Dornei mizează pe dezvoltarea sporturilor „albe” profesioniste. Un merit deosebit în organizarea acestor competiţii la Vatra Dornei îl are profesorul Octavian Pungovschi. Din anul 2013 staţiunea bucovineană figurează în calendarul oficial al unei competiţii de iarnă globale, iar pârtia de sanie „Bucovina” este singura de acest fel din ţările Europei Centrale şi de Est.
Octavian Pungovschi cunoaşte cel mai bine pârtia, pentru că el a realizat-o.
“Ca să fim corecţi, eu şi cu sportivul Moroşan am schiţat toate virajele, apoi a fost desenată în teren de reprezentanţii Comisiei Tehnice de la Federaţia Internaţională de Sanie. Pentru că nu s-a făcut nimic timp de trei ani, a crescut vegetaţia forestieră, au dispărut ţăruşii care marcau traseul şi nu s-a mai cunoscut nimic. Am refăcut-o din memorie şi, spre surprinderea mea, cei care au venit să o verifice din partea Federaţiei Internaţionale nu au făcut nici o modificare. Au spus că este foarte bine.
Aş putea să scriu o carte despre cum a ajuns această competiţie la Vatra Dornei, sunt lucruri pe care multă lume nu le ştie. Toată pârtia s-a făcut fără investiţii din bani publici, s-a făcut cu munca mea şi cu nişte plângeri penale pe care nu le-am băgat în seamă. Investiţia nu se putea aproba pentru că nu era emisă autorizaţie de construcţie, autorizaţie care nu exista pentru că terenul respectiv nu era intabulat, primăria nu intabula pentru că terenul era în litigiu şi toate erau legate. Existau două variante. Să fac pârtia din banii mei şi la risc, sau să renunţ. Îmi pare bine că nu am renunţat şi s-a ajuns la nivelul la care suntem acum. După ce s-a finalizat pârtia am primit sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului, am mulţumit de fiecare dată şi mulţumesc în continuare pentru că astăzi avem dotări la nivelul celorlalte pârtii din Europa. Este al şaselea sezon în care organizăm competiţii la un înalt nivel”, ne-a spus prof. Octavian Pungovschi, fost director al Clubului Sporturilor de Iarnă până la începutul anului 2019.
Octavian Pungovschi, părintele saniei naturale de la Vatra Dornei
Sunt şase ani în care staţiunea bucovineană figurează în calendarul oficial al Federaţiei Internaţionale de Sanie, sunt şase ani în care Octavian Pungovschi, uneori ajutat de câţiva sanieri sau de oameni cu suflet mare, petrece nopţile pe pârtie cu furtunul în mână pentru a îngroşa gheaţa, ca organizator al competiţiilor de sanie pe pârtie naturală de la Vatra Dornei. Profesorul dornean este cunoscut în rândul dornenilor şi cunoscătorilor acestui sport ca fiind “părintele saniei naturale de la Vatra Dornei” şi putem spune că şi din România pentru că, după ce a adus acest sport în ţara noastră, se ocupă şi de pregătirea sportivilor, lotul României fiind format în fiecare an din sportivi legitimaţi la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei.
“Din păcate părinţii ajung la o anumită vârstă, din păcate la un moment dat încep să apară tot felul de probleme, tot felul de nemulţumiri. Sperăm ca generaţiile următoare să facă treaba la acelaşi nivel sau, dacă se poate, mult mai bine, şi să ne menţinem în continuare în circuitul Cupei Mondiale cu această competiţie.
Mai sunt şi dezamăgiri pe care încerc să mi le suprim, important este că această competiţie, Cupa Mondială, merge mai departe la Vatra Dornei. După părerea mea este cea mai importantă din Bucovina şi chiar din ţară, la nivelul sporturilor de iarnă. Şi anul acesta a venit lume bună, nu lipseşte nimeni din elita sanierilor care se bat pentru medalii. În ultimul moment şi vremea a ţinut cu noi şi am reuşit să rezolvăm pârtia, care din cauza temperaturilor ridicate nu era în cele mai bune condiţii. E bine că în final am ţinut penultima etapă a Cupei Mondiale în condiţii tehnice foarte bune. Cu cât sunt mai multe aşteptări, cu atât apar mai multe nemulţumiri, de aceea spun că e bine să ne mulţumim cu ce există şi să spunem că dacă nu e totul perfect, e foarte bine, ştim ce trebuie să facem în viitor. Din punctul meu de vedere sunt bucuros că pârtia a rezistat şi am avut finale de competiţie în condiţii de pârtie foarte bune. Aşa cum spuneau reprezentanţii Federaţiei Internaţionale de Sanie care au venit în inspecţie, au fost nenumărate situaţii în care o parte din etapele de Cupă Mondială au fost compromise din cauza vremii. Şi la Moscova au fost anul acesta denivelări foarte mari. Până acum România este singura ţară în care nu s-a anulat nici o competiţie” a precizat Octavian Pungovschi.