Trei dintre atleţii ce sunt legitimaţi la cluburi sportive din judeţul Suceava au reuşit zilele trecute să câştige medalii la Campionatele Internaţionale ale României, competiţie ce s-a desfăşurat pentru a treia oară pe Cluj Arena. Competiţia din acest an a stabilit şi un nou record de participare, în concurs fiind înscrişi 252 de atleţi (159 la masculin, 93 la feminin), dintre care 42 sunt reprezentanţi ai atletismului mondial, venind din ţări ca Armenia (2), Bulgaria (3), Germania (2), Israel (1), Moldova (7), Serbia (11), Turcia (16). Mai mult, a fost pentru prima dată când Internaţionalele României s-au ţinut în două zile, cu 38 de probe (19 feminin, 19 masculin), fiind una dintre cele mai complexe întreceri continentale, unde atleţii români şi străini şi-au putut îmbunătăţi recordurile personale, dar şi să-şi îndeplinească baremurile pentru Campionatul European de la Berlin.
Alin Firfirică, de la CSU Suceava, a câştigat proba de aruncare a discului şi şi-a făcut baremul pentru Campionatul European de seniori de la Berlin
Cea mai bună performanţă a sportivilor ce activează în judeţul Suceava a fost cea a lui Alin Firfirică, atlet al Clubului Sportiv Universitar din Suceava, ce este antrenat de Daniela Costian, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 1992 pentru Australia. Aflat în primul an de seniori, Alin Firfirică a reuşit să câştige detaşat proba de aruncare a discului, cu o încercare ce a măsurat 64,40 de metri, lungime cu care şi-a făcut baremul pentru Campionatul European de seniori de la Berlin. Mai mult, această aruncare este cea mai bună din ultimii doi ani, după ce în 2016 a reuşit să arunce peste 65 de metri.
În aceeaşi probă de aruncare a discului, medalia de argint a fost câştigată de fostul sportiv al CSU Suceava, actualmente la CSM Bucureşti, Andrei Gag, sportiv ce este pregătit de antrenorul sucevean Ioan Zanfirescu. Andrei Gag a aruncat 52 de metri şi 12 centimetri, într-o probă în care concurează doar în ţară, prima sa opţiune fiind aruncarea greutăţii, acolo unde are rezultate notabile la nivel mondial.
Podiumul de la aruncarea discului a fost completat tot de un sportiv al Clubului Sportiv Universitar din Suceava, Marius Constantin Musteaţă, pregătit tot de antrenorul Ioan Zanfirescu. Aflat încă la tineret, Marius Constantin Musteaţă a reuşit o aruncare de 47 de metri şi 93 de centimetri. Sportivul de la CSU Suceava a avut o evoluţie foarte bună şi-n proba de aruncare a greutăţii, unde a câştigat medalia de argint cu o performanţă cu care şi-a depăşit recordul personal, 19,61 de metri. Aurul la Internaţionalele României a fost câştigat de Andrei Gag, cu o aruncare ce a măsurat 20 de metri şi 12 centimetri.
Angela Olenici, de la LPS Suceava, a câştigat bronzul la 1500 de metri, deşi este junioară II
La Campionatele Internaţionale ale României a reuşit să se remarce şi atleta Angela Olenici, pregătită la Liceul cu Program Sportiv Suceava de antrenorul Toader Flămând. Deşi este încă junioară II, Angela Olenici a făcut o cursă bună în proba de 1500 de metri şi la final a câştigat medalia de bronz, fiind depăşită doar de două senioare, ce sunt cu 8 ani mai mari. Un alt sportiv pregătit la LPS Suceava de Toader Flămând, Sebastian Moldovan, a terminat pe locul 11 proba de 800 de metri. Sebastian este încă junior II şi a fost cel mai mic concurent în această probă, pe care a terminat-o după 1 minut, 54 de secunde şi 94 de sutimi, nou record personal pentru el, dar şi barem pentru Campionatul European de juniori II şi al doilea timp pe România în 2018.
„Angela Olenici a făcut o cursă destul de bună, dar între 900 şi 1200 de metri a slăbit ritmul şi a pierdut din timp la final. Cred că dacă menţinea un ritm constant avea mari şanse să-şi facă baremul pentru Campionatul Mondial de juniori II, dar mai avem câteva curse unde cu siguranţă îl va face. Sebastian Moldova a făcut o cursă foarte bună şi şi-a îmbunătăţit recordul personal, iar acum are al doilea timp pe ţară la juniori II”, a explicat antrenorul Toader Flămând.