România a reuşit să câştige două titluri mondiale la Campionatele Mondiale de Canotaj de la Sarasota-Bradenton (Florida/SUA), care s-au încheiat aseară. Aceste rezultate de excepţie au fost realizate cu aportul substanţial al unor sportivi care au plecat spre marea performanţă din judeţul nostru. Astfel, sucevencele Ionela-Livia Lehaci şi Gianina-Elena Beleagă, ambele în vârstă de doar 22 de ani, au cucerit medalia de aur în proba de două vâsle, categoria uşoară, acesta fiind primul titlu mondial câştigat de România în această probă după o pauză de 18 ani. Ionela şi Gianina au fost cele mai tinere finaliste, încheind cursa cu timpul de 6 minute, 55 secunde, 880 de miimi. Pe locurile următoare în clasament s-au situat echipajele din Noua Zeelandă şi Statele Unite.
Gianina-Elena Beleagă s-a născut la Valea Moldovei, iar la 13 ani a fost selectată pentru canotaj de către antrenorii Ioan Despa şi Vasile Avrămia, de la CSM Suceava. În prezent este legitimată la clubul Steaua. Ionela-Livia Lehaci a avut un start al carierei oarecum asemănător. A fost descoperită la Şcoala Gimnazială Doroteia de către antrenorul Cristi Maliş, de la CSS Orşova, în prezent apărând culorile clubului Dinamo. Anul 2017 a fost unul de excepţie pentru cele două canotoare, care şi-au trecut în palmares şi titlurile mondiale şi europene de tineret.
Cea de-a doua medalie de aur pentru România la Mondialele de seniori din SUA a fost adusă de echipajul feminin de 8+1 al României, care are în componenţă două sucevence. Ioana Vrânceanu a fost descoperită de Ioan Despa şi Vasile Avrămia, fiind crescută ulterior la Clubul Sportiv Şcolar „Nicu Gane” din Fălticeni. Viviana Bejinariu este născută la Grămeşti, fiind îndrumată spre canotaj de antrenoarea botoşăneană Elena Iacob. România cucerise ultimul titlu mondial la 8+1 feminin în anul 1999. Performanţa din SUA vine ca o confirmare a rezultatelor din acest sezon, în care barca României a câştigat titlul european la Racice (Cehia), dar şi concursul de Cupă Mondială de la Lucerna (Elveţia), cea mai importantă în canotajul mondial.
Un rezultat bun la Sarasota-Bradenton a realizat şi echipajul masculin de 8+1 la României, care s-a clasat în final pe un onorant loc 5. Din această barcă au făcut parte nu mai puţin de patru canotori suceveni, mai exact Ciprian Tudosă, sportiv descoperit şi crescut la Clubul Sportiv Şcolar „Nicu Gane” din Fălticeni de antrenorii Vasile şi Ana Avrămia, Marius Cozmiuc, Constantin Radu şi Sergiu Vasile Bejan.
De asemenea trebuie amintit aici şi numele lui Cosmin Pascari, de la CSM Suceava, care a reuşit să câştige finala B a probei de dublu rame, alături de botoşăneanul Vlad Aicoboaie. Pascari, la cei 19 ani ai săi, a fost cel mai tânăr sportiv deplasat de România la Mondialele din SUA, fiind totodată şi singurul canotor din lot care nu este legitimat la Steaua sau Dinamo.
„Sunt nişte rezultate de excepţie dacă ne gândim că în 2015, la precedenta ediţie a Campionatelor Mondiale, cea mai bună performanţă a României a fost locul 7. Acum însă s-a produs un schimb de generaţii, iar în special la fete, vin din urmă sportive foarte bune şi motivate. Aceste performanţe au în spate multă, multă muncă şi răbdare”, a declarat antrenorul Ioan Despa de la CSM Suceava.