Federaţia Română de Fotbal a decis să instituie măsuri mai drastice în ceea ce priveşte condiţiile ce trebuie îndeplinite de campioanele judeţene în vederea participării la barajul pentru promovarea în Liga III-a. Astfel, începând din acest an, au dreptul să participe la jocurile de baraj numai echipele aparţinând structurilor sportive cu personalitate juridică.
În acest sens, Asociaţiile Judeţene de Fotbal sunt obligate să comunice către Departamentul Competiţii al FRF, în scris, până la data de 10 iunie 2019, structurile sportive calificate pentru a participa la jocurile de baraj şi să transmită copia Certificatului de Identitate Sportivă al acestora eliberat de Ministerul Tineretului şi Sportului.
Dreptul de participare la jocul de baraj îl deţine structura sportivă clasată la finalul Campionatului Ligii a IV-a pe locul I în fiecare judeţ sau în municipiul Bucureşti. În situaţia în care structura sportivă respectivă nu îndeplineşte condiţiile de participare la jocurile de baraj, adică nu deţine personalitate juridică şi Certificat de Identitate Sportivă eliberat de Ministerul Tineretului şi Sportului, meciurile de baraj nu se vor disputa, urmând ca echipa adversă, dacă îndeplineşte condiţiile de participare, să fie declarată câştigătoare.
În ceea ce priveşte judeţul Suceava, trebuie precizat că nu toate formaţiile din Liga a IV-a angrenate în lupta pentru titlu îndeplinesc în prezent condiţiile cerute de Federaţia Română de Fotbal. Dacă Viitorul Liteni, Juniorul Suceava, Viitorul Vereşti, Siretul Dolhasca sau Şomuzul Preuteşti sunt în regulă din acest punct de vedere, celor de la Progresul Frătăuţii Vechi şi FC Pojorâta le-au rămas mai puţin de trei luni la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.
În urma tragerii la sorţi efectuate la sediul Federaţiei Române de Fotbal s-a stabilit ca viitoarea câştigătoare a Ligii a IV-a sucevene să se confrunte la barajul pentru promovarea în eşalonul al treilea cu laureata întrecerii similare din judeţul Neamţ. Confruntarea va avea loc în dublă manşă, în vara acestui an, pe 15 şi 22 iunie. Întrecerea suceveană este condusă la jumătatea întrecerii de formaţia Viitorul Liteni, cu 32 de puncte, care este urmată în clasament de Progresul Frătăuţii Vechi (30 de puncte), FC Pojorâta (29 de puncte), Juniorul Suceava (27 de puncte), Viitorul Vereşti, Siretul Dolhasca şi Şomuzul Preuteşti, toate cu câte 25 de puncte.
În competiţia din judeţul Neamţ, situaţia se prezintă astfel: locul 1 - Bradu Borca, cu 25 de puncte, locul 2 – Ozana Târgu Neamţ, cu 22 de puncte, şi locul 3 – Speranţa Răuceşti, cu 21 de puncte.
Judeţul Suceava are un procentaj foarte bun la barajul pentru promovare, nu mai puţin de 13 formaţii în ultimele 16 sezoane izbutind să acceadă în Liga a III-a în acest mod, după cum urmează: Şoimii Bucovina Suceava (2003), Dorna Vatra Dornei (2004), Viitorul Liteni (2005), Juventus Fălticeni (2006), Rarăul Câmpulung Moldovenesc (2007), Rapid CFR Suceava (2008), CS Gura Humorului (2009), Foresta Mălini (2010), Sporting Suceava (2011), Bucovina Frătăuţii Noi (2012), Bucovina Pojorâta (2013), Bucovina Rădăuţi (2017) şi Somuz Fălticeni (2018).