Timp de cinci zile, comuna Putna a fost gazda ediţiei cu numărul XVIII a Festivalului Zilele Sportului Şcolar, o acţiune cu participare internaţională, la care au participat 1300 de elevi şi cadre didactice de la 35 de şcoli din România, Ucraina şi Republica Moldova, care s-au întrecut la mai multe discipline sportive.
În prima zi a competiţiei, ce a fost deschisă de primarul comunei Putna, George Coroamă, joi, 31 mai, s-au desfăşurat întrecerile la şah şi handbal băieţi. La şah s-au impus Anişoara Chelba, de la Şcoala Putna, şi Matei Muha, de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuţi. La handbal băieţi, Şcoala „Ioan Vicoveanu” Vicovu de Jos a câştigat competiţiile rezervate claselor I-IV, V-VI şi VII-VIII. Vineri, la tenis de masă s-au impus Melania Foca, de la Şcoala Nr. 5 Rădăuţi, la fete, şi Paul Gheţău, de la aceeaşi şcoală. În competiţia de handbal fete, trofeele au fost adjudecate de Şcoala „Ioan Vicoveanu” Vicovu de Jos, la clasele I-IV şi V-VI, iar Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare” Cajvana a câştigat la clasele VII-VIII.
Sâmbătă s-au desfăşurat întrecerile la tenis de câmp şi atletism, precum şi Crosul Olimpic, manifestare organizată cu sprijinul Academiei Olimpice Române – filiala Suceava. Virgil Larionescu, reprezentantul Academiei în teritoriu, a citit cuvântul preşedintelui Comitetului Olimpic internaţional, Thomas Bach, şi a oferit celor 250 de participanţi tricouri, medalii şi diplome. La tenis de câmp, la băieţi s-a impus Sergiu Nichiforel, de la Şcoala Putna, iar la fete, Miriam Viţega, de la Şcoala Nr. 2 Rădăuţi. În probele de atletism (50 m, aruncarea mingii de oină, 600 m, 800 m, 1.000 m, ştafetă 4x300 m) s-au impus elevi de la şcolile din Putna, Gura Putnei, Straja, Ulma, Falcău, Vicovu de Sus, Rădăuţi, Marginea, Poiana Stampei, Gălăneşti, Mitocu Dragomirnei, Măneuţi, Iaslovăţ, Volovăţ, Frătăuţii Vechi şi de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie.
În competiţia de fotbal au fost prezente 55 de echipe
Duminică s-au desfăşurat competiţiile de fotbal, cu participarea a nu mai puţin de 55 de echipe, dintre care una din Republica Moldova – Şcoala Zagarancea (raionul Ungheni) şi una din Ucraina – Şcoala Cuciuru Mare (raionul Storojineţ). La fete, Şcoala Ulma s-a impus la clasele I-IV şi Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare” Cajvana la clasele V-VIII. La băieţi, Şcoala „Ioan Vicoveanu” Vicovu de Jos a câştigat la clasele I-IV, Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus la clasele V-VI şi Şcoala Bilca la VII-VIII. Întrecerile la fotbal au fost organizate cu ajutorul Asociaţiei Judeţene de Fotbal, fiind supervizate de profesori de la LPS Suceava: Ovidiu Murariu, Andrei Iţco şi Claudiu Sevaciuc, iar unul dintre arbitrii competiţiei a fost Mihai Roman, care a venit însoţit de colegul de la FC Botoşani Florin Plămadă. De altfel, Mihai Roman a fost prezent şi în alte zile ale manifestărilor sportive alături de Octavian Abrudan, colegul de echipă de la FC Braşov şi Rapid Bucureşti.
Luni, 4 iunie, s-au desfăşurat întrecerile la badminton şi rugby tag mixt. La badminton s-au impus Andreea Grijincu la fete şi Cosmin Luţa la băieţi, ambii elevi de la Şcoala Horodnic de Sus. La rugby tag mixt, competiţie supervizată de profesorul Dumitru Livadariu, Şcoala Putna s-a impus atât la clasele I-IV, cât şi la clasele V-VIII.
„Vreau să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la reuşita unui maraton de evenimente sportive şcolare, cu o participare internaţională: elevi, arbitri şi profesori participanţi, cadre didactice de la Şcoala Putna şi foşti elevi care s-au mobilizat exemplar în organizare, Mănăstirea Putna şi părintele stareţ Velnic Melchisedec, invitaţi de onoare, parteneri media, agenţi comerciali care au sprijinit evenimentul, Primăria Putna şi Asociaţia pentru Dezvoltare Locală Putna şi nu în ultimul rând soţia mea, Simona Creţan, şi colega de catedră Andreea Lazăr, împreună cu care am dus greul acestor zile. Sunt sigur că fiecare participant pleacă cu amintiri frumoase de la Putna, iar prieteniile realizate între elevi şi profesori, spiritul de fair-play şi pasiunea regăsită în întreceri vor fi motive întemeiate de a reveni cu drag la noi. Au fost cinci zile pline de sport şcolar, efervescente, unice, incredibile, imposibil de uitat”, a declarat profesorul Ciprian Creţan, directorul Şcolii Gimnaziale „Ştefan cel Mare” din Putna.
Evenimentul de la Putna face parte din calendarul activităţilor educative regionale şi interjudeţene al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport şi este organizat de Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Putna. Partenerii oficiali sunt: Primăria Putna, Asociaţia pentru Dezvoltare Locală Putna, Asociaţia Judeţeană de Fotbal, Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi, Ocolul Silvic Putna, Academia Olimpică Română – filiala Suceava. În cele 5 zile s-au desfăşurat 55 de probe la 8 discipline sportive, au fost acordate 800 de medalii, 450 diplome, 120 cupe şi 250 de tricouri. Premierea elevilor a fost asigurată de Primăria Putna, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Suceava, Academia Olimpică Română şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal Suceava.