Deşi condiţiile meteo au scos în acest sezon staţiunea Vatra Dornei din circuitul celor mai importante competiţii de sanie pe pistă naturală, sportivii de la Clubul Sporturilor de Iarnă (CSI) Vatra Dornei obţin rezultate foarte bune în competiţiile internaţionale organizate de Federaţia Internaţională de Sanie în ţări unde zăpada şi temperaturile nu crează probleme sporturilor de iarnă.
Aşa cum am aflat de la prof. antrenor Octavian Pungovschi, directorul CSI Vatra Dornei, targhetul pentru sezonul de sanie 2017 -2018 este calificarea cu doi sportivi la a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice care vor avea loc în perioada 9 - 25 februarie 2018 la Pyeongchang, în Coreea de Sud.
Dorin Velicu, practicant al skeletonului, are şanse reale să ajungă la Jocurile Olimpice de Iarnă, având în vedere rezultatele bune din primele curse ale acestui sezon. Deocamdată, în clasamentul mondial, Velicu ocupă o poziţie care îi permite să ajungă la marea competiţie din Coreea de Sud, având şansa de a bifa participarea la a doua Olimpiadă consecutivă, după cea din 2014 de la Soci.
Maria Marinela Mazilu, Campioană Mondială la skeleton - starturi şi Campioană a României la sanie pe pistă naturală în sezonul 2017 - 2018, a avut parte în staţiunea elveţiană St. Moritz de o cursă grea, contestată, pe o pistă acoperită pe jumătate de zăpadă, dar curăţată la un moment dat, astfel încât drumul spre calificare a devenit foarte greu. Cei doi sportivi se află la St. Moritz împreună cu antrenoarea Delia Andreea Ivaş de la CSI Vatra Dornei.
Dorin Velicu, aproape calificat la Jocurile Olimpice
„Avem doi sportivi la calificări pentru Jocurile Olimpice, Maria Mazilu şi Dorin Velicu. Joi şi vineri (4 şi 5 ianuarie) au avut competiţii la St. Moritz. Joi, a nins foarte tare şi au fost câteva probleme. Sunt foarte supărat pe juriul de concurs care a făcut câteva nedreptăţi. Nu s-a curăţat decât jumătate din pârtie, cei care au concurat primii au mers pe gheaţă şi au intrat direct în zăpadă. Când au văzut că e problemă mare de intregritate a sportivilor au curăţat pârtia până jos, iar cei care au concurat primii au fost dezavantajaţi foarte tare. Nu este corect când sunt competiţii de calificare pentru jocurile olimpice să se întâmple asemenea lucruri. Dacă se întâmplau la noi ar fi sărit cu toţii în sus, dar pentru că se întâmplă la ei, toleranţa e mai mare, deşi nu ar trebui să fie. Sportivii se pregătesc cu sacrificii timp de mai mulţi ani pentru jocurile olimpice şi nu poţi să rişti să pierzi calificarea pentru nişte situaţii care sunt în sarcina organizatorilor şi a juriului de concurs. După ce joi a avut ghinion cu juriul, vineri, Maria Mazilu, a ieşit din trasă, un lucru care i se întâmplă extrem de rar, dar acum i s-a întâmplat când nu trebuia să se întâmple. Mai are o competiţie pe 13 ianuarie tot la St. Moritz, dar va fi din ce în ce mai greu să se califice, punctele acumulate nefiind suficient de multe iar pe ultimul concurs presiunea este destul de mare. Dorin Velicu a făcut o cursă foarte bună vineri, a avut un concurs dublu, în primul a venit pe lcoul 7, un loc deosebit de bun, primind 86 de puncte, s-a dus în faţă de adversarii lui, la al doilea a mers un pic mai slab, a avut şi număr de plecare foarte prost. Şansele lui de calificare sunt de 90%. El mai are două competiţii în care poate să-şi consolideze situaţia, dar este posibil să fie calificat cu punctele acumulate până acum pentru că, aşa cum se ştie, calificarea se face prin cumularea punctelor din opt competiţii, cele mai bune. Sportivii care practică proba de sanieau 12 competiţii într-un sezon şi se elimină cele mai proaste. Pentru calificare trebuie să rămânem în continuare concentraţi fiindcă fiecare se agaţă cu disperare de această calificare şi trebuie să nu neglijăm nici un amănunt”, ne-a declarat prof. Octavian Pungovschi.
Pentru a ajunge la Jocurile Olimpice s-a deplasat la competiţii cu bani proprii
Dorin Velicu este surpriza acestui sezon în competiţiile de sanie pe pistă naturală. El a pornit în prima cursă a sezonului dintr-o postură din care nu i s-au acordat şanse. Aşa cum am aflat de la profesorul Octavian Pungovschi, în prima parte a sezonului Dorin Velicu şi-a suportat singur costul deplasărilor la competiţii pentru că la nivel de Federaţie s-a considerat că nu are şanse.
„Nici eu nu am avut suficientă încredre pentru că, după punctajul de anul trecut, stătea destul de prost şi era greu de presupus că va recupera poziţii. A avut suficientă încredere în el, s-a pregătit foarte mult şi este foarte aproape de o calificare”, a precizat Octavian Pungovschi.