Judeţul Suceava se poate mândri cu performanţele sportive a doi fraţi din Frasin, recent medaliaţi cu bronz pentru rezultatele obţinute în practicarea sportului nostru naţional – oina.
Duminică, 24 septembrie, în localitatea Miroslava din judeţul Iași, a avut loc al doilea turneu Play-off din cadrul Campionatului Naţional de Oină, rezervat seniorilor, care a decis clasamentul final al sezonul 2017.
C.S. Politehnica Cluj-Napoca s-a clasat pe locul III, acumulând 27 de puncte, cu 8 mai puţine decât campioana Frontiera Tomis Constanta și cu 5 în minus faţă de echipa clasată pe locul II, Straja Bucuresti. Din formaţia clujeană fac parte și doi suceveni, Marian și Cristian Morariu, din orașul Frasin.
Numele lui Marian Morariu este legat și de fondarea acestei echipe în anul 2015, pe când era student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Cei doi campioni au descoperit farmecul sportului nostru naţional la Școala Gimnazială din Frasin, în clasa a V-a, moștenindu-l pe tatăl lor, care s-a remarcat în practicarea aceluiași sport, cu 20 de ani înainte.
Marian Morariu a precizat că echipa pentru care joacă, CS Politehnica, este prima din România care a adus oina în mediul universitar și face eforturi serioase pentru a atrage cât mai mulţi spectatori la astfel de competiţii.
“Echipa de oină a Clujului are o medie de vârstă foarte scăzută, marea majoritate a membrilor echipei fiind elevi sau studenţi. Pagina de Facebook CS Politehnica Cluj – Oinaare peste 1000 de like-uri, postări savuroase și fotografii spectaculoase de la meciuri, desfășurate prin toate colţurile ţării.
Mai exact, 90% din echipă are între 18 și 25 de ani, în vreme ce Ioan Miron, decanul de vârstă, descris drept sufletul echipei, are 45 de ani. Majoritatea sunt ingineri sau viitori ingineri”, a precizat sportivul sucevean, care trăiește acum în vestul ţării.
Totul a început în 2014, când în Legea Sportului a apărut un capitol distinct prin care oina era recunoscută legal ca sport naţional.
"Ideea înfiinţării echipei a apărut la iniţiativa lui Marian Morariu, student la UTCN, fost jucător de oină, care a jucat acasă, în zona Bucovinei", spune Marius Bolba, coordonatorul secţiei de oină de la Politehnica.
"E ceva foarte frumos, mai ales că toată lumea joacă doar din plăcere. Nu e ca la fotbal sau ca la baschet, unde dacă nu dai un salariu, jucătorul poate să îţi plece", consideră Radu Adrian Muntean, conferenţiar doctor inginer la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și președinte al Consiliului de Administraţie al Clubului Sportiv "Politehnica".