„Cupa Toamnei” la şah de la Câmpulung Moldovenesc, ajunsă deja la ediţia a VII-a, va aduna mâine în oraşul de sub poalele Rarăului peste 100 de copii şi adolescenţi. Competiţia, organizată de secţia de şah a CSM Rarăul, se va derula în sala de mese a Liceului Silvic, începând cu ora 9.30.
La ediţia din acest an sunt aşteptaţi concurenţi din Suceava, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Frumosu, Dumbrăveni şi Ciocăneşti.
Se vor juca cinci runde, cu o pauză de jumătate de oră după primele trei runde, la toate cele şase categorii de vârstă, între care cei mai mici vor fi copii sub 8 ani, iar cei mai mari cu vârste între 16-18 ani.
Maestrul Mihai Burduja, organizatorul acestui concurs, a ţinut să le amintească participanţilor o serie de reguli care sunt absolut necesare pentru buna desfăşurare a competiţiei:
1. Să respecte cu stricteţe prevederile regulamentului de şah, între care să nu uite că piesa atinsă este piesa jucată, iar atunci când vor să aranjeze o piesă, înainte de această operaţie să-i spună adversarului formula „aranjez” sau „j’adoube” şi să fie convins că acesta a auzit.
2. Să joace corect şi cinstit fiecare partidă, indiferent de evoluţia din concurs şi de poziţia ocupată în clasament.
3. Să se adreseze, ori de câte ori este cazul, arbitrului de grupă atunci când constată că partenerul de joc nu respectă regulamentul.
4. Propunerile, contestaţiile, reclamaţiile, nemulţumirile care nu pot fi soluţionate de arbitrii de concurs vor fi aduse la cunoştinţa juriului de apel format din maestrul sportului Mihai Burduja, economiştii Dan Timu şi Stelian Hasna, respectiv profesorul Mihai Gânscă.
5. Să aibă o atitudine corectă faţă de partenerii de joc, de spectatori şi de arbitri.
6. Să nu discute în timpul desfăşurării concursului cu partenerul de joc, cu spectatorii, cu coechiperii sau cu însoţitorul de grup.
7. Să nu se deranjeze reciproc, să nu comenteze în sala de joc partidele jucate.
8. Să nu părăsească, în timpul partidei, sala de joc, şi numai pentru necesităţi fiziologice, fără aprobarea arbitrului de grupă.
9. Să se supună deciziilor arbitrilor, respectiv ale juriului de apel, care sunt definitive.
10. Să aibă o atitudine corectă, sportivă şi civilizată atât în sala de concurs, cât şi în afara acesteia, pe întreaga durată a concursului.
11. Să-şi închidă telefoanele mobile, iar când termină partida să cheme arbitrul la masa de joc, prin ridicarea mâinilor şi nu prin strigare, să arate poziţia în care s-a încheiat partida şi să se convingă că rezultatul a fost înregistrat corect pe diagrama de concurs.
12. Durata unei partide este de 25 minute pentru fiecare jucător, astfel că după trecerea a 50 minute de joc, decise de arbitru, după consultarea ceasului propriu, celor care n-au încheiat partida li se va pune ceasul de control la 5 minute de joc. Cel căruia îi va cădea steguleţul de control după consumarea celor 5 minute va fi declarat învins. Atragem atenţia că efectuarea unei mutări imposibile duce la pierderea imediată a partidei, conform ultimului regulament FIDE din 2014.
Nerespectarea acestor obligaţii, în funcţie de gravitatea lor, vor fi sancţionate de arbitrii de grupă cu admonestare verbală, avertisment, pierderea partidei, eliminarea din concurs, suspendarea temporară sau definitivă din activitatea competiţională.
Se vor acorda două diplome şi două medalii pentru fair-play, una la fete, una la băieţi, celui mai disciplinat sportiv la propunerea arbitrilor de grupă, făcută pe diagrama de concurs. Dacă într-o grupă de vârstă sunt doar 3-4 jucători se va juca tur-retur, o partidă cu albele, una cu negrele. Dacă într-o grupă de vârstă nu se pot forma grupe separate pentru băieţi şi separate pentru fete se va forma grupă mixtă, întocmindu-se, pe lângă clasamentul general, şi un clasament separat pentru băieţi şi separat pentru fete, în funcţie de numărul de puncte totalizate atât la fete cât şi la băieţi. Acolo unde nu-i posibil să se joace în sistem normal, se va juca după sistemul elveţian, nu mai mult de cinci partide.
Ocupanţii primelor trei locuri vor primi cupe, medalii, diplome, materiale sportive şi cărţi de şah.