Zilele trecute, sala de sport din comuna Dumbrăveni a fost în premieră, gazda unei competiţii de lupte greco-romane în cadrul unei acţiuni ce face parte din proiectul naţional „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate”, un proiect lansat de Ministerul Tineretului şi Sportului, în care se urmăreşte aducerea în şcoli, licee şi universităţi a personalităţilor sportive româneşti, pentru a prezenta importanţa sportului şi a educaţiei fizice în dezvoltarea armonioasă şi pentru a inspira campionii de mâine. Principalii beneficiari ai acestei acţiuni au fost elevii şcolii din Dumbrăveni, manifestarea fiind organizată de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Suceava, în colaborare cu Școala Gimnazială Dumbrăveni şi Clubul Sportiv Dream Team Dumbrăveni, reprezentat de profesorul Constantin Morişcă, fost luptător al şcolii sucevene de lupte. Invitaţii specialii ai acţiunii au fost cei mai titraţi luptători ai judeţului Suceava şi ai României, triplu medaliat la Jocurile Olimpice, rădăuţeanul Ștefan Rusu, vicecampionul olimpic Ilie Matei, antrenorul Valerică Gherasim, medaliatul la Campionatul European, George Rotari, dar şi primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl.
"Vreau să mulţumesc autorităţilor locale din Dumbrăveni pentru sprijinul necondiţionat acordat mişcării sportive prin faptul că localitatea beneficiază de una din cele mai moderne baze sportive din judeţ, care este pusă în mod gratuit la dispoziţia celor care doresc să desfăşoare activităţi sportive. În cadrul proiectului Campionii Românei au răspuns prezent sportivi şi antrenori care au adunat peste 400 de medalii la toate nivelurile, culminând cu cele 4 medalii olimpice câştigate la Jocurile Olimpice de la Montreal, Moscova, Los Angeles, de Ștefan Rusu şi Ilie Matei, la care putem adăuga şi medalia de la Campionatele Europene a lui Rotari George”, a declarat directorul Direcţiei Judeţeane de Sport şi Tineret Suceava, Petru Enache.
La concursul de la Dumbrăveni a fost comemorat şi părintele luptelor sucevene, antrenorul emerit Constantin Tăpârjan
La această competiţie de lupte greco-romane a fost comemorat şi cel mai emblematic formator al luptelor sucevene, regretatul antrenor emerit Constantin Tăpârjan. Părintele luptelor greco-romane din judeţul Suceava şi unul dintre cei mai buni antrenori din România, Constantin Tăpârjan a descoperit şi format mulţi sportivi ce au ajuns medaliaţi la Olimpiadă, mondiale, europene şi naţionale, trei dintre elevii şi mai apoi colegii săi ducând mai departe destinele luptelor greco-romane sucevene, Valerică Gherasim, Andrei Bolohan şi Daniel Ciubotaru.
Dintre marii campioni descoperiţi şi pregătiţi de antrenorul Constantin Tăpârjan îi putem aminti pe Ilie Matei, Ioan Grigoraş, Ioan Irimiciuc şi Ovidiu Croitoru. Primul dintre ei a fost medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, 1984, şi multiplu medaliat la Campionatele Mondiale Universitare, Europene şi Balcanice. Ioan Grigoraş a cucerit medalia de bronz la Olimpiada de la Barcelona, din 1992, şi pe cea de argint la Campionatele Mondiale din 1980, şi el fiind multiplu medaliat la Campionatele Europene şi Balcanice. Ioan Irimiciuc a fost campion european de juniori în 1987 şi apoi vicecampion european la seniori în 1989. Ovidiu Croitor a cucerit bronzul la Campionatul Mondial de juniori din 1990, acestea fiind doar vârfurile unei cariere încărcate de succes a regretatului antrenor emerit, Constantin Tăpârjan.