Duminică, 10 februarie, în municipiul Vatra Dornei s-a încheiat penultima etapă a Cupei Mondiale de Sanie pe pârtie naturală la probele simplu feminin, simplu masculin şi dublu. La această competiţie au luat startul peste 50 de concurenţi din 13 ţări, iar în urma celor două manşe de concurs, sportivii din Italia şi Austria au dominat primele locuri din clasament. În plus, Austria a obţinut o dublă victorie la proba de simplu masculin, după ce Thomas Kammerlander şi Michael Scheikl au ocupat primele locuri pe podium. Austria nu a mai avut doi sportivi cu cele mai bune rezultate în această probă din anul 2014.
Thomas Kammerlander: “A fost o cursă foarte dificilă pe această pistă lungă şi aspră. Merg la ultima etapă cu 10 puncte avans faţă de Alex Gruber (ITA), este excelent, dar în acelaşi timp este un adevărat <showdown> pentru ultima etapă care începe pe 14 februarie la Umhausen (AUT)”.
Alex Gruber: “Uneori este fierbinte, uneori nu - acesta este sportul. N-am avut un parcurs bun în prima manşă, în cea de-a doua a fost mai bine, având cel mai bun timp. La Umhausen, victoria este totul, restul nu mai contează”.
Evelin Lanthaler, din Italia, a câştigat pentru a treia oară Cupa Mondială (2016, 2018, 2019), iar la Vatra Dornei a sărbătorit a şasea victorie din acest sezon.
Evelin Lanthaler: “Nu a fost cea mai bună pistă pentru stilul meu de conducere, oarecum dificilă, dar probabil că nimeni nu a reuşit să facă o coborâre fără probleme. Vreau să câştig în Umhausen pentru a avea toate victoriile în acest sezon - dar asta nu va fi o treabă uşoară”.
Patrick Pigneter şi Florian Clara au cucerit cea de-a zecea victorie în Cupa Mondială la dublu. Campionii mondiali au găsit „cea mai rapidă linie” a parcursului în ambele manşe şi au sărbătorit al patrulea succes al sezonului.Cei doi campioni mondiali la dublu şi-au asigurat pentru a zecea oară Cupa Mondială.
Patrick Pigneter: “Ambele manşe s-au desfăşurat perfect, totul este minunat aici. Pentru a fi în mod constant pe primul loc în decursul anilor este o muncă foarte grea”. Florian Clara: “Este o pistă foarte dificilă aici, este foarte obositoare, am mers la victorie de la început. Chiar dacă acum sunt K.O., mă bucur”.
Sania pe pistă naturală presupune mult curaj, atenţie şi foarte multă pregătire
Dacă sanierii străini s-au bucurat de medalii, pentru sportivii români rezultatele au fost mulţumitoare ţinând cont că nici în acest an nu s-au putut antrena acasă. Bogdan Moroşan a coborât primul în întrecerea de simplu masculin.
“Sunt mulţumit, dar se putea mult mai bine. Nici nu pot să mă gândesc la un loc pe lângă podium sau în prima parte a clasamentului pentru că nu avem antrenamente destule, dar faptul că reprezint România în această etapă de Cupă Mondială, pentru mine, înseamnă foarte mult. Sunt mândru să pot să-mi reprezint ţara într-o competiţie mondială. Săptămâna trecută am participat la Campionatul Mondial din Italia, acolo am intrat direct în antrenamentele oficiale. Pârtia de la Vatra Dornei este una tehnică, de viteză, gheaţa este bună, chiar dacă nu aşa cum ne aşteptam”, ne-a spus Bogdan Moroşan.
Şi pentru ceilalţi doi sanieri români din proba de simplu, Mihai Cubiş şi Petrică Pilug, lipsa de pregătire pe gheaţă şi-a spus cuvântul
„Pârtia este bună, gheaţa este tare, fuge, cum se spune în limbajul nostru. Vin după o pauză mai lungă, sunt mulţumit de execuţia mea de până acum, pe lângă un rezultat bun, doresc să nu mă accidentez. Sania pe pistă naturală presupune mult curaj, atenţie şi foarte multă pregătire. Dacă primele două criterii sunt îndeplinite, la noi condiţiile sunt mai nefavorabile, pârtia a fost îngheţată foarte târziu şi nu am avut timp să ne pregătim”, ne-a spus Mihai Cubiş.
Tradiţia de a organiza competiţii de nivel mondial trebuie păstrată
Competiţiile de pe pârtia Bucovina sunt o ocazie bună prin care staţiunea Vatra Dornei şi România să fie cunoscute în lume. Pentru Delia Ivaş, noul director al Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, prima competiţie organizată de când deţine această funcţie a fost una cu participarea sportivilor din 13 ţări, care a presupus rezolvarea, în timp foarte scurt, a multor probleme.
„Am rezolvat aproximativ toate problemele pe care le-am întâmpinat, totul a mers conform programului, gheaţa şi vremea au ţinut cu noi până la finalul competiţiei. Este foarte greu să organizezi o asemenea competiţie, sunt sportivi din multe ţări, unii au posibilitatea să se antreneze în ţările lor, alţii din locaţii mai călduroase, cum este Japonia, Noua Zeelandă, Brazilia, se pregătesc pe pârtiile din Austria şi Italia. Noi ţinem să organizăm în fiecare an o competiţie de talie mondială la Vatra Dornei, am avut o pauză doar anul trecut pentru că s-au organizat Jocurile Olimpice la PyeongChang. Am reluat tradiţia şi în fiecare an vom organiza o etapă de Cupă Mondială la Vatra Dornei şi, de ce nu, Campionate Mondiale de juniori şi seniori. În urmă cu doi an am avut Campionat Mondial de seniori, cu un an înainte Campionat Mondial de juniori. Sperăm să menţinem tradiţia, chiar dacă sunt implicaţi foarte mulţi oameni: Salvamont, Consiliul Local, Clubul, Federaţia Română de Bob şi Sanie, Ministerul Tineretului şi Sportului etc. Toţi au pus umărul”, ne-a spus Delia Ivaş.