iar Școala Gimnazială Zamostea, la clasele V-VIII. La băieţi, Şcoala Zagarancea, din Republica Moldova, a câştigat la clasele I-IV, Liceul Tehnologic Special Bivolărie la clasele V-VI şi Şcoala Gimnazială Șerbăuţi la VII-VIII. Întrecerile la fotbal au fost organizate cu ajutorul preşedintelui Asociaţiei Judeţene de Fotbal, profesorul Ciprian Anton, fiind supervizate de profesorul de la LPS Suceava, Marius Lup.
Luni, 3 iunie s-au desfăşurat întrecerile la badminton şi rugby tag mixt. La badminton s-au impus Mariana Popescu, de la Școala Putna, şi Vlăduţ Șcheul, de la Școala Gimnazială „Iulian Vesper” Horodnic de Sus la clasele I-II, Simina Onica şi Gabriel Luţa la clasele III-IV, Daniela Chiraş şi Ilie Popescu la clasele V-VI, Florentina Chiraş şi Eduard Sbiera la clasele VII-VIII, toţi elevi de la Școala Horodnic de Sus. La rugby tag mixt, Școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanul” Putna s-a impus la toate nivelurile, respectiv clasele I-IV, V-VI şi VII-VIII.
La finalul acţiunii, iniţiatorul şi organizatorul acestui festival sportiv, ajuns la a XIX-a ediţie, directorul Şcolii Gimnaziale „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna, profesorul Ciprian Florentin Creţan, a spus că „Am reuşit să gestionăm onorabil şi această ediţie a festivalului sportiv de la Putna. Acest eveniment, care a evoluat în fiecare an, are un nivel ridicat de competiţie şi de participare, care necesită un număr mare de oameni implicaţi în buna organizare. Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor profesori de educaţie fizică care s-au implicat activ în arbitraje şi în organizarea tuturor probelor de concurs, pe discipline sportive. Totodată, merită să fie evidenţiate şi cadrele didactice de la Şcoala Putna şi foşti elevi care s-au mobilizat exemplar în organizare. De asemenea, aduc mulţumiri Mănăstirii Putna şi părintelui stareţ Melchisedec Velnic, invitaţilor de onoare, partenerilor media şi agenţilor comerciali care au sprijinit evenimentul. Trebuie să subliniez că Primăria Putna, Asociaţia pentru Dezvoltare Locală Putna şi Ocolul Silvic Putna au un rol important în sprijinirea organizării acestui festival. Le mulţumesc în mod special colegului de catedră, domnul profesor Bîru Dimitrie, doamnei învăţătoare Leonte Ionela şi fostului elev Pădurariu Adrian care au fost în permanenţă alături de mine. Sunt sigur că fiecare participant pleacă cu amintiri frumoase de la Putna, iar prieteniile realizate, spiritul de fair-play şi pasiunea regăsită în întreceri vor fi motive întemeiate de a reveni cu drag la noi. Au fost cinci zile în care actorii principali au fost elevii care iubesc sportul. Și elevii chiar iubesc sportul!”
Festivalul de la Putna a făcut parte din proiectul „Move Week”
Evenimentul de la Putna s-a desfăşurat în cadrul „Move Week” şi face parte din calendarul activităţilor educative regionale şi interjudetene al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport şi este organizat de Şcoala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanul” Putna. Partenerii oficiali sunt: Primăria Putna, Asociaţia pentru Dezvoltare Locală Putna, Asociaţia Judeţeana de Fotbal, Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi, Ocolul Silvic Putna, Academia Olimpică Română – filiala Suceava. În cele 5 zile s-au desfăşurat 65 de probe la 8 discipline sportive, au fost acordate 900 de medalii, 450 diplome, 120 cupe şi 250 de tricouri. Premierea elevilor a fost asigurată de Primăria Putna, Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi, Academia Olimpică Română şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal Suceava.