Pista de sanie „Bucovina” din staţiunea Vatra Dornei va găzdui, în perioada 8-10 februarie 2019, o competiţie de talie mondială la sanie pe pistă naturală. După ce în ultimii ani în staţiunea suceveană s-au desfăşurat etape de Cupă mondială şi Campionatul mondial de seniori la sanie pe pista naturală, peste o lună cei mai buni sănieri se vor întoarce în judeţul Suceava pentru a participa la penultima etapă a Cupei Mondiale, seniori, la sanie pe pistă naturală. Vor participa sportivi din cel puţin 15 ţări, alături de cele trei mari puteri ale saniei, Austria, Italia, Rusia, de care se apropie foarte tare Germania, participând şi sportivi din ţări care nu au tradiţie în acest sport, cum ar fi Brazilia, Argentina, Noua Zeelandă, dar care se pregătesc pe cele mai bune pârtii din Europa împreună cu antrenorul Federaţiei Internaţionale de Sanie, Karl Flacher.
„Este pentru a opta oară când îngheţăm pârtia naturală pentru o competiţie de talie mondială. Suntem singurii care am făcut lucrul acesta în România. Înainte de Pârtia de sanie <Bucovina> au mai fost trei încercări, la capătul telescaunului în 2009, la Cârlibaba două ediţii la rând şi din 2013 la Vatra Dornei avem singura pârtie de sanie din România omologată internaţional. Profităm că ne ajută temperaturile şi am început deja lucrul la pârtie, chiar dacă zăpada este mai puţină decât ne trebuie. Pe liniile drepte ne descurcăm cu zăpada din interiorul pistei şi mai băgăm puţin din afară, iar în viraje folosim zăpada produsă de tunurile de zăpadă de pe pârtia Veveriţa. Aici e o mică problemă, prioritatea este pârtia de schi a primăriei şi este normal să fie aşa pentru că este o activitate turistică şi oraşul trăieşte din aceste pârtii, dar sperăm să ne descurcăm.
Deşi pare foarte simplu a amenaja o pistă de sanie, nu este chiar aşa, nu este un derdeluş. Pentru cei care nu ştiu, o pârtie ca cea din Vatra Dornei are peste 1.000 m.c. de gheaţă, este un volum de muncă imens şi implică o anumită calitate a gheţii. În viraje dacă nu ai calitate la gheaţă, ai compromis concursul. Oficialii Federaţiei Internaţionale de sanie spun că peste 50% din concurs înseamnă calitatea gheţii”, ne-a spus prof. antrenor Octavian Pungovschi, părintele saniei pe pistă naturală.
Schimbare la conducerea CSI Vatra Dornei
Deşi a ieşit de curând la pensie, profesorul Octavian Pungovschi nu se poate despărţi de pista care a găzduit cea mai importantă competiţie care s-a desfăşurat până acum în judeţul Suceava - Campionatul Mondial de sanie pe pistă naturală – seniori, fiind şi singurul campionat mondial de seniori la sporturile de iarnă care s-a organizat până acum în România. Împreună cu noul director al Clubului Sporturilor de Iarnă, prof. antrenor Delia Ivaş, Octavian Pungovschidoreşte ca organizarea să fie la nivelul foarte ridicat pe care îl impune o astfel de competiţie. Este foarte multă muncă la pârtie, sunt foarte multe probleme de rezolvat în ceea ce priveşte organizarea, este foarte mult de lucrat la reclamă şi publicitate, la asigurarea finanţării tuturor activităţilor pe care le presupune un astfel de eveniment de talie mondială. Noul director al CSI, Delia Andreea Ivaş, este o sportivă de mare valoare, cu un CV impresionant. Delia Ivaş, cea care în 2008 câştiga la Winterberg Cupa Europei la skeleton, înregistrând primul rezultat remarcabil pentru România la această disciplină olimpică, este primul român intrat în galeria antrenorilor de elită la skeleton. Ca o recunoaştere a unei cariere de 11 ani pe gheaţă în Cupa Europei, Cupa Intercontinentală şi Cupa Mondială, cu o pregătire completă în domeniu, fiind absolventă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Braşov, a şcolii de antrenori şi având masterat în management sportiv, la doar 28 de ani, Delia a fost cooptată ca antrenor de pistă în echipa Federaţiei Internaţionale de Bob şi Skeleton (IBSF).
Este şi absolventă a Facultăţii de Ştiinţe politice la Universitatea Bucureşti şi a participat la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă în calitate oficială de antrenor al lotului olimpic. Dorneanca, în vârstă de 30 de ani, este un sportiv deosebit de ambiţios, şi susţine că deşi este o perioadă foarte scurtă care a mai rămas până la startul competiţiei, toate problemele vor fi rezolvate cu sprijinul administraţiei publice locale, al persoanelor implicate în organizare şi al partenerilor, toate activităţile fiind monitorizate şi de Federaţia Internaţională de Sanie.
Împreună, Delia Ivaş, Octavian Pungovschi, primarul Ilie Boncheş, viceprimarul Marius Rîpan, consilieri locali, serviciul Salvamont, caută soluţii la toate problemele existente şi speră să le rezolve pe toate la timp.O asemenea competiţie, care promovează Vatra Dornei, Bucovina, judeţul Suceava şi România, nu ar putea avea loc fără sprijinul administraţiei publice locale, fără ajutorul agenţilor economici din oraşul staţiune, fără parteneri, sponsori şi fără organizatorii principali, Federaţia Română de Bob şi Sanie şi Federaţia Internaţională de Sanie.